Mutfak tezgahında 3d printer

yanlış anlattım galiba ramps mega ya bağlı zaten kablolarımı tespit edemedik sorun nedir acaba diye belirlediğim kablo isimlerine göre uno ve shield ikilisine takıp deneme yaptığımda motorların sorunsuz çalıştığını gördüm ama ramps ve mega ya taktığımda çalıştıramadım. ramps üzerindeki bağlantı sıralaması b2 a2 a1 b1 şimdi izlediğim bir videoda bağlantıyı b2 b1 a1 a2 şeklinde yapmışlar . motor sürücüsüne göre bağlantı değişirmi acaba videodakidrv8825 bendekide drv8825 yada motor sürücüsü altındaki jumperler ne işe yarar bu jumperlerı takmammı gerek acaba
 
Motor bağlantısında önemli olan aynı sargıdan çıkan iki ucu yan yana bağlamanız. Aynı sargıya ait iki ucu ise LED'le veya Multimetre ile direnci ölçerek bulabilirsiniz.

DRV8825, Shield ile çalıştığına göre sürücünün motor akım sınırlaması (amper ayarı) doğrudur (veya doğruya yakındır).

Arduino programı içinden Marlin (veya benzeri) programı yüklerken, Tools/Board menüsü altından UNO veya MEGA seçeneğini de düzeltmeyi unutmayın!

Diğer bağlantılarınızda eksiklik olabilir mi? Ramps 12 V bağlantısı doğru mu? Ramps üzerinde iki ayrı elektrik bağlantısı var sadece 5A bağlantının yapılmış olması motorların çalışması için yeterli. 12A olan ısıtıcı kafa, ısıtıcı tabla ve fan için. Çalışması için termistörlerin de bağlı olması lazım. Bu arada gerilim varken bir şey söküp takarsanız kartlar yanabilir!

Jumperlar step motorun adım sayısını belirlemek için. DRV8825'i 1/32 adıma kadar bölebilirsiniz, hassasiyetinizi ve motorun daha sağlıklı çalışmasını sağlayacaktır. Tork önemli oranda düşecektir ama 3D yazıcıda tork ihtiyacı fazla değil, sorun olursa ara adım (1 2 4 8 16 32) değeri de seçebilirsiniz.

Aşağıdaki sayfada Jumperlara bağlı adım seçimi var (sayfanın ortalarında);

Stepper Driver Boards
http://reprap.org/wiki/RAMPS_1.4
 
Son düzenleme:
Arduinomega1-4connectors.png

şu durum kafamı karıştırdı kusurabakmayın burada motor kablo sıralamsı 2B 2A 1A 1B değilmi aynı sargıya ait uçları yanayana bağlarsak 2B 1B 2A 1A şeklindemi gağlama yapmamız gerek. D9 a dc motor bağladığımda fan açıp kapayınca motoru çalıştırıyor bu durumda ramps la alakalı bir sorun yoktur diye düşünüyorum
 
Motor bağlantısı aslında karışık değil, adlandırmayı önemsemeyin. Bir sargıdan çıkan iki ucu bir tarafa, diğer sargıdan çıkan iki ucu diğer tarafa bağladığınızda çalışır. Bir sargıdan çıkan iki ucu Ramps'deki 2B ve 2A'ya, diğerini 1A ve 1B'ye bağlayın. Dönüş yönü istediğiniz gibi olmazsa, 2 ve 1 arasında yer değiştirebilirsiniz. Çalışmamasının başka bir nedeni olmalı diye düşünüyorum.

Dikkat etmezseniz DRV8825 ters yönde de takılabiliyor ancak bu durumda sürücü yanıyor (sanırım), sürücüleriniz çalıştığına göre doğru yönde takılmış olmalı.

PC veya 3D ekranında yazıcının açıldığını, "Printer ready" gibi bir yazı görüyormusunuz? Görmüyorsanız sorunun bir nedeni termistörlerin Ramps'e bağlı olmaması olabilir.

Eksenleri sıfırlamadan (homing) eksene (motora) istediğiniz yönde hareket veremezsiniz. Önce eksenleri sıfırlayın, motorlar (min. sınır anahtarının tanımlandığı yöne doğru), sınır anahtarı devreyi kesene kadar dönecektir. Anahtar yoksa bile motorlar en azından bir yönde dönmüş olacaktır.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: akg
Üstadım çok teşekkür ederim sayenizde motorları çalıştırdık yazmaya fırsatım olmamıştı . Ama bu ramps ın üzerindeki yazılara kıl oldum kablo siralaması 2B 2A 1A 1B normalde isimlendirme aynı grup tel için aynı harf kullanılıyor diye düşünüyordum ki rampsta bu aynı grup için aynı rakamla ifade edilmiş yani A ve B de +şimdi akım ayarını biraz araşrıp yapacağım sürücülerin üstündeki soğutucu bloklar takılı değildi ilk çalıştırınca çok kısa süre çalışmış olmasına rağmen aşırı ısınma oldu pot ile biraz kıstım şimdi nomal gibi.
Soğutucu blokları nasıl sabitlemeliyim elimde termal macun var ama yapışma sağlamaz çiftaraflı bantta hem ısıya dayanmaz hemde bloğa ısı geçmesini azaltır diye düşünüyorum.
Akım ayarı için bir videoda multimetrenin dc voltaj bolümünün 2 v kademesinde bir ucu güçkaynağını negatife bağlı iken diğer ucu pota değen tornavida ile ayar yaparak drv8825 için 0.6 v (tam emin değilim) değerine getiriliyordu buna karşılık gelen akımın hesabı nasıl yapılır.
 
Geçmiş olsun.

"3D (3 Boyutlu) Yazıcı" konusunda #3, #16 mesajları akım ayarı ile ilgili.
Motorun sesinden, hareketinden de ayar yapsanız epeyce doğruya yaklaşıyor.

Soğutucu bloklar beni de uğraştırmıştı. Doğrusu ısıyı ileten yapışkan bant. Termal macun kullanarak ve kenarından destekleyerek yapıştırdım, 3-4 kere ayrılınca sıkılıp Japonla yapıştırdım. Soğutucu blokları ikişer ikişer yapıştırdım. Kalanlara da daha büyük alu soğutucudan keserek yapıştırdım.

Klemensleri değiştirdikten sonra hem klemensin erime sorunu çözüldü hem de sürücüler pek ısınmıyor.
 
bir gelişme var mı? video yükler misiniz?
 
bir gelişme var mı? video yükler misiniz?
Acemilik sipariş verirken fazla aldığım gereksiz şeyler olduğu gibi eksiklerimde vardı kayış yetmedi birkaç parça daha eksik onların gelmesini bekliyorum. birde son aşamalara gelince işin zor kısımları kaldı sanırım biraz çekinerek bakıyorum ama r şekilde bitecek inşallah
 
Eksik malzemelerim geldi şimdi çok yavaşta olsa ilerliyoruz ekstruder montajı bitti corexy için marlin den bir ayar yapmam lazım birde makinanın ölçülerine göre xyz ayarları mı yapmak gerekecek swich ler tabla daha çok işimiz var

20160616_184538.jpg
20160616_184553.jpg

Bazen çok sabirsiz davranıyorum ve çok kötü işçilik çıkıyor ortaya
20160617_173332.jpg
20160617_173348.jpg
@Yusuf&CNC @togitogi üstadlarım gidişatla alakalı yorumlarınızı alalım boşa kürek çekmeyelim sonra
 

Forum istatistikleri

Konular
128,320
Mesajlar
916,686
Kullanıcılar
450,158
Son üye
gyilmaz21

Yeni konular

Geri
Üst