Kaçak akım rölesi sorunu (fişler takılı değilken atıyor)

Fakirherif

Üye
Katılım
29 Ağu 2022
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
31
Merhabalar, öncelikle elektrik bilgim hiç yok ancak konuları okuyarak azda olsa bilgi sahibi olmaya çalışıyorum. Sorunuma gelecek olursam; evime kaçak akım rölesi taktırdım ancak nadiren ara ara k.a.r. atıyor. (Evdeki prizlerin hiçbirinde fiş takılı değil) Buradan okuduklarımdan yola çıkarak sorunun kaynağının hangi alanda olduğunu tespit edebilmek adına k.a.r. attığı anda sigortaların hepsini indirip tek tek k.a.r. ile kaldırarak sorunun hangi alanda olduğunu tespit ettim. Sorun mutfak bölgesinde. Diğer sigortaları kaldırınca k.a.r. atmıyor. Ancak mutfak sigortasını kaldırdığım an k.a.r. sürekli atıyor. Mutfağa bağlı olan kombinin sigortasını tamamen kapattım ancak kaçak akım rölesi mutfak sigortasını kaldırdığım an tekrar atıyordu. Mutfaktaki tüm prizlerdeki fişleri tek tek çıkararak denedim ancak sonuç yine hüsrandı. Kaçak akım rölesi sürekli atıyordu. Mutfaktaki tüm fişleri çıkardım, prizlerde hiç bir fiş takmadım ve kombinin sigortasınıda kapattım, bu denemem de kaçak akım rölesi atıyordu. Sorunun mutfaktaki cihazlardan kaynaklı olamayacağını düşündüm. (Mutfakta buzdolabı fişi takılı değil ufak bir kiler tarzı yerim var oraya takılı ve orada hiç bir sorun yok. Murfakta kullandığım fırın, ocak, bulaşık makinesi ve su sebili) Sorunun iç hatta olduğunu düşündüğüm için profesyonel bir yardım almak amacıyla elektrikçi çağırdım ancak o da kontroller sonrası sorunun kaynağını çözemedi kaçak akım rölesinin hassasiyetinin bozulmuş olabileceğini söyledi ve kaçak akım rölesini iptal etti. Bu durumdan dolayı ilerleyen zamanlarda herhangi bir sorun yaşarım endişesiyle konu açmak istedim. (Elektriğin şakası olmaz) Bu durumdan sonra ne yapmam gerektiğini inanın hiç bilmiyorum, tavsiyelerinizi beklemekteyim. Sigorta kutumun fotoğrafını sizinle paylaşıyorum, eğer yanlış gördüğünüz ve düzeltilmesi gereken bir nokta varsa uyarırsanız çok memnun olurum. Ayrıca 25a 30ma k.a.r. yerine 40a 30ma k.a.r. taktırsam sorunuma çare bulmuş olur muyum?

Yazım biraz uzun oldu, detaylıca anlatmak istedim. Kusura bakmayın lütfen. Teşekkür ederim.

Özet: Hiçbir fiş takılı değilken (prizlerin hepsi boşken) durduk yere, ara sıra mutfak bölgesinden kaynaklı kaçak akım rölesi atıyor. Elektrikçi çözüm olarak k.a.r. iptali gerçekleştirdi. Bu durum ileride sorun yaratabilir düşüncesiyle sizlerden yardım almak istedim. Teşekkürler.

IMG_20220829_225215.jpg


IMG_20220829_225110.jpg
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20220829_225218.jpg
    IMG_20220829_225218.jpg
    88.8 KB · Görüntüleme: 14
  • IMG_20220829_225110.jpg
    IMG_20220829_225110.jpg
    121 KB · Görüntüleme: 12
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Benim anladığım mutfak siğortasını kaldırınca kaçak akım koruma rölesi hemen atıyor .
Diğer siğortalar açık , mutfak siğortası kapalı iken atmıyor .
Doğrumudur .

Doğru ise mutfak faz hattında sorun var .
Unuttuğunuz fiş varmı ? veya fişsiz faza cihaz ürün ek bağlantısı
Örneğin aspiratör fişi iptal edilmiş direk ek bağlantı gibi .
 
Benim anladığım mutfak siğortasını kaldırınca kaçak akım koruma rölesi hemen atıyor .
Diğer siğortalar açık , mutfak siğortası kapalı iken atmıyor .
Doğrumudur .

Doğru ise mutfak faz hattında sorun var .
Unuttuğunuz fiş varmı ? veya fişsiz faza cihaz ürün ek bağlantısı
Örneğin aspiratör fişi iptal edilmiş direk ek bağlantı gibi .
Evet, doğrudur. Tüm fişleri çıkardım unuttuğum fiş olmadı, aspiratör kullanmıyorum ancak aspiratör için boşta bir kablo var, ucunda fiş yok, elektrikçi kabloların ucunu elektrik bandıyla kapattı, bende ondan şüphelendim ama bununla alakalı olması muhtemel değil dedi. Dilerseniz onunda fotoğrafını atabilirim. Cevabınız için teşekkürler.
mutfak tezgahında priz varsa ona bak birde kombinin prize bak sıvı teması olmuş olabilir.
Tüm prizleri kontrol ettim hocam, kombinin altında yer alan sigortayı dahi kapattım. Söylediğiniz gibi k.a.r. sürekli değilde ara sıra attığı için ben de nem veya sıvı teması yüzünden olabilir diye şüphelendim. Bu yüzden detaylıca ve titizlikle sıvı teması kontrolü yaptım, herhangi bir sıvı teması ve nem durumu yoktu. Hatta evyemde herhangi bir akıntı, sızıntı ve sorun olmamasına rağmen ilerde oluşabilecek sıvı temasını engellemek ve içimin rahat etmesi adına evyeyi komple söktürüp 2 tüp akvaryum antibakteriyel bilindik marka silikon ile baştan silikonlattım. Gerçekten bu k.a.r. sorununu anlamak çok zor. K.a.r. devre dışı bırakıldı şuan hiçbir sorun yok ama yine de kaçak akım rölesinin devre dışı bırakılması içimi huzursuz ediyor, ilerleyen dönemlerde daha büyük sorunları göz ardı etmemek adına sorunun temelini bulabilmeyi umuyorum. Cevabınız için teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
muhtemelen prizlerin borusu içinde sorun var buatlarda olabilir belki bişey notre,toprak arasında temas var.
 
muhtemelen prizlerin borusu içinde sorun var buatlarda olabilir belki bişey notre,toprak arasında temas var.
Peki ne yapmalıyım hocam, komple mutfağa giden tesisatı mı yeniletmem gerekir, öneriniz nedir? Teşekkürler.
 
Yaşanmış tecrübe, mutfak tezgah altı prizleri bulaşık makinesi, ocak vb.yerleden vy buralardan 1,5 m uzunluğunda 0.75 lik kordon , uclari açık durumda sivanin içinde gömülü .
 

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,674
Kullanıcılar
449,946
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst