Resmi tatillerde izin yapılmamasıyla ilgili işverenlere uygulanacak olan bir yaptırım

CEVDET ÇALIK

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
1,037
Puanları
481
Yaş
53
Arkadaşlar,

Çalışmış olduğum iş yeri resmi tatil uygulaması bulunmuyor.

Resmi tatillerde izin yapılmamasıyla ilgili işverenlere uygulanacak olan bir yaptırım(ceza) var mı?
 
işveren resmi tatillerde işçiyi zorunlu olarak çalıştıramaz.çalıştıran işyerlerine şikayet halinde ceza uygulanır.ancak gerekli izinleri almışsa işçinin olurunuda almışsa 2 kat yövmiye ile çalıştırabilir.ama çalışmak istemeyen işçiyede hiç bir yasal işlem yapamaz.slm
 
Merhaba,
Bu konu 4857 sayısı İş Kanunu 44. maddesinde Gayet net şekilde açıklanmıştır. Eğer aşağıdaki kurallara uyulmuyor ise Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı şubeleri ile iletişime geçebilirsiniz. Ama işveren x2 ücretinizi veriyor ise çok bir şey çıkmaz gibi. Kolay gelsin

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma
MADDE 44. - Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.
Bu günlere ait ücretler 47 nci maddeye göre ödenir.
Genel tatil ücreti
MADDE 47. - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
 
Resmi tatilde çalışmak isteyen iş yeri , işçinin rızasını almakla birlikte (genellikle işe başvuruda fazla mesai yapar mısınız sorusunun sorulma sebebi budur) mesai ücretini ödeyerek yapar. Bunun dışındaki tüm çalışmalar kanunsuz olup direkt olarak vergi kaçırmaktır. Bu önemli konunun ilgisiz kalması bizim halkın ne durumda olduğunun göstergesidir.

Ne güzel dünya, cumartesi çalış, resmi tatilde çalış, yetmedi ara sıra pazarda çalış, yetmedi günde 10-12 saat çalış, sonra 65 yaşında emekli ol!!! Osmanlı torunuyuz çalışmaya devam!!!
 
İşyerinde yürürlükte olan Toplu İş Sözleşmesi, genel tatil alacağını vardiyalı ve vardiyasız işçiler için bir ayrım yapmadan birlikte düzenlemiş ise de, hafta tatili günlerini farklı şekilde düzenlemiş olabilir. (Tabii vardiyalı çalışanlar, vardiya tazminatı da almaya hak kazanıyorlar).
Haftada 5 günden fazla ve dönüşümlü olarak geceleri de çalışan, bir nedenle vardiya tazminatı alan vardiyalı işçiler için Cumartesi-Pazar tatil günü olarak belirlenmiş değildir. Bu işçiler hafta tatillerini vardiya periyotlarına göre haftanın vardiya çizelgesinde belirlenen günlerinde, sözleşmede belirlenen saatten az olmamak üzere kullanacaklardır
 
hafta tatiller ile rsmi tatiller farklıdır.
 
"MADDE 44. - Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. "
Sadece vardiyalı çalışan işçiler için belirtiyorum, malesef genelde 24 saat personel bulundurması gereken yerlerin çoğunda resmi tatil diye bir şey yoktur. Bu çoğu zaman işletmenin de suçu değildir. İş yürümek zorundadır. Dönen bir vardiyada sıra kime geldi ise görev onundur. Tabii yöneticinin esnekliğine bağlı olarak bir özel iş durumunda kabul eden bir başka bir işçi ile değişiklik yapılabilir. Diğeri daha sonra onun yerine kalacak şekilde.. Ödemeleri de buna göre yapılır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,292
Mesajlar
916,479
Kullanıcılar
450,121
Son üye
feritdogan71

Yeni konular

Geri
Üst