Kompanzasyonu karmaşıklaştıran olay değişken fonksiyonların çok olmasıdır. Tek hat şemasından örnekler vereyim;
1- Münferit kompanzasyon ile motor sargılarından doğan endüktif reaktif güç ve bunun etkisiyle oluşan geri faz açısı kapatılır. Motor sadece aktif güç çeker, yalnız çekilen aktif akım ve kablo endüktansından dolayı minik reaktif güç çekilmesine neden olur.
2- Münferit kompanzasyon yapılamayan yük grubunda aktif ve endüktif reaktif güç çekilir.
3- Ana barada toplanan tüm endüktif reaktif gücü (Faz farkını) akım trafosu röleye iletir. Röle ihtiyacı belirler ve kondansatör devreye alır. Böylelikle kompanzasyonun Alçak gerilimi ayağı işi ana barada bitmiş olur.
4- İş bittimi hayır trafodan aktif akımlar çekilmesini sağladık ama birde karşımıza trafo sargılarının endüktansı çıktı. Bundan doğan faz farkını kapatmak içinde sabit kondansatör bağladık. Başarılı olabildik mi? değişken yüklerde tek sabit kondansatörle başarılı olmak mümkün değil. Çünkü Trafo sargılarından doğan Endüktif reaktif güç çekilen akıma bağlı. işte bu sorunun çözümü için kontaklı ampermetre kullanmalı yük akım arttıkça ilave kondansatör devreye girilmesi sağlanmalıdır.
5- İşimiz bitti mi ? Hayır şimdide karşımıza uzun hatların kapasitif etkisi çıktı
İşte bu yüzden Ölçümü YG'den olan sistemlerde Reaktif Güç kontrol rölesi akım bilgisini ölçü hücresindeki akım trafosundan almalı diyoruz. Böylelikle toplamda ne varsa görüp olayı bir çırıpıda bitirebilmek için.
Bilmem anlatabildim mi ?