Kaçak akım rölem durduk yere atıyor

başıma geleni yazıyorum arkadaşlar.akşam saatleri çoluk çocuk dışarı çıkalım derken kaçak akım rölesi(sigortası)attı ve ben 30 dk boyunca fişte olan bütün cihazları tek tek fişlerini çekerek arızalı prizi aradım.ve sonunda arıza mutfakta kaldı.tezgah altına süzülen su damlaları bulaşık makinası prizini ıslatmış,çalışmayan makinanın fişi üzerinden yürüme yapıyor onuda gördük.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
multimetre ile toprak nötr arası 1,5 volt görülüyor.ne kadar bir akım akıyor ölçmedim.
 
tavsiyem çalışmasa dahi fişleri kontrol ediniz.ıslak nemli ortam prizleri banyo,mutfak,vs..
 
nötr'den geri dönüş var. yani nötr kablon bir yerlerde gevşektir büyük ihtimalle
 
arkadaşım bende aynı sorunlarla karşılaşıyorum markayla hiç alakası yok siemens veya şems megesan yalnız tek püf noktası vereyim monofaze yangın koruma tak bunuda herkes sölemez.... :)
dene sonucu yaz
 
ölçü aletinin diyot konumunda arızayı nasıl buluyoruz

1.Diyot arızası yönünden

Sağlamlığı ölçülecek diyot önce bir yönde avometrenin diyot kısmında ölçülür.Ekranda "1" rakamı ayni kalır ve bu sırada buzzerden bir şey duyulmaz.Daha sonra diğer farklı yönde(İşaretli yerden probun - ucu,diğer uçtan probun + ucu ile) ölçüldüğünde ekranda sayısal bir değer okunmalı,buzzerden ses yine gelmemeli.Eğer buzzerden her iki yönde de ses gelirse diyot kısa devredir.Her iki yönde de ekranda "1" sayısı ayni şekilde görünüp okunuyorsa diyot açık devredir,yani yine bozuktur.

Örnek olarak;1N4006 600 voltluk bir diyodu test amaçlı olarak ölçelim.Bir yönde yalnızca "1" rakamı görünür,diğer yönde "632" sayısal değeri(Bu değer her diyotta değişebilen farklı rakamlara karşılık gelebilir.)görünür ve buzzerden de ayrıca her iki ölçüm sırasında ses de duyulmadığında diyotumuz sağlamdır.

Not: Diyot bir baskı devre üzerine monteli ise doğru bir sonuç için,bir bacağını havyayla boşa çıkarıp o şekilde,yani devreden bağımsız olarak ölçmeniz daha doğrudur.Devredeki diğer elektronik devre elemanlarının bu ölçüm sonucunu direkt etkilememesi için bu mutlaka yapılmalıdır.

2.Topraklama sağlamlığı açısından kontrol

Ölçü aletinin diyot,sesli uyarı kısmını topraklama kontrolünde de kullanabiliriz.Ölçü aleti bu kısımdayken,bir ucu topraklama yapılan kaynağa,diğer ucunu cihazımızın toprak gelen iletkenine temas ettiririz.Bu esnada buzzerden sesli uyarı geliyorsa,toprak hattı iyidir.Cihazımız güvenle çalışabilir demektir.Ses gelmeyip de sayısal değerler okunuyorsa omaj fazladır,topraklama iyi değildir,toprak bağlantılarını gözden geçirmemiz gereklidir.Bu kontrolü örneğin masaüstü pc'mizin toprak hattını sınamakta kullanabiliriz.Probun bir ucunu toprak evin toprak hattı iletkeninine,diğer prob ucunu psu girişindeki güç kablosunun üstteki toprak giriş iletkenine temas ettiririz.Sesli uyarı varsa toprak hattı güvenli şekilde pc güç kablosu ucunda,psu priz grişine kadar geliyor demektir.Bunu sık sık değil,ancak belli periyotlarda yaparsanız eğer,olası bir toprak hattı kopması,ayrılmasında, pc'nin anakartının statik elektrikten bozulmasını,deşarj olamaması yüzünden chipsetlerinin bozulabilmesinin de önüne geçmiş olursunuz.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
bazı kaçak akım roleleri kafasına göre atıyor. benimde başıma geldi merlingerin ve legrand kaçak akım rolesi taktım sorun gitti. kaçak akım rolesini değiştirmeyi deneyin...
 
Sn.bluewhisper,05325740269 bu numara Ankara'da size yardımcı olabilecek bir arkadaşımın numarasıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,858
Kullanıcılar
449,993
Son üye
sedat2727

Yeni konular

Geri
Üst