Faz nötr ilişkisi

Peki konuşmalarınızın ardından şunu sormak istiyorum. Bir güç panosu düşünelim. Bu güç panomuzda güç kaynağından, PLC den tutun da makine aydınlatmaları sürücüler yıldız üçgen motor kontaktörleri vs. birçok donanım var. ama panonun alt tarafına baktığınızda bir tek çıplak nötr barası görüyorsunuz. şimdi bu panonun 3 fazlı sistemlerinin bir nötr dönüşü vektörel toplama göre sıfır yani yok. ancak diğer aydınlatma vs gibi faz nötr çalışan donanımının dönüşü çektikleri akımın aynısı kadar oluyor. o zaman neden tek nötr barası ve sanki üzerinden hiç akım akmayacakmış gibi çıplak şekilde herkesin dokunma ihtimali olan biçimde bırakılıyor? ve hatta dokunulduğunda da çarpmıyor??? tek faz kullanan lambaların nötr dönüşlerinden akan akım nereye gidiyor?
nötr üzerinden toprağa akıyor. slm
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
sayın jnegese bu soruyu ben de sordum. hatta iki konu açtım. bunun 1. si 'faz devresini nötr üzerinden tamamalar' ve diğer 2.si 'nötr hangi durumlarda adamı çarpar' diye. bunlar elektrik genel bölümde ilk sayfada. geniş cevaplar verildi. şöyle açıklayayım: fazın dönüşü nötr üzerinden oluyor. fakat nötr trafonun yıldız noktası olduğu için ve aynı zamanda yıldız noktası topraklandığı için faz nötrden dönüşüm yaptığında toprağa akıyor. böylelikle faz nötr üzerinden devresini tamamlarken kendisi de nötr oluyor. Yani toprağa akıyo. Ondan dolayı nötrün bir tehlikesi yok. elini vursan zaten çarpmaz. TRAFONUN YILDIZ NOKTASI NÖTR OLDUGU İÇİN VE DENGESİZ YÜKLEMELERDEN NÖTRÜ 0 YAKIN TUTMAK İÇİN YILDIZ NOKTASI YANİ NÖTR TOPRAKLANIR VE BELİRLİ DİREK ARALARI VE DİREK SONLARI DA TOPRAKLANIR. YANİ ANLAYACAĞIN FAZ DÖNÜŞÜM NÖTR ÜZERİNDEN YAPARKEN TOPRAKLAMA DA OLDUGU İÇİN BU FAZ TOPRAGA AKIYO VE NÖTR ADAMI ÇARPMIYO.. BUNLARI BEN BİLMİYODUM BİNBAŞI HOCAM VE REZİSTANS USTAMDAN ÖĞRENDİM. SAYGILAR
 
Bakın hala akımın nötr üzerinden döndüğünden bahsediyorsunuz ama.. ben herhangi bir güç panosunun nötr bir kablosunu nötr barasından çıkarıp elimle tuttuğum zaman da çarpılmıyorum bunun sebebi ne? yani tamam nötr trafoda toprağa bağlı. tamam güç panosundaki nötr barasıda bu vesileyle toprağa bağlı oluyor. tamam benim direncim fazla geliyor akım benim üzerimden geçmeden nötr barasından trafonun nötrüne ulaşıyor ordan da toprağa bunları kabul ettim. dediğim gibi baraya gelen nötrü söküp elimle tuttuğumda neden çarpılmıyorum? ordan onu sökerek toprağa akmasını trafoya ulaşmasını engellemiş oluyorum ve mantıken de benim üzerimden illllaaa ki akması gerekmiyo mu?
 
Baradan nötrü nasıl kesiyorsun kestiğinde tek fazlı alıcılarda ikifaza kaacaktır.Yoksa nötrle beraber fazlarıda kesiyorsan seni çarpmaz tabi. nötr barasını ayırdıktan sonra (eğer ki herhangi bir patlama falan olmazsa:))nötr toprak ölç bakalım kaç volt çıkacak.
 
bakın hala akımın nötr üzerinden döndüğünden bahsediyorsunuz ama.. Ben herhangi bir güç panosunun nötr bir kablosunu nötr barasından çıkarıp elimle tuttuğum zaman da çarpılmıyorum bunun sebebi ne? Yani tamam nötr trafoda toprağa bağlı. Tamam güç panosundaki nötr barasıda bu vesileyle toprağa bağlı oluyor. Tamam benim direncim fazla geliyor akım benim üzerimden geçmeden nötr barasından trafonun nötrüne ulaşıyor ordan da toprağa bunları kabul ettim. Dediğim gibi baraya gelen nötrü söküp elimle tuttuğumda neden çarpılmıyorum? Ordan onu sökerek toprağa akmasını trafoya ulaşmasını engellemiş oluyorum ve mantıken de benim üzerimden illllaaa ki akması gerekmiyo mu?

arkadaşıjm elinle tuttugun kablo şebeken gelen nötr mü yoksa ayırdıktan sonra apartmana giden boş kablo mu? Eğer boş kabloyu tuyorsan o zaman çarpılırsın şebekeden gelen nötr ayırıp tutuyosan çarpmaz. Anladın?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,193
Mesajlar
915,739
Kullanıcılar
449,968
Son üye
ibrahimkalebayir38@gmail.

Yeni konular

Geri
Üst