Faz nötr ilişkisi

faz nötr devresinde fazdan akan akım nötr den de akarsa.
faz kaplosu nötr kaplosunun bir üst kesitli olduğu halde faz kaplosu ısınıyor da nötr kaplosu neden ısınmıyor.
Misal 50 dairelik bir blokta besleme kaplosu 3X70+50.mm2 R-150.A S-170.A T-160.A olarak ölcüldü bu devreler faz nötr olarak çalışmaktadır.
50 lik nötr kaplosundan 480 amper akım akması gerekir . bu durumda 50.mm2 kaplo 480 ampere nasıl dayanıyor neden ısınmayor.
Açıklarsanız bende öğrenmiş olurum .

Formül:
karekök içinde:I1 karesi+I2karesi+I3karesi-(I1xI2)-(I1xI3)-(I2xI3)
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sayın has_artvin_li;

Aslında sorduğunuz sorunun cevabını kendiniz vermişsiniz.Demişsiniz ki ; 1 fazlı sistemlerde fazdan geçen akım aynen nötr üzerinden de geçer.Bu kesinlikle doğrudur.
3 fazlı sistemlerde durum çok farklı değil aslında.Yani 3 fazlı alıcı bağlarsanız nötr'den herhangibir akım geçmez.Çünkü devresini fazlar arası tamamlar.ama devreye 1 fazlı alıcıyı bağlarsanız doğal olarak nötr hattını kullanmış olursunuz.ve fazdan geçen akım aynen nötr üzerindende geçer..kaç faza kaç alıcı bağlarsanız fazlardan geçen akımlar aynen nötr iletkeninden de geçer.. mesela 3 fazlı sistemlerde dengeli yüklerde nötr sıfırdır doğrumu? hatta bu nedenle nötr iletkeni herzaman ince kesitli seçilir.Ama 1 fazlı olarak kullanılacaksa 3 fazlı sistem olsa dahi fazdan geçen akım aynen nötr üzerindende geçeceği için kablo kesiti ince seçilmez..İşten yeni geldim aşırı yorgunum umarım anlatabilmişimdir:)
sevgiler
 
aleyküm seLam saolasn snde kandiLn mubarek olsn sordugun soruya glince ustalar yeterince anladmıs bizede bilgilenmek düser : )
 
Sanırım çizdiğim mekanik sistemle ilgili olarak yorum yapan olmamış...

Halbuki elektriksel akım,güç gibi sanal değerleri ve birimleri anlatabilmek için görünen ve ölçülebilen bir değerden bilinmeyene geçmek doğru olabilecektir.

Keşke Labaratuvar ortamı olsaydı Mekanik-Elektrik arasında kuvvet-akım ilişkisini gösterebilseydik...

has_artvin_linin devresine dönecek olursak bu devrenin toplam akımını Direk olarak Aritmetik Toplam Yada fark olarak hesaplayamayacağımız ortadadır...

3 fazlı sistemde fazlar arası 120 derece faz farkı olduğundan dolayı toplam veya farkı da Vektörel olarak göstermeliyiz. Lise 1 fiziğindeki vektörel toplam gibi...

Her bir kol akımının X ve Y ekseninde bir bileşeni olacaktır...
ve bunu Z= a+jb olarak gösteririz...

Örneğin 0 fazlı ve 10 Amperli akımın gösterimi = 10 + j0 olaraktır...

Yani Nötr den geçecek akım 7,2 Amper olacaktır...
Tabii bu hangisinin 0 fazlı hangisinin +120 hangisinin -120 fazlı hatta bağlı olduğuna göre değişebilir... Bu bir kabule göre hesaplanmıştır..

16 amperlik akımı T fazına diğerini başka bir faza bağlarsak toplam faz açısı değişebilir...Örnek hesapta 16 amperlik akım -120 derece faz farklı akımdır...


Yükün faz açısına göre (endüktif-kapasitif-omik olmasına) de yüzlerce binlerce alternatif hesap çıkar... Ama temel hesaplama budur...
 
Mesutelb adlı kullanıcının hesabı doğrudur. Mühendislik olarak hesap bu şekilde yapılır. Gerçek değerlerde farklılık olabilir. Şöyleki;

yükünüz omikse bu hesap doğrudur. Yükünüz 3. harmonik ve katlarını içeriyor ise bu harmonik bileşenlerde nötr hattı üzerinden akacaktır.

Bu güzel anlatımdan dolayı mesutelb ye teşekkürler...
 
bence yyıldıız bağlantılardada dengesiz yük olusur ve nötürden akım akar ama bu nötr akımı nasıl sıfırlanır derseniz trafoların yıldız noktası toprakklanıyor yani nötr noktasının kaymasını önlemek için eeğr nötr noktası kayarsa nötr ucuda sanki 4. faz mış gibi bir potansiyel fark olsuur bu nedenle trafonun nötr noktası dirençle veya direk torakalam yapılarak 3 fazın akımlar ve gerilimlerin vektörel toplamı sıfır olur ve ben bunu bizzat gördüm nötr den akım gectiğini ve nötr ile toprak rasında gerilim okuduğumu gördüm bunu trafonun nötr ucu toraklayarak çözmüş olduk ve bir neden de örneğin 3 faz 1 nötr de 3 fazın 1 tanesi hiç seye kısa devre yapmadan trafo 2 fazla beslenirse yine nötr den akım akr ve ve diğre fazlarda gerilim artışı olur ve bu oalyı rakadaşlar tecrübelerime dayanarak anlattım saygılarımla tahsin arıkan
 
Sn elektriktahsin;

Nötr noktasının topraklaması sistemi dengeli yapmaz. Sistemin dengeli ya da dengesiz olması ya şebekeye ya da yüke bağlıdır.
 
ali rıza efendi yaptığınız toplama işlemini biraz açabilir misiniz


R fazını 0 derece,
S fazını 120 derece
T fazını 240 derece kabul ediyorum.

R.150 (0derece)= 150+j0
S.170 (120 derece)= -85+j147,224
T.160 (240derece)= -80-j138,564

R.150A + S.170A + T.160A = (150-85-80)+j(0+147,224-138,564) = -15+j8,66 = 17,32(150derece)
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,729
Kullanıcılar
449,964
Son üye
lelaxi

Yeni konular

Geri
Üst