Suçlu monofaze beslemeli UPS mi?

Sayın meslektaşlarım
Konu UPS lerin kalitesi değil,UPS nin yazdırdığı kapasitif reaktif enerjinin nasıl yok edileceği konusu.Biz şu anda buna çözüm aramalıyız.
UPS Lİ sistemlerde esas sorun UPS deki yük düşünce başlar.Örneğin bankalarda,okullarda,resmi dairelerde mesai dışında yük düşünce UPS den dolayı sayaç kapasitif yazabiliyor.1) Mesai içinde sorun olmaz 2) Mesai dışı için UPS nin KAPASİTİF gücünü tesbit etmek gerekir.Bu kapasitif güç kompanzasyon rölesi KAEL varKOMBİ12 ise bu röle vasıtasıyle tesbit edilir.Veya mesai dışnda yani yük en düşük durumda iken 20 dakikalık kapasitif reaktif enerji ölçülür.Bu değer 3 ile çarpılırsa yani 1 saatlik kapasitif reaktif enerji ölülürse bu değer bize UPS nin çektiği kapasitif gücü verir.Bu değer kadar ENDÜKTANS BAĞLARSAK problem kapasitif basma olayı halledilmiş olur.
Bu endüktansın nasıl temin edileceği ve balastlarla nasıl kombine edilbileceği konusunda daha önce yazmıştım.İnceleyebilirsiniz.
Baslastların mesai dışında devrede kalmasını istemiyorsanız UPS nin çektiği minumum akıma set edilebilen KAEL DAM C/72 ampermetreleri ile akımı tahdit ederek çözebilirsiniz.Yani UPS akımı minumuma düşünse DAM C/72 kontak vererek balastları devreye alır,UPS akımı minumum akımı aşınca da balastları devreden çıkarır
SAYGILARIMLA
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
ethemgüner doğru söylüyorsun... UPS geceleri kapasitif basıyor... Fakat sistemdeki RGR buna duyarsız kalıyor... Sistemi revize etmek gerekiyor...
 
Sayın Meslektaşlarım.

Ben galiba çok cahil kaldığım bir konu var diye düşünmeye başlıyorum. 1984 yılından beri UPS ve İndüksiyon Ocakları üreten bir firmada çalışmaktayım. 2000 yılından beri aktif olarak AR-GE bölümünde aktif olarak elektronik kartların ve sistemlerimizin otomasyon sistemlerini dizayn ediyorum. Daha öncelerinde de aktif olarak teknik servis, üretim ve devre almalarını gerçekleştirdim. bunca süre boyunca Doğrultucu devresinin direk tristör kontrollü olan herhangi bir cihazın kapasitif çektiğine rastlamadım. arkadaşlar lütfen beni bu konularda aydınlatırmısınız. eğer marka vermek burada vermek istemz iseniz özel mesaj verebilirsiniz. Gerçekten çok merak ediyorum.
 
sayın tossun2008,
UPS' ler çalışma itibari ile AC gerilimi DC gerilime çevirir ve bunun için kondansatör kullanır kapasitif etki burdan kaynaklanıyor

sayın ethemgüner, sözlerine şunlarıda ilave etmek istiyorum kapasitif kompanzasyon yapan kontrol roleleri var bu daha kolay olur
 
Eğer doğrultucu diod ile yapılmışsa olabilir ama tristörlü ve kıyıcı esasıyla çalışıyorsa end. çekeceğini düşünüyorum. Çünkü benzeri bir sorunla 2000 yılında bir jeneratör firmasıyla bir problemi olan müşterimiz vardı. sorunu çözmek için zamanında osiloskop çıktıları dahil toplantıya gittiğimizde firmanın arge gurubundakilerde şaşırmalarına rağmen sistemlerindeki problemi gidererek sorunu çözdüler. o gün bu gün o jeneratör firmasıyla ilgili benzer problem duymadım.

Demekki bazı markalar farklı olabiliyor. Tabi bir de doğrultucu sistemlerinde PFC (power factor correction) uygulanmış bir UPS ise zaten cosFi yi bayağı düzeltiyorlar ama tam değerlerini bilmiyorum. Bizde öyle bir uygulama yok.
 
Line interactive UPS ve Online lar sayaçta farklı etki yapıyorlar ,değil mi gunerdr
 
Son düzenleme:
Online UPS ler Devamlı devrede olan UPS lerdir ve akü blokları olmadan da çalışabilirler. Line interaktive ise inverter devresi çalışır ama yük şebekeden beslenir. şebekede herhangi bir bozulma olduğunda (frekans, gerilim düşmesi ve artması) devreye girerler. dolayısiyle line interaktif UPS ler dediğiniz gibi kapasitif çekebilirler. ama online bir UPS örnek olarak 10 kva lık bir ups in normal şartlarda (eskiden bizim standardımız bu 10kW direnç yükünü verebilmeli.) 8kW yükü devamlı besleyebilmesi gerekir. eh. ortalama %93 civarında da verim desek 8.6kW eder. Tam yükte çalıştığını farz edersek ve giriş güç faktörünüde 0.96 dersek. Şebekeden 9.2kVA lık bir harcama yapacaktır. Yük azaldığında ise sistem verimi değişmeyeceği ve giriş güç faktörü dahada kötüleşeceği için reaktif yazması artacak ve kompanze edilmeye daha çok ihtiyaç olacaktır. Line interaktif lerde şebekede sorun olmadığında ve yüksüz çalışırken kapasitif olarak reaktif yazabilecektir.
 
rg3-12 cs ile sistem analizinş çok rahatlık pabilirsiniz hangi fazdan reaktif gittigini veya kapasitif gorerek ihtiyaca utgun kondansator seçerek çozemeyeceginiz kolay kolay yer yoktur
 

Forum istatistikleri

Konular
128,195
Mesajlar
915,747
Kullanıcılar
449,971
Son üye
umutcelik

Yeni konular

Geri
Üst