Piyasadan alınan Güneş panelinin watt değerini nasıl test ederim?

Katılım
26 Şub 2018
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
70
Piyasada oldukça fazla çeşitte güneş paneli satışı var. Ancak her zaman olduğu gibi üreticinin verilerine güvenerek satın aldığımız bir ürünün gerçekten kaç watt ürettiğini nasıl anlayacağız? Bu testler genel de güneş simulatörlerinde yapıldığından bizim bunu test edebilmemiz için nasıl bir uygulama yapmamız gerekiyor ya da böyle bir imkan var mı? Örneğin öğlen saatlerinde tam bir güneş ortamında alınacak voltaj değeri ile ve o esnada geçen akımı ölçerek Watt değerini bulmak her ne kadar mümkün gibi gözükse de yaptığım testlerin neredeyse hiç birinde satılan ürünlerin gerçek değerlerine ulaşamadığımı gördüm. Peki bu durumda satıcının (ya da üreticin) bana gerçekten doğru değerlerde bir ürün sattığını nasıl anlayacağım?
Yaptığım araştırmalarda güneş hücrelerini satan (Mesela Çin'li üreticilerin) oldukça farklı verimlilikte (Efficiency) hücreler sattığını görebiliyorum. Örneğin 4,42 watt ile 4,75 watt arasında 7-8 çeşit hücre satılıyor. Bunların tabii ki aralarında fiyat farklılıkları var. Bir standart panel genelde 60 hücreden meydana geliyor ve bu da 60 x 4,42 = 265 watt ve aynı şekilde 60 x 4,75 = 285 Watt lık panel demek oluyor. İşte sorun da zaten burada başlıyor. Üreticinin etiketinde 285 watt yazıyor olmasına karşılık 275 watt ürün satıp satmadığını nasıl anlayacağız? 1-2 panel de bu çok fark etmiyor gibi olsa da günde 700-800 panel üreten firmaların bu aradaki farklardan inanılmaz karlar elde edeceği bir gerçek. İşin daha da ilginç tarafı bu "sun simulator" cihazları (güneş testi cihazı) ülkemizde sadece TSE ve üniversiteler gibi yerlerde olduğundan kullanıcının bunu anlaması hakikaten çok zor. Açıkçası "üreticiler bizi aldatıyor" demek istemiyor olsam da bunu öğrenmenin önemli olduğunu düşünüyorum.

Bunun için benim bilmediğim bir yöntemi bilen birisinin olabileceği ihtimali üzerine buradan da bu soruyu sormak istedim.
Konu hakkında bilgisi olan varsa ve paylaşabilirse çok sevinirim.

Saygılarımla,
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İlginize teşekkür ederim. Özellikle ,
https://www.enerjiportali.com/fv-panel-alirken-neye-dikkat-edilmeli/
linkindeki yazı gerçekten tam da benim yazdığım konulara değinmiş. Ancak ister istemez burada önerilen yöntem ne yazık ki uygulanabilir değil. Bu da son kullanıcının bu tip bir testi yapamayacağını gösteriyor. Üreticiden alınacak belgerlerin de doğruluğundan şüphe dilebileceğini bile yazmış sayın MANSUR ZAFER TOPALOĞLU. Yani her şeye rağmen üreticilere güvenmemiz gerektiği ortaya çıkıyır ki bu da ne yazık ki bana göre çok da doğru bir sonuç vermeyecek bize. Ben şu an piyasada A grade olarak satılan ürünlerin bir kısmının, B grade olduğunu biliyorum. Üstelik bu B grade ürünleri test ederek ne yazık ki anlamanın kolay anlamanın bir yöntemi de yok. Ya da bizler bilmiyoruz diyelim. Herkesin de TSE ye ya da Tübitak gibi yerlere gitme şansının olmadığını da düşünecek olursak daha uzun süreler ülkemizde satılan panellerin kalitesi konusundan her zaman şüpheye düşeceğimiz görülüyor.

Bir diğer konu ise TSE etiketi. TSE bu etiketi verdikten sonra o üreticiyi genelde belgenin süresi bitinceye kadar tekrar kontrol etmiyor. Bu da demek oluyor ki bu süre zarfında üretilen paneller tamamen üreticinin insafına kalmış demektir. Tanıtım videolarında sürekli olarak bu ürünlerin kontrol edildiğini görüyoruz. Ancak bu iş için tüm gün boyunca bir kişinin EL cihazının başında sürekli çalışması gerektiği gibi bir gerçek var. Bu da extra maliyet demek olduğundan ben bunun sürekli izlendiği konusundan da şüphe duyuyorum. Yanlış anlaşılmasın, tüm üreticiler bu şekildedir gibi bir düşüncem yok ama ülkemizin geçtiği zorlu koşulları düşünecek olursak ister istemez şüphe duymak gibi bir durum söz konusu oluyor.

Ve son soru: TSE etiketi olmasına karşılık ürünün gerekli standartları sağlamadığı durumda ne oluyor? (Tabii test ettirebilirseniz..!)
Açıkçası hiç bir şey. Üzülerek söylüyorum ne yazık ki durum bundan ibaret.
Bu nedenle bir şekilde bu testleri yapabilmenin bir yöntemini bulmak gerekir diye düşünüyorum ama tabii var mı böyle bir imkan açıkçası bilmiyorum .

Saygılarımla,
Murat Salihoğlu
 
Aslında ben burada anlatılan ölçümleri zaten yapıyorum. Hatta basit bir Sun Simulatör bile yaptım. Ama bununla belli bir yere kadar test etmek mümkün olabiliyor. Şu an sadece tek bir 15,6x15,6 hücreyi test edebiliyorum. 160*100 ebadında klasik bir paneli test etmek ve bunu belli bir standartta yapmak başka bir olay. Güneş altında bile sabit bir test yapmak sıkıntılı bir iş. Özellikle iki paneli ya da daha fazlasını test etmeye kalkarsanız o sırada güneşin açısı bile değişse farklı neticeler alabilirsiniz. Bu da piyasadan alınabilecek panelleri test ederek bir neticeye varmanın mümkün olmadığını gösteriyor.
Ben hala araştırıyorum ve yabancı bilimsel makalelere kadar okuyorum. Ama şu ana kadarhenüz basit bir yöntem bulamadım ne yazık ki.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst