24 volt solar/güneş panelinin çıkışlarını 2x12 volt'a ayırmak mümkün mü?

Merhaba,

Eger imkankniz var ise bir ölçüm alabilirseniz bence 24 volt paneli 12 volt olarak kullanma imkani olabilir. Asagidaki gorselde bir solar panele ait baglanti teeminal kutusu mevcut. Bu terminal kutusu uzerinde by pass diyotlarini goruyorsunuz. Ayrica panelden 3 adet uc bu terminallere geliyor.

Eger bu uclardan ortadaki uc panel bağlantısından orta uca temas halinde ise sol iki ucta 12 volt sag iki uçtan 12 volt alinabilir. Ancak iki ayri sistem icin orta ucta gelen giden uclari ayirmak geeekebilir.

Panele mudahale ederek uc alma konusunu dusunmeyin derim paneller laminasyon yontemi ile birlestiriliyor ve mudahale ettiginizde izolasyon delinmis olacak ayrica panellerde cok hassas kirilma ihtimali cok yuksek.

Ekli dosyayı görüntüle 60965

Ilk mesajimda soyledigim gibi panel arkasinda birden fazla by pass diyodu var ise soylediginiz sekilde kullanabilirsiniz. 36 volt bir panel icin 2 diyotlu bir panel bulmalisiniz ki 18 x 18 kullanabilesiniz. Ama 3 diyot varsa olmaz. 4 diyot varsa yine olur.

Mantik aşağıdaki gibi....

By pass diyotlari paralel baglandigi hucre gurubu golgede kalirsa ana kol akiminin kendi uzerinden gecmesini sağlıyor bu durumda diyot disarida olduguna gore hucre bağlantılarıda disariya cikiyor demektir.

R-dxMrdmDcP1iPuhjOdShVvRZ75XhLC9d_vLmxbaZqc5uJtbOg.jpg


TL9BPbqXm1F_EYdhwHJB4mXjWNyiAhTja1rMPaZD4TnS37fDjz.jpg
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
24 volt paneller için hücrelerin yarı kısmında diyot var mı bilemiyorum. Varsa mümkün olduğunu tahmin ediyorum. En çok yeni bağlantılar için de bir kaç by-pass diyot daha eklemek gerektirir. Yanında yakınında panel olan bir arkadaş panelin arka kısmını resimlerini paylaşabilirse ne nedir daha iyi anlarız.

Aslında 12 volt akü sistemi için 24 volt panel kurulumu yapılsa, solar şarj cihazı (pwm/mppt) 12 volt olarak mı çıkış verir sorusunun olumlu cevabı, belki de 24 volt panelin 2x12 volt yapılmasına ihtiyaç bırakmayacaktır.;)
 
Son düzenleme:
step down modül kullanabilirsin. örneğin girişe 15-40 volt aralığında herhangi bir voltaj verilip bu aralıkta istediğin sabit voltajı alabilirsin. 40v da versen, 20v da versen çıkışta sabit 12v alabilirsin. modülün teknik özelliklerinin ve gücünün uygun olması yeterli.
 
Ufo görmüş masum köylü misali, panele yakından bakınca hücrelerin busbar denen her bir hücre üzerindeki yolların alt (+) ve üst (-) tarafındaki seri bağlı bağlantı kablolarından ayırmanın mümkün olabileceği görünmektedir. Dört sıra dokuzar adet hücreden oluşan 12 volt panelimde, orta kısımdaki her iki sıra birbirine bağlandıkları kanal koruyucu laminasyondan kesilerek seri bağlantısı ayrılabilir. Daha sonra ise her iki taraf tekrar uç kablosu lehimlemek üzere bir miktar, bağlanacak kabloyu lehimleyecek kadar bir cm kare kadar oyularak kanala ulaşılıp kablo ile panel dışına alınmış olur. Bu işlem her iki taraf için de yapılmalıdır. Daha sonra ise arkadaki bağlantı kutusunda uygun şekilde diğer uçlara artı olan (hücrelerin arka kısmından gelen kablo) artı uca, eksi olan da eksi uca bağlanarak diyotlardan önce lehimlenerek panelin yarı voltajı elde edilmiş olur. Daha sonra oyulan yerlerin laminasyon veya başka bir yapıştırıcı ile hücrelere gölge yapmayacak şekilde izole edilmesi gerekiyor! Yani bendeki panelde yapacak olsam 6 voltluk bir sistem olurdu. Ben ileriyi düşünerek 24 volt sisteme göre panel alıp şimdilik bu yöntemle ayırıp 12 volt sistemde kullanmayı düşünmüştüm. Mevcut araştırma ile riske girmeyip 12 volt bir panel aldım. Yine de ihtiyacı olanlar için faydalı olabilir diye bu mesajı bırakmak istedim. 24 voltluk paneller bin TL civarı olduğundan riski göze almak gerekiyor!
1587212166586.png
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,605
Son üye
osaricicek

Yeni konular

Geri
Üst