Kaçak Akım Rölesi seçimi ve Korumalı Pano

Merhaba,
İşyerimde elektrik panomu düzenlemek istiyorum. Hem cihazların hem de çalışanları korumak için biraz araştırmaya girdim. Ancak yapay zeka ve google bir yere kadar. Bunun için biraz işin uygulayıcılarından fikir almak istiyorum. Öncelikle 25 trifaze bir sistemim var. Bina girişinde 3 lü sigortam var kaçak akım rölesi orda yok. sayacın yanında olup olmadıgını bilmiyorum görünmüyor. Dairenin girişinde ise eski ustamın sürekli atmasın diye değiştirip taktığı 300ma lık kaçak akım rölesi var. Herhangi bir çarpılma durumunda kesinlikle korumayacak belli.

Ekstra olarak bir tali pano çekildi içerideki bir odaya. Öncelikle 2 adet paralel bağlantı gibi olduğu için 2 ayrı kaçak akım rölesi kullanmayı düşünüyorum. A tipi yeterli olur mu bilemedim çünkü 3kva 2 adet UPS var. Inverter klimalar, buzdolabı, bulaşık makinesi, kompresör, fırınlar var. Araştırdığım bilgilere göre UPS oldugu zaman DC akım ürettiği ve A tipi rölenin yeterli olmadığını okudum.

Sorularım şunlar:
1. B tipi trifaze kaçak akım röleleri çok pahalı. 2 tane almak yerine daire girişindeki panoya sadece B sınıfı alsam. Ekstra olarak parafudr ve gerilim koruma rölesi alsam, tali panoya çıkışı gerilim koruma rölesinin kontaktöründen çıkan bir sigortadan alsam olur mu? Ya da paralel bağlantıyı hiç bozmayı 2 tane A tipi kaçak akım rölesi taksam(+parafudr+gerilim koruma rölesi) UPS ler için yeterli olur mu? Bu UPS'lere bağladığım cihazların bir etkisi var mıdır? mesela ups'lerden birine cnc cihazı bağlı ama bu kaçak akım rölesine ekstra etkide bulunur mu? yoksa kaçak akım rölesi sadece ups'in kendisinden mi etkilenir?
2. siemens parafudr istediğim elektrikçi bana trimbox verdi. Aynı etkiyi gösterir hatta iyi dedi siz ne düşünürsünüz?
3. gerilim koruma rölesi olarak ne önerirsiniz? bazı dijital gerilim koruma röleleri gördüm, hatta bazılarında kontaktörü bile var.

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri