BuildersBot CNC ve 3D Printer Yapımı

Geç yanıtım için kusura bakmayın. Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim.

Tekrardan soru sormam gerekecek sanırım. Öncelikle lineer hareket için;
http://sahinrulman.com/site/ray-ve-arabalar/shn-a-serisi-.html ile
http://sahinrulman.com/site/alt-destekli-mil/sac-serisi.html 'yi fiyat olarak kıyasladığımızda alttan destekli mil daha pahalı duruyor :) Her ikisi de çin işi farkındayım ancak anladığım kadarıyla ray her halükarda milden daha iyi?
SHN 25 A benim sistemim için uygun mu?

25 um değerini, vida 1 tur attığında 5 mm ilerliyormuş. öyleyse 1/200 tur attığında 25 um ilerler. teorik bir hesap tabi bu. Normalde nasıl çıkar bilmiyorum.

Mikro step motorda 200 adımlık bir motoru 800 adım olacak şekilde çalıştırdığında motorun torku da aynı oranda düşmez mi?

Diğer bir sorum ise 50x25 mm ebatlarında 5 mm et kalınlığında olmayacaktır muhtemelen. İçi dolu kare paslanmaz gibi olacaktır. ( Bu arada paslanmaz çelik yazmışım, 304 krom gibi bir malzemeden bahsetmek istemiştim.)

Tüm bu sistemin parçalarını şahinrulman'dan almam sizce büyük problem oluşturur mu? Hepsi çin malı anladığım kadarıyla. tamamı piyasaya göre çok daha ucuz. İsveç ya da alman malı gibi bir ürün almadığım sürece çok bir farkı olur mu bilmiyorum.
Kromla ne işiniz var merak ettim
Mikro stepin getirdikleri ve götürdükleri var. Örneğin step motorlarda bazı devirlerde motorun takılması-durması söz konusu, mikro step bu sorunun çözümü için de gerekli. Tork düşer ama ne kadar düştüğü tartışmalı bir konu. Geriye dönük forumda yazılanları okuyabilirsiniz.

Makineniz küçük olduğu için 15'lik (en çok 20) yeterli olacaktır, 25'lik araba çok büyük.

Kaliteli malzeme ile maliyet doğru orantılı, biraz daha iyisi olsun dediğinizde bütçenizi hemen aşacaktır. Örneğin güncel somun fiyatları; https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/sfur-somun-Çin-tayvan.111807/. Sanırım forumdaki makinelerin çoğunda Şahin Rulman'ın malzemeleri kullanılmıştır.

İnternette çok sayıda makine var. Yapan kişinin hedefi nedir, bittiğinde ne kadar sağlıklı çalışıyor. Örneğin sunta mı, ince levha veya kalın kalıplık alüminyum malzeme mi veya çelik mi işlemeyi tasarlamış? Hedeflediği hassasiyet nedir, 0.1 mm mi yoksa 0.01 mm mi? Bittiğinde hedeflenen sonuca ne kadar yaklaşılmış? Makine örnekleri bu değendirmeleri çoğu zaman içermiyor.

Kasanızın rijitliği ile ilgili aklımda soru işaretleri oluşuyor. İlk önce oluşacak kuvvetleri esnemeden karşılayabilmeli. Çalışırken titreşim (tırlama) oluşmamalı! Kesitiniz şu olsun diyebilecek deneyimim yok ama ustaların yazılarını okuduysanız ağır, sağlam kasa öneriyorlar. İkinci konu ise kaynak sırasında profillerlerde oluşacak çarpılmaların önüne geçebilecek kadar iyi işçiliği temin edebilecek misiniz? Kısmen kaynaklı kısmen civatalı bir yapı, örneğin civata ile bağlanan üç büyük parça gibi, hataların giderilmesindeki sıkıntıları azaltabilir.

Kasanız bittiğinde kızak, mil gibi malzemeleri her üç yönde çok hassas bağlamanız gerekecek. Örneğin beraber çalışan ve yakın iki kızağın aralarında 0.01-0.02 mm'yi aşmayan yükseklik farkları ile bağlamanız gerekebilir. Üretici firmalar bu değerleri kataloglarında veriyorlar. Bu değerleri düzgün bir kasada bile elde etmek zorken, kasada çarpılmalar varsa elde etmek iyice zor olacaktır. Hatta satın aldığınız profiller düzgün stoklanmadı ise geldiğinde bile eğri olabilir.

Malzemelerin ve işçiliğin kalitesi (hedef ve bütçe ile de orantılı) aşağı yukarı aynı seviyelerde olmalı. Bunu sağlamak da pek kolay değil, epeyce bir bilgi birikimi gerekiyor. Kolay bir örnek; iyi bir makine için alt destekli milden uzak durmak gibi. Zor bir örnek olarak ise kasanın rijitliğini ve hassasiyetini diğer özellik ve hedeflere uygun tutturabilmek. Çok kaliteli bir vidalı mil ve somun alsanız, bunu rijit bir kasaya ve istenen hassasiyette bağlayamıyorsanız yapılan masrafın bir faydası olmayacaktır. Profil ebatlarını çok büyük seçerseniz bu sefer makinanın bir bölümü için gereksiz masraf yapmış olursunuz. Zayıf kalması halinde ise malzeme ile beraber işçilik maliyeti de boşa gideceği için ben biraz daha güvenli tarafta kalmayı tercih ediyorum.

Bilinen deyişle makinenin kalitesi zincirin en zayıf halkası kadar iyi olacaktır. Arada kaliteli, yüksek maliyetli halkalar varsa boşa yatırım olacaktır. Baz alınan makine örneklerinin kendi hedeflerinizle ne kadar uyumlu olduğunu iyi süzmek, deneyimli olanların önerilerine kulak vermek gerekir. Profilin ebatları, et kalınlığı ne olsun diye sorduğunuzda, bir kişinin (sizin için makinenin hesabını yapıp sonucunu bulmuyorsa) sadece kendi bilgi ve deneyimi kadar doğru sonuca yaklaşabileceğini de göz ardı etmemek gerekir. Hiç deneyimi olmayan içinse bu çok değerli bir bilgidir.

Sınırlı bilgimle yardımcı olmaya çalışıyorum. Deneyimli arkadaşlar, varsa hata ve eksiklikleri gidereceklerdir diye umuyorum.
Çin cun malı oldumu araba normal secim ve gerekli güç iletim değeri 15 lik çıkıyorsa çin 20 lik al.. 20 lik se 25lik al

Kaynak yapılan parçanın mutlaka bir talaşlı imalat iae temizlenmesi stabil işlenmesi gerekir..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Makineniz küçük olduğu için 15'lik (en çok 20) yeterli olacaktır, 25'lik araba çok büyük.
Hiwin Marka 15 mm ray http://www.cncmarketim.com/tr/69-15-mm-ray-hiwin-hg-serisi.html
Hiwin Marka 15 mm Dar Kızak http://www.cncmarketim.com/tr/66-15mm-araba-dar-hiwin-hg-serisi.html
Bu ikisi işimi görecektir sanırım?

Kısmen kaynaklı kısmen civatalı bir yapı, örneğin civata ile bağlanan üç büyük parça gibi, hataların giderilmesindeki sıkıntıları azaltabilir.
Bunu tam olarak anlamadım, bir resim veya şekil verebilir misin?


Eğer değişiklik olmadı ise, 2.2 kW (hariç) üzerindeki spindlelar trifaze elektrik ile çalışıyor!
Evet 2.2 üzerinin üç faz olduğunu yeni öğrendim. O yüzden 2.2'den başka şansım yok şimdilik.

Çin cun malı oldumu araba normal secim ve gerekli güç iletim değeri 15 lik çıkıyorsa çin 20 lik al.. 20 lik se 25lik al

Kaynak yapılan parçanın mutlaka bir talaşlı imalat iae temizlenmesi stabil işlenmesi gerekir..
Yukarıda belirttiğim gibi Hiwin marka alacağım. Forumda gördüğüm kadarıyla insanlar memnun ve bu markanın ürünlerinin kaliteli olduğunu söylüyor.

Kromla ne işiniz var merak ettim
304 paslanmaz ve sanayide "krom" dedikleri malzeme aynı değil mi? (304, 316, 310 vs)
profilleri 304 kalite paslanmazdan yapacağım.
http://metalavm.com/paslanmaz-profil-40x60-mm-304-kalite

Senin paslanmaz çelikten anladığın nedir ? Krom malzeme mi ? Şasenin etli butlu olması eftaldir. Kalın profil kullan. 2 bile ince 4 mm 5 mm kullan.
5 mm, 60x40 mm 304 paslanmaz kullanmaya karar verdim tavsiyen üzerine. Sanırım kasa toplamda 60 kg civarı olacak.
 
Kısmen kaynaklı kısmen civatalı bir yapı, örneğin civata ile bağlanan üç büyük parça gibi, hataların giderilmesindeki sıkıntıları azaltabilir.

Yazmamın nedeni kaynağa bağlı sorunlar çıkabileceğini düşünmem.

Bunu yazarken sesli düşünüyordum. İnternette örneklere biraz bakındım ama istediğim kadar iyi bir örnek göremedim. Aşağıda genel olarak beğendim bir örnek var. Kısmen de olsa anlatmak istediğim bağlantıyı içeriyor.

Köprüye (X eksenine) dikkat ederseniz bağlantıda büyük dikdörtgen kesitli profilin altında, sağda ve solda kolon benzeri ve kaynak kullanılarak oluşturulmuş iki mavi parça var. Bu iki parça ara plakalar sayesinde "masaya" ve dikdörtgen kesitli parçaya civata ile bağlanıyor.

Bu tür bağlantılarda, parçaların kaynak sonrasında tek tek taşlanması daha kolay olacaktır ve gerekirse hataların giderilmesi için de tekrar taşlanabilir. Bağlantı yüzeylerinin arasına ince metal parçalar (shim, pul) konarak da hatalar giderilebilir.

Sizin örneğinizde sağ sol veya alt üst gibi çerçeveler oluşturulup ara bağlantı plakaları ve civata ile birbirine bağlanabilir. Faydası yanında tasarım sadelikten uzaklaşır, işçilik artar. Çalışacağınız imalatçının da görüşü alınabilir.

 
Son düzenleme:
Dikdortgen celikten yapilmaz mi?

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 
Kestamid daha iyi olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,621
Kullanıcılar
449,933
Son üye
selcukbatman54

Yeni konular

Geri
Üst