Sigorta seçiminde hata

ve eklemek istiyorum meskenlerde sigorta ve koruma elemanı olarak kullanılacak olan otomat tipleri

* ANA KOLON HATLARINI KORUMAK İÇİN SAYAÇ ÖNCESİ EN AZ 32A (10KA) tesisatın gücüne göre değişir
* DAİRE İÇİNDE AYDINLATMALAR İÇİN 6veya 10A (3KA)
* DAİRE İÇİNDE PRİZ HATLARI İÇİN 16A-20A-25A (3KA) BAĞLI OLAN ALICININ GÜCÜNE GÖRE DEĞİŞİR
* TEK FAZLI ANİ SU ISITICILAR İÇİN 32A(6KA) TESİSATTA ANİ SU ISITICI BAĞLI İSE KOLON SİGORTASI 40A(10KA) OLMALIDIR
* TRİFAZE ANİ SU ISITICILARI İÇİN 3*50A (6KA) ANA KOLON HATTI SİGORTASI 3*63A (10KA)

KISACA TESİSATTAKİ ALICILARIN KAÇ AMPER NOMİNAL AKIM DEĞERİ OLDUĞUNU ASAGIDAKİ FORMÜL İLEDE HESAPLAYABİLİRSİNİZ

I=P/U

I= AMPER DĞERİ
U= Şebeke VOLTAJI
P=ALICININ ÇEKTİĞİ GÜÇ

BUNA GÖRE BİR ÇAMAŞIR MAKİNASININ ÇEKTİĞİ AKIMI VE KULLANILACAK OLAN SİGORTA DEĞERİNİ BULALIM

I=2500/220=11,36 AMPER
BU ÖRNEKTEKİ GİBİ EVİNİZDEKİ ALICILARIN KAÇ AMPER AKIM ÇEKTİĞİNİ HESAPLAYABİLİRSİNİZ
NOT: TESİSATLARDA MOTOR DEVRELERİ YOK İSE C TİPİ SİGORTA KULLANILMAZ
SAYGILAR

Daire içinde prizlerde 16 Amper üzerinde sigorta bağlanmıyor. Yüksek güçlü alıcılar(İndiksiyonlu yeni tip ankastre mutfak ocakları, bazı ankastre ürünler) direk bağlanıyor.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Konu dışı ama neden Elektrik kurumu alpek aliminyum kablo kullanır direklerarası bağlantılarda? Bakır daha ucuz değil mi?
Bir de canım sıkıldı ve bıçaklı buşonun 4 vidasını sökünce kum döküldü. Kumu neden içine koymuşlar. Onsuz da olur gibi geliyor. Resmen deniz kumuydu.

Eski tip buşonlu sigortaların, NH tipi bıçaklı sigortaların ve yüksek gerilimde kullanılan porselen tüp sigortaların içinde kesinlikle kum bulunur, Bu kum kuvars kumu olup aynı tuz gibidir. Amacı, koruduğu hattaki kısa devre veya aşırı akım çekilmesi sonucunda sigorta içindeki ince iletken şerit/tel eriyerek yanar ve kopar, kullanılan kuvars kumu bu yanma olayından dolayı meydana gelen ısı ve arkı yok eder (sönümlendirir / absorbe eder.) Deniz kumu kullanmakta uygun olmaz.
 
Daire içinde prizlerde 16 Amper üzerinde sigorta bağlanmıyor. Yüksek güçlü alıcılar(İndiksiyonlu yeni tip ankastre mutfak ocakları, bazı ankastre ürünler) direk bağlanıyor.
önüne sigorta koyulmuyormu yada yüksek güçlü alıcıların koruma sigortaları sayaç panosundamı oluyor artık anlayamadım kusura bakmayın SAYGILAR
 
önüne sigorta koyulmuyormu yada yüksek güçlü alıcıların koruma sigortaları sayaç panosundamı oluyor artık anlayamadım kusura bakmayın SAYGILAR

Bağlanıyor tabi, üretici firmanın belirttiği gücü bilmediğimizden net bir sigorta amperajı yazmadım. Saygılar.
 
konuyu hortlatıyorum ama elime bizim eve takılan 1993 yıllarına ait v-otomat sigorta geçti.
ve üstünde nasıl bağlanması gerektiğini yazıyor. eğer bu durum değişmedi ise faz Alttan girmesi gerekiyor:
 
Ben konuya başka bir yaklaşımda bulunmak istiyorum.Şimdi seçilen sigortların tipleri belli olmalı.B-C-D ne olduğu önemli.Ayrıca kısa devre akımlarına bakmak lazım.Örneğin manyetik alanda açan bir sigortayı seçip 32a olarak sayaç tarafına bağlayıp termik alanda açan bir sigortayıda 16a olarak girişe bağlamış olmanız çok sey değiştirir.16a 'in atmayıp 32a otomatın atmasından doğal bir şey yoktur.
Yanlış anlaşılmasın kimseye bilgiçlik taslamak istemem ama bu konuda yazılmış bir çok teknik yazı var onlardan yararlanmanızı tavsiye ederim.

Örneğin ; Nejat Cahit GENÇER 'in teknik yazıları var bu konuda ve bu hocamızın üstüne bu konularda Türkiye'de kimse yok.
ÖRnek bir teknik yazısını linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.emo.org.tr/ekler/e001bbb3ade6d5f_ek.pdf?dergi=624
 
daireler b tipi takılır c tipi motorlara takılır diye biliyorum
 
Sevgili Arkadaşlar,

aşağıdaki linkten genel ürün kataloğunu indirip otomatik sigortalar kısmından otomatik sigorta seçimi ile teknik bilgilere ulaşabilirsiniz.Ayrıca müşteri hizmetleri birimimize ulaşarak fabrikamız ve ürünler hakkında bilgi alabilirler.Arzu ederseniz fabrikamızı yeride inceleyerek üretim ve testler ile ilgilide bilgi alabilirsiniz. sigma elektrik müşteri hizmetleri ; 0-555-9610620

Saygılar

http://www.sigmaelektrik.com/Sigma-Urun-Katalogu
 
Çalıştığım şirket bodrumda villa projesi yapıyor.17 adet villa var.Ben villa panolarını tek hatlarını panocuya gönderdim.Projede 0tamatik sigortaların Kaç kA olduğu yazmıyor.Panocu numune panoyu getirdiğinde 6 kA olarak kullanmış.Zemin ve 1.katta ki panolarda sıkıntı yok ama bodrum katta bulunan ana panonun 10 kA olduğunu öğrendim.10 kA SİGORTALAR BİRAZ DAHA PAHALI ve maliyeti arttırıyor.sİGORTA SEÇİMİ YAPILIRKEN HESAPLANIYOR BU HESAPLARA GÖRE SEÇİLİYOR...bunun bilincindeyim.

10 kA OLMASI ÇOK MU ÖNEMLİ....
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,865
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst