Digital Telsiz mi ? Analog Telsiz mi?

ozgurece-TA3HGU

Katılımcı Üye
Katılım
24 Ara 2021
Mesajlar
421
Puanları
56
@Mr_YAMYAM hocam bu konuda biraz araştırma yaptım. Detaylı bilgileri aşağıda alıntı olarak paylaşıyorum.
Bu konuda sizin değerli yorumunuz ve önerileriniz nelerdir ? DMR kullanan amatör arkadaşlarımızda görüş ve önerilerini paylaşabilirler.


Adsiz.jpg

pasted-image-0.png



Analog telsizler köklü bir geçmişe sahip olup, uzun yıllar boyunca tercih edilen telsiz sistemleridir. Kullanımı kolay ve genellikle kişisel düzeyde ihtiyaç duyulan analog telsiz sistemleri gelişen teknoloji ile gelişimlerinin son noktasına ulaştı. Haberleşme teknolojisinde yaşanılan bir takım teknolojik yenilikler ile yıllardır kullanılan Analog Telsiz sistemleri yerini yavaş yavaş Dijital Telsiz sistemlerine bırakmaya başladı. Dijital telsizlerin analog telsizlerin iyileştirmeleri şunları içerir:

  • Çok daha büyük bir arama aralığı
  • Daha iyi ses kalitesi
  • Güvenilir kapsama alanında artış
  • Gelişmiş yazılım kullanılabilirliği
Her ikisi de iki yönlü iletişime imkan tanıyan telsiz çeşidi olan analog telsiz ve dijital telsiz birbirine benzer yönleri olsa da pek çok noktada birbirinden ayrılırlar.

Hem analog hem de dijital radyolar, Çok Yüksek Frekans (VHF) veya Ultra Yüksek Frekans (UHF) olmak üzere bir taşıyıcı frekans dalgası kullanarak bir radyo kanalı üzerinden sinyal gönderir. Analog radyolar söz konusu olduğunda, sinyal, taşıyıcı dalga içindeki bir ses sinyalini kodlayan frekans modülasyonu (FM) aracılığıyla gönderilir. Bu dalgalar "sinüzoid" veya düzgün bir salınımı olan sürekli bir dalgadır. Ses modüle ettikçe dalganın frekansını değiştirir. Alıcı telsiz, anlaşılır bir sesli mesaj oluşturmak için bu frekansı demodüle eder. Bu şekilde analog teknoloji, sesin gerçek bir temsilini veya “analojisini” yaratır. "Analog" teriminin anlamı budur.

İki yönlü telsizler söz konusu olduğunda, analog teknolojinin nasıl çalıştığını duymanın kesin yollarından biri, telsiz iletim noktasından uzaklaştıkça analog sinyalin nasıl bozulduğunu gözlemlemektir. Tipik bir analog sinyal, yalnızca beyaz gürültü duyulana kadar maksimum aralığına doğru ilerledikçe sürekli olarak bozulur. Dijital ise en uzak iletim noktasına ulaştığında hemen düşecektir.

Dijital teknoloji, analog teknolojiden tamamen farklıdır. Ses sinyallerini bir taşıyıcı frekans dalgası üzerinde temsiller olarak kodlamak yerine, bilgi, her bitin iki farklı genliği temsil ettiği, sıfırlar ve birlerden oluşan ikili bir formata çevrilir. Analog sinyallerden farklı olarak, dijital sinyaller düzgün, sürekli bir sinyal göndermezler, aksine sürekli olmayan blok segmentleri aracılığıyla iletildiği için sinyal tam ve kare olacaktır. Bu teknoloji sayesinde, dijital iki yönlü telsizler daha iyi ses kalitesine sahiptir ve maksimum menzillerine ulaştıklarında beyaz gürültüye geçiş yapmazlar. Bunun yerine sinyal sadece düşecektir. Peki bu telsizlerin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

ANALOG TELSİZLERİN AVANTAJLARI

  • Analog telsizlerin kullanım süresinden dolayı birçok aksesuar ve eklenti mevcuttur.
  • Analog sistemlerin kullanımı kolaydır ve genellikle halk tarafından iyi anlaşılır.
  • Bu sistemler bant genişliğini verimli bir şekilde kullanır.

ANALOG TELSİZLERİN DEZAVANTAJLARI

  • Çoğu durumda, aynı kanalı kullanarak herhangi bir zamanda yalnızca iki yönlü bir görüşme yapabilirsiniz.
  • Alıcılar ve vericiler, belirli aktarımlara uyacak şekilde yapılmıştır. Cihazlar yükseltilebilir, ancak teknoloji olamaz.
  • Analog telsizlerde, kapsama alanı zayıfladıkça parazitlenme, konuşmanın anlaşılamaması gibi durumlar meydana gelmektedir.
  • İş uygulamalarına yönelik yazılımlar analog için mevcut değildir.

DİJİTAL TELSİZLERİN AVANTAJLARI

  • Bir kanalda daha fazla konuşma yapılabilir.
  • Ünite kimliği, gelişmiş metin mesajları ve durum düğmelerinin tümü bir dijital radyo kanalına gömülebilir.
  • Dijital radyolar ile bant genişliği tüketiminiz azalır.
  • Dijital sinyallerin iletilmesi için hem mevcut altyapı hem de anten sistemleri kullanılabilir.
  • Konuşma ve arka plan gürültüsü arasındaki farkı algılayabilen gelişmiş algoritmalar sayesinde arka plan gürültüsü büyük ölçüde azaltılır.
  • Birçok yeni yazılım uygulaması her zaman mevcuttur.
  • Dijital platformlar, hem dijital hem de analog telsizleri aynı anda kullanmanızı sağlar.

DİJİTAL TELSİZLERİN DEZAVANTAJLARI

  • İlk kez kullananların nasıl kullanılacağını öğrenmesi daha fazla zaman alır.
  • Dijital sinyaller RF (radyo frekansı) sinyallerini tolere etmeyecektir ve bunun sonucunda çok fazla RF gürültüsü olursa sinyal tamamen hatalı düşebilir.
  • Daha yeni ve teknolojik olarak daha gelişmiş olması nedeniyle aynı zamanda daha pahalıdır.

Analog Telsizler & Dijital Telsizler


AnalogDijital
SinyalAnalog sinyaller, radyonun sesli mesajın daha gerçek bir versiyonunu iletmesine izin verebilen sürekli, sinüs dalgasıdır. Bununla birlikte, analog, fiziksel engellere nüfuz etmekte zorlanabilir.Dijital sinyaller, ses dalgalarını matematiksel bitlere dönüştüren işlenmiş sinyalleri alır. Dijital radyolar %20'ye kadar daha fazla kapsama alanı üretebilir ve duvarları ve betonu itmede daha iyidir.
Taşıyıcı DalgaDüzgün, sürekli salınan bir dalga olan bir sinüs dalgası üretir.Süreksiz kare dalgalar üretir.
GüçAnalog radyolar, pil değiştirme ömrünü sınırlayabilecek daha fazla enerji çeker.Dijital radyolar enerjiyi çok daha verimli kullanarak pilin ömrünü uzatır. 1 dijital Watt'ın 4 analog Watt kadar güçlü olabileceği dijital radyolar da daha güçlü olabilir.
TeknolojiAnalog radyolar, frekans modülasyonu (FM) dalgalarını kullanır. Bu dalgalar net ses iletimleri üretir ancak göndericinin etrafındaki diğer sesleri filtreleyemez. Ayrıca sinyalleri birkaç mil öteye iletemezler.Dijital radyolar, sesi radyo dalgaları yerine rakam kalıplarına (sayılar) dönüştüren işlenmiş bir sinyal alarak çalışır. Dijital sinyal, zengin özelliklere sahip teknoloji için daha fazla fırsat yaratır ve genellikle daha fazla seyahat edebilir.
Veri İletimleriAnalog sinyaller, iletim döngüsü sırasında gürültü bozulması yaşayabilir.Dijital radyolar, arka plan gürültüsünü, statik vb.'yi azaltan yerleşik hata düzeltme özelliğine sahiptir.
UyumlulukAnalog telsizler, dijital iki yönlü telsizlerle çalışamaz.Dijital iki yönlü telsizler hem dijital hem de analog teknoloji ile uyumlu olabilir. Bu, filodaki tüm telsizlerin dijital olduğu zaman gelene kadar, kullanıcıların analog modda çalışan dijital telsizlere sahip olduğunuz bir dijital geçiş gerçekleştirmelerini sağlar.
MaliyetAnalog radyolar nispeten ucuzdur ve kullanımı kolaydır.Dijital radyolar daha fazla yetenek sunar, bu nedenle daha pahalı olabilir, ancak çoğu Elektronik gibi dijital parçalar da yıldan yıla daha ucuz ve daha verimli hale geliyor.
 
Kaynağın ne idi bilmiyorum ama, çok karıştırıp çorba yapmış.
Analog olsun digital olsun tüm cihazlar ses iletimi amacıyla kullanılır.
(Mevzu telsiz haberleşmesi olduğu için)
(Data haberleşmeleri, telemetri vbg veya video haberleşmeleri konu dışıdır)
Digital telsizlerde sinyallerin belli seviyede yüksek alınıp gönderilmesi koşulu bulunmaktadır. Belli seviyenin altındaki sinyallerde sinyaller tamamen kesilecektir.
ÖRNEK:
Digital UYDU yayınları izlenirken sinyal gücü artı sinyal kalitesi unsurları çok etkendir. Sinyal kalitesine etki eden faktörler sinyal seviyesi ve parazitlerin yoğunluğudur. Sınır çok dar bir alanda olduğu için en küçük etkende haberleşme kaybolacaktır.
Aynı durumu eski analog UYDU TV yayınları ile kıyaslarsak, sinyaller iyice azalsa da yayınlar parazitli ama izlenebilir şekilde alınmaya devam edebilir.
Bu oran genellikle ölçüm skalası ile bağdaştırılırsa, analog yayınlarda gürültü oranına bağlı kalınmak sartı ile 0.1db den 10db aralığı kadardır.
Aynı oranlamayı digital yayınlara uyarlarsak, sinyal seviyesi 5db den az ise veya digital gürültü seviyesi sinyal seviyesini aşıyorsa digital yayınlar tamamen kesilecektir.
Digital yayınlara etki eden faktör yine digital kirliliktir atmosferik kirlilik taşıyıcı dalgayı bozmadığı takdirde haberleşme devam eder. Digital yayınlar bu sebeple, ya tertemiz anlaşılır bir şekilde alınır, ya da hiç alınamaz.
Analog yayınlarda atmosferik parazitler dahil her türlü parazitler az olduğu sürece haberleşme geniş bir sinyal alanında devam eder.

Analog yayınlarda tek bir modülasyondan bahsedilmez.
FM, AM, CW, SSB ve PM2 (faz modülasyonu) gibi modülasyon türleri bulunmaktadır. Her bir modülasyon şekli diğerini etkilemediği sürece farklı ses iletimi anlamındadır.
Örneğin eski analog TV yayınlarında...
Ses FM ile.
Görüntü AM ile
Renk bilgisi ise PM ile iletilirdi.
 
@Mr_YAMYAM hocam siparişim bugün geldi. Bu telsizi tam olarak kullanabilmek için 1 aylık eğitim almak lazım. Cihaz 333 gr. Oldukça ağır sayılır. İnternet bağlantısı olmadan nasıl mail gönderiyor onu anlayamadım. (yakında çözerim)Sizin yorumunuz doğrultusunda cihazın orta seviyenin bir tık üzerinde olduğunu düşünüyorum.

Teknik olarak dikkatimi çekenler.
Alış hassasiyeti 0.25uV
Yan kanal bastırması <70db
Bu değerler doğru ise son derece iyi.


IMG_4715.jpg

IMG_4716.jpg

IMG_4717.jpg

IMG_4718.jpg




IMG_4720.jpg


Anytone Ham radyolar AT-D878UVII artı Bluetooth uyumlu PTT GPS APRS Dual Band VHF/UHF DMR dijital Analog el Walkie Talkies​


Olağanüstü fonksiyon:

1.AT-D878UVII Plus, AT-D878UV plus'ın yükseltme iki yönlü radyosudur. AT-D878UVII PLUS ve AT-D878UV Plus arasındaki farklar AT-D878UVII Plus modelidir ve 500,000 dijital temas ve Analog APRX alma ile birlikte gelir.

2.APRS almak

Dönüş APRS, her iki radyo GPS konumlandırılırsa, radyo radyo alırken diğer radyo mesafesini ve konumunu gösterecektir.

Radyo GPS fonksiyonu “açık” olduğunda APRS radyo menüsünde görüntülenecektir.

3. Radyo yerleşik Bluetoothmodule ile birlikte gelir, eşinize sinyal iletmek için Bluetooth PTT kullanarak evrensel olarak herhangi bir Bluetooth kulaklığa bağlanabilir.



Özellikler:

-Çift mod (dijital + Analog)

-1.77 inç renkli TFT Ekran

-4000 kanal

-10000 dijital temas ile 500000 konuşma grupları

-ETSI DMR TierⅠandⅡCompliant

-Otomatik algılar dijital veya analog alım

-GPS ile radyolar arasında değişen fonksiyon

-Dolaşım fonksiyonu



Özellikler:

Genel
Frekans aralığı​
VHF: 136-174MHz UHF: 400-480MHz​
Bellek kanalları​
4000​
Kanal aralığı​
25KHz (geniş bant), 12.5KHz (dar bant)​
Faz kilitli adım​
5.0/6.25KHz​
Frekans kararlılığı​
± 2.5ppm​
Çalışma sıcaklığı​
-20 ° c ila + 55 ° c​
Çalışma gerilimi​
7.4V DC ± 20%​
Boyutlar​
129*61*42mm​
Ağırlık​
293g (pil paketi ile, anten)​
Bölüm alma
Geniş bant​
Dar bant​
Hassasiyet (12dB SINAD​
≤ 0.25µV​
≤ 0.35µV​
Dijital hassasiyet​
0.3uV/-117.4dBm(BER 5%)
0.7uV/-110dBm (BER 1%)​
Bitişik kanal seçiciliği​
≥ 70db​
≥ 60dB​
Sahte emisyon​
≤-57dB​
≤-57dB​
Sahte reddetme​
≥ 70dB​
≥ 70dB​
Engelleme​
84dB​
Hum & gürültü​
≥ 45dB​
≥ 40dB​
Ses bozulma​
≤ 5%​
Ses çıkış gücü​
1000mW/16 ohm​
Verici parçalar
Geniş bant​
Dar bant​
Çıkış gücü​
VHF: 7/5/2.5/0.2W, UHF: 6/5/2.5/0.2W​
Modülasyon modu​
± 5.0KHz 25KHz​
± 5.0KHz 12.5KHz​
Bitişik kanal seçiciliği​
≥ 70dB​
≥ 60dB​
Hum & gürültü​
≥ 40dB​
≥ 36dB​
Sahte emisyon​
≤-36dB​
≤-36dB​
4FSK dijital modülasyonu​
12.5KHz (veri) 7K60FXD
12.5KHz (veri + ses) 7K60FXE​
Ses bozulma​
≤ 5%​
 
Bu telsizi tam olarak kullanabilmek için 1 aylık eğitim almak lazım. Cihaz 333 gr. Oldukça ağır sayılır. İnternet bağlantısı olmadan nasıl mail gönderiyor onu anlayamadım. (yakında çözerim)Sizin yorumunuz doğrultusunda cihazın orta seviyenin bir tık üzerinde olduğunu düşünüyorum.
Cahal civelek @ozgurece35 :D
O cihazı basit olarak bir Wi-Fi cihazı gibi düşün. Yani elektromanyetik dalgaları gönderip alan bir cihaz. Cihaz digital bilgileri de gönderip alabildiğine göre yazılı mesaj gönderebilmesinden daha doğal bir şey olamaz.
 
@Mr_YAMYAM hocam siparişlerim bugün geldi. ERICSSON TZC 500 kablo toplam 65 metre. Konnektör ara konnektörler ve DIAMOND X-50 DUAL BANT ÇATI ANTENİ. Resimde okla işaretli olan. Diğeri Nisan ayında satın aldığım. Satıcıyla peşin olarak anlaştık hepsine toplam 4500.TL verdim. Kapıya teslim. Bu kablo arabayı bağlasan çeker. RG 213/U dan daha iyi , RG 214/U ile yarışır .Bu anten kablosu oldukça sert ucuna konnektör bağlantısı yapayım dedim ama ne mümkün üzerindeki siyah fiberi bile soymak çok zor. 75ohm uydu kabloları muz gibi soyuluyordu. Ama bu imkansız. Nasıl yapacağız ? Sizin bildiğiniz kolay bir yöntem mutlaka vardır. Baba istasyon olmak için malzemeler tamamlandı.



IMG_4765.jpg

IMG_4766.jpg

IMG_4767.jpg

IMG_4768.jpg

IMG_4770.jpg






MARKA MODEL: Ericsson​

Sinyal İletim : Özel tasarım hızlı ve yüksek veri aktarımı (sinyal kaybı minimum), 8D-FB kablo ile nerdeyse aynı özelliktedir ve LMR400 Kablolara da %98'a yakın özellikler taşımakatadır.​

Kablo Türü : Ericsson TZC 500 (Benzer Kablolar: 8D-FB 50 oHm, RG8 50 oHm, LMR400 50 oHm Koaksiyel Kablolar).​

EMPEDANS : 50Ω oHm​

ÖLÇÜLER:​

A) İç Çekirdek: 2.74mm çapında Alüminyum Tek çekirdek ve Bakır ceket.​

B) Orta Kaplama: 7.25mm çapında Epe.​

C) Folyo Kaplama: %100 AL Folyo kaplama.​

D) Örgü: Kalaylı Safbakır tel sıkı örgü (%85 ten fazla örtme) kaplama.​

E) Dış Ceket: 10.2 mm Yanmaz teflon kaplama PE: hava koşullarına ve UV radyasyonuna karşı polietilen (LDPE) den üretilmiştir.​

KONNEKTÖR UYUMU:​

LMR400, RG8, RG213, RG11, RG214, RG165, 7D-FB, 8D-FB, H1000, RG-8, LMR 400, MRC 400, RG213, RG11, WBC-400, WCX 400, SPEEDFOAM 400 vb. ölçülere sahip Kablolarda kullanılan konnektörler bu kabloda kullanılabilir.​

Renk : Siyah.

DURUM: Orijinal Ericson Sıfır kablo.

UZUNLUK: Bir bobin 500 metre uzunluğundadır

PAKET: Ericsson Coaxial Cable.

MAX KAYIP ORANI: Bu hesaplama 1 Metre İçin Yapılmıştır.

140 Mhz = 0.06 dB

220 Mhz = 0.08 dB

350 Mhz = 0.09 dB

450 Mhz = 0.11 dB

900 Mhz = 0.15 dB

1500 Mhz : 0.187 db

1800 Mhz = 0.21 dB

1900 Mhz = 0.22 dB

2000 mHz = 0.217 dB

2100 mHz = 0.221 dB

2400 mHz = 0.238 dB

2500 Mhz = 0.243 dB

2600 Mhz = 0.252 dB

5800 mHz= 0.355 dB

Kullanım Alanları: 50 oHm Kabloya İhtiyaç Duyan (FM/HF/VHF/UHF/GSM) =>
Telsiz anten Kablosu, Telsiz Anten Kablosu 50 ohm, FM Radyo Vericileri Anten kablosu, Sabit Telsizlerin anten kablosu, Telsiz Antenleri, Röle ve Proje İşleri için rahatlıkla uzun metraj kullanılabilir. Ericsson Yüksek kalite kablo, Kayıp Önleyici Alüminyum Folyo, Yanmaz Teflon Muhafazalı, Bakır tek damar canlı uç, GSM Antenleri, Kablosuz LAN, Gsm uzatma kablosu, gsm anten kablosu, kablosuz router, köprü ve diğer harici anten cihazları, Wifi, WLAN, WiMax, Gps, Gsm, Modem, Access Point, İndoor, Outdoor, Router vb.




DIAMOND X-50 DUAL BANT ÇATI ANTENİ.

Anten boyu: 1.7m
Anten ağırlığı: 0.9kg
Anten kazancı: VHF 4.5 dB 6/8
Anten kazancı: UHF 7.2 dB 5/8X3
Max. çıkış gücü: 200W
Max. rüzgar direnci: 216 km saat
Anten montaj borusu: 30-62 mm
Anten konnektörü: UHF veya N konnektör
Radyal boyu: 3X19cm


X50/X50N: 144/430MHz(2m/70cm)

Length:1.7m / Radial length:approx.19cm / Weight:0.9kg
Gain:4.5dB(144MHz),7.2dB(430MHz)/Max.power rating:200W FM(Total)
Impedance:50ohms / VSWR:Less than 1.5:1 /

rated wind velocity:60m/sec.
Mast diameter accepted:30mm to 62mm / Connector:MJ/NJ
Type:6/8wave C-Load(144MHz),3x5/8wave C-Load(430MHz),FRP outershell
 

Ekli dosyalar

  • ANTEN.png
    ANTEN.png
    19.2 KB · Görüntüleme: 7
Son düzenleme:
Ben analog diyorum.
Ben meraktan usbye takılan Sdr radyo almıştım. Beğenmedim.
Kısa dalgada fm istasyonları çıkıyor.
Örneğin 8.9 mhzde 90 mhzde yayın yapan istasyon çıkıyor. Orta dalgada bile var. :)
Anten filtreleri çözüm sağlamıyor.
Birde bazen aynı frekansın +520 khz -520khz kopyaları çıkıyor.
Gürültüde çok.
Kendi yaptığım analog radyoda bunlar olmuyor. :)
 
@ozgurece35
O kabloyu soymanın 2 yolu bulunmaktadır.
1) Özel boru kesici aparat.
Genellikle bakır boruları kesmede kullanılan bir aparat olup fazla pahalı değildir. Kalite durumuna göre temin edilebilir.
Eğer aparat almak istemezsen mini el testeresi ile el becerin doğrultusunda kablonun dış yüzeyini kesebilirsin.
2) Kabloyu iyice ısıtarak maket bıçağı ile kesmek.
Bu yöntem tecrübe ve bilgi gerektirir. Ancak el işine yatkın herhangi bir kişinin bile yapabileceği bir iştir.
Dış kablonun kesilmesinden sonra iç blendaj kablosu dış kablonun üzerine seyreltilerek düz olarak yerleştirilmelidir. İç PVC tabakası da aynı yöntemle kesilerek iç bakır ucun konnektörün ortasından çıkıncaya kadar konnektöre vidalanır. Canlı uç tam konnektörün ucundan kesilerek bu uç lehimlenir.
 
@Mr_YAMYAM hocam siparişlerim bugün geldi. ERICSSON TZC 500 kablo toplam 65 metre. Konnektör ara konnektörler ve DIAMOND X-50 DUAL BANT ÇATI ANTENİ. Resimde okla işaretli olan. Diğeri Nisan ayında satın aldığım. Satıcıyla peşin olarak anlaştık hepsine toplam 4500.TL verdim. Kapıya teslim. Bu kablo arabayı bağlasan çeker. RG 213/U dan daha iyi , RG 214/U ile yarışır .Bu anten kablosu oldukça sert ucuna konnektör bağlantısı yapayım dedim ama ne mümkün üzerindeki siyah fiberi bile soymak çok zor. 75ohm uydu kabloları muz gibi soyuluyordu. Ama bu imkansız. Nasıl yapacağız ? Sizin bildiğiniz kolay bir yöntem mutlaka vardır. Baba istasyon olmak için malzemeler tamamlandı.



Ekli dosyayı görüntüle 102571
Ekli dosyayı görüntüle 102572
Ekli dosyayı görüntüle 102573
Ekli dosyayı görüntüle 102574
Ekli dosyayı görüntüle 102575





MARKA MODEL: Ericsson​

Sinyal İletim : Özel tasarım hızlı ve yüksek veri aktarımı (sinyal kaybı minimum), 8D-FB kablo ile nerdeyse aynı özelliktedir ve LMR400 Kablolara da %98'a yakın özellikler taşımakatadır.​

Kablo Türü : Ericsson TZC 500 (Benzer Kablolar: 8D-FB 50 oHm, RG8 50 oHm, LMR400 50 oHm Koaksiyel Kablolar).​

EMPEDANS : 50Ω oHm​

ÖLÇÜLER:​

A) İç Çekirdek: 2.74mm çapında Alüminyum Tek çekirdek ve Bakır ceket.​

B) Orta Kaplama: 7.25mm çapında Epe.​

C) Folyo Kaplama: %100 AL Folyo kaplama.​

D) Örgü: Kalaylı Safbakır tel sıkı örgü (%85 ten fazla örtme) kaplama.​

E) Dış Ceket: 10.2 mm Yanmaz teflon kaplama PE: hava koşullarına ve UV radyasyonuna karşı polietilen (LDPE) den üretilmiştir.​

KONNEKTÖR UYUMU:​

LMR400, RG8, RG213, RG11, RG214, RG165, 7D-FB, 8D-FB, H1000, RG-8, LMR 400, MRC 400, RG213, RG11, WBC-400, WCX 400, SPEEDFOAM 400 vb. ölçülere sahip Kablolarda kullanılan konnektörler bu kabloda kullanılabilir.​

Renk : Siyah.

DURUM: Orijinal Ericson Sıfır kablo.

UZUNLUK: Bir bobin 500 metre uzunluğundadır

PAKET: Ericsson Coaxial Cable.

MAX KAYIP ORANI: Bu hesaplama 1 Metre İçin Yapılmıştır.

140 Mhz = 0.06 dB

220 Mhz = 0.08 dB

350 Mhz = 0.09 dB

450 Mhz = 0.11 dB

900 Mhz = 0.15 dB

1500 Mhz : 0.187 db

1800 Mhz = 0.21 dB

1900 Mhz = 0.22 dB

2000 mHz = 0.217 dB

2100 mHz = 0.221 dB

2400 mHz = 0.238 dB

2500 Mhz = 0.243 dB

2600 Mhz = 0.252 dB

5800 mHz= 0.355 dB

Kullanım Alanları: 50 oHm Kabloya İhtiyaç Duyan (FM/HF/VHF/UHF/GSM) =>
Telsiz anten Kablosu, Telsiz Anten Kablosu 50 ohm, FM Radyo Vericileri Anten kablosu, Sabit Telsizlerin anten kablosu, Telsiz Antenleri, Röle ve Proje İşleri için rahatlıkla uzun metraj kullanılabilir. Ericsson Yüksek kalite kablo, Kayıp Önleyici Alüminyum Folyo, Yanmaz Teflon Muhafazalı, Bakır tek damar canlı uç, GSM Antenleri, Kablosuz LAN, Gsm uzatma kablosu, gsm anten kablosu, kablosuz router, köprü ve diğer harici anten cihazları, Wifi, WLAN, WiMax, Gps, Gsm, Modem, Access Point, İndoor, Outdoor, Router vb.




DIAMOND X-50 DUAL BANT ÇATI ANTENİ.

Anten boyu: 1.7m
Anten ağırlığı: 0.9kg
Anten kazancı: VHF 4.5 dB 6/8
Anten kazancı: UHF 7.2 dB 5/8X3
Max. çıkış gücü: 200W
Max. rüzgar direnci: 216 km saat
Anten montaj borusu: 30-62 mm
Anten konnektörü: UHF veya N konnektör
Radyal boyu: 3X19cm


X50/X50N: 144/430MHz(2m/70cm)

Length:1.7m / Radial length:approx.19cm / Weight:0.9kg
Gain:4.5dB(144MHz),7.2dB(430MHz)/Max.power rating:200W FM(Total)
Impedance:50ohms / VSWR:Less than 1.5:1 /

rated wind velocity:60m/sec.
Mast diameter accepted:30mm to 62mm / Connector:MJ/NJ
Type:6/8wave C-Load(144MHz),3x5/8wave C-Load(430MHz),FRP outershell
Paratonerde kullan.
Paratonerin antenden yuksekte olması gerekiyor.
Yoksa antenin kendisi paratoner olur.
 
@Mr_YAMYAM hocam, VHF-UHF , CB Çatı antenlerinde yıldırıma karşı koruma nasıl yapılıyor ? Linkteki ürünü kallanabilirmiyiz ?
Koruyucu kullanıldığında oluşan kayıp=== Ekleme kaybı: ≤ 0.2dB

Yıldırım dalgalanma koruyucusu 50Ω DC-2500MHz



Bu konuda araştırma yaparken farklı bir paratoner olan Radyoaktif Paratoner hakkında azda olsa bilgi sahibi oldum. Etkili küçük bir sistem .Ama tabiki yasaklanmış. Kullanılamaz.




Radyoaktif Paratoner

Ra-226 radyoaktif kaynaklı paratonerlerin kullanımı tüm dünyada yasaklanmış olup, Am-241 radyoaktif kaynaklı paratonerlerin Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılmadığı bilinmektedir.

04.01.2000 tarih ve 10700-0005 sayılı genelge ile paratoner üretimi için kullanılan radyoaktif kaynakların (Am-241, Ra-226 v.b.) ithalatına 31.03.2000 tarihinden itibaren izin verilmemektedir.

Radyoaktif maddelerin yaydıkları alfa parçacıklarının enerjileri genellikle 9 MeV’in altında olup bunları çok ince kalınlıklarda maddeler ile (bir kağıt tabaka gibi) durdurmak mümkündür. Alfa parçacıkları madde içinden geçerken nisbeten büyük olan Elektrik yükleri nedeniyle yolları üzerinde yoğun bir iyonlaşma meydana getire¬rek enerjilerini çabucak kaybederler. Paratonerlerde kullanılan Am-241 radyoaktif maddesinin yaydığı alfa radyasyonu da paratonerin sivri yakalama ucuna yakın bir yere monte edilen tabla üzerinde sahip olduğu yüksek enerji nedeni ile hava ortamlarında güçlü iyonizasyon meydana getirir. Bulutların birbirine sürtünmesi ile meydana gelen yıldırımın (negatif yüklerin) pozitif yüklü toprağa çekilmesi söz konusu bu iyonizasyon nedeni ile hız kazanır ve yakalama ucunun bağlı olduğu iletken tel yardımı ile elektrik akımı topraklanır.
 
Deniz seviyesinde paratoner kullanımı genellikle gerekli değildir.
Deniz seviyesi doğal koşullarda en alt seviyede olduğu için, yıldırımın atlayabilmesi için çok daha yüksek gerilim biriktirmesi şarttır.
Aynı zamanda bulunduğun mevkide yüksek binalar olsun, dağ ve tepeler olsun yıldırımın boşalması için daha elverişlidirler.
Eğer bulunduğun mevki çok yüksek ise ve bir koruma sağlamak istiyorsan, en ideal yolu kalın kablonun alt ucundaki konnektörü doğrudan kuvvetli topraklama yapılmış ikinci bir dişi konnektere bağlayabilirsin. Tabii ki bu durumda fırtınalı havalarda telsizi çalıştıramazsın veya el telsizi olarak kendi anteni ile kullanabilirsin.
Linkteki ürün hakkında kesin bir koruma yapıp yapmayacağını bilmiyorum. Ancak yağmurlu havalarda havada statik Elektrik birikmesi oluyorsa nispeten koruma sağlayabilir. Ancak bu tür aygıtlar için de çok kuvvetli topraklama tesisatı şarttır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,734
Mesajlar
929,358
Kullanıcılar
452,456
Son üye
WasTR

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst