ülkemizdeki ilk resmi güneş enerjisinden elektrik üretim santralı

Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
559
Puanları
6
Yaş
55
Konum
Seyitömer Termik santralı KÜTAHYA
İlk resmi güneş enerjisi santrali Konya'da kuruldu

IBC SOLAR, Türkiye'nin ilk resmi güneş enerjisi santralini Temmuz ayında Konya'da faaliyete geçirdi. 350 bin Euro'ya mal olan santral sayesinde doğayla tamamen barışık temiz enerji üretilecek
İlk resmi güneş enerjisi santrali Konya'da kuruldu

IBC SOLAR, Türkiye’nin ilk resmi güneş enerjisi santralini Temmuz ayında Konya’da faaliyete geçirdi. 350 bin Euro’ya mal olan santral sayesinde doğayla tamamen barışık temiz enerji üretilecek.Konya’nın yanı sıra Aksaray, Karaman, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir illerinin elektrik dağıtımını yapan MEDAŞ için kurulan santral, 200 KW gücünde.3 bin 500 metrekarelik bir alana kurulan ve Mayıs ayında yapımına başlanan santral iki ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak üretime geçti.

Konya kusursuz ışınma değerlerine sahip
Güneş enerjisi santrali kurmak konusunda Alarko ve Cengiz Holding ortaklığındaki MEDAŞ’tan teklif aldıklarını ve hemen çalışmalara başladıklarını söyleyen IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, “Araştırmalarımız sonucunda Konya’nın Avrupa’daki birçok bölgeye kıyasla daha fazla güneş alan ve kusursuz ışıma değerleri sunan bir bölge olduğunu belirledik” dedi. IBC SOLAR Türkiye tarafından kurulan Türkiye’nin ilk resmi güneş enerjisi santralinin, 200 kilovat (KW) gücünde olduğunu belirten Bali, “Bu yatırım Türkiye’de bir ilk. Ürün kalitesi ve teknolojik standartlar açısından sektör adına örnek uygulama olarak kabul edilecek santralde doğayla tamamen barışık temiz enerji üretilecek. Santralde üretilen elektriğin MEDAŞ’ın iç tüketimi dışında kalan kısmı doğrudan ana şebekeye aktarılıyor” diye konuştu.



Ürünler 10 yıl garantili
MEDAŞ tesisleri dahilinde hayata geçirilen projede kullanılan ve IBC SOLAR markasını taşıyan tüm ürünlerin 10 yıl üretim hatalarına karşı garantili olduğunu vurgulayan Bali, santral için 25 yıl boyunca enerji üretme garantisi verildiğini de sözlerine ekledi. Bali, kullanılan fotovoltaik panellerin sektörde standart üstü olarak kabul edilen ve her biri 2 bin saati aşan optik ve laminasyon kalite testlerinden geçirildiğini bildirdi.
Hayri Bali’nin verdiği bilgiye göre, dünya standartlarında üretilen yerli alüminyum taşıyıcı profillerin tercih edildiği projede ayrıca elektrik bağlantı sistemlerinde de alanlarında uzman ve tecrübeli Türk firmalarıyla işbirliği yapıldı.

Yönetmelik çıktı yatırımlar hızlandı
Geçtiğimiz Mart ayında ‘Enerji Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik’in yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmanın önünün açıldığını belirten IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, şöyle devam etti: “Yeni yönetmelikle birlikte Türkiye’de ister tüzel, ister gerçek kişi olsun herkes sahip olduğu kaynakları kullanarak ihtiyacı olan elektriği üretebilecek, fazlasını dağıtım şirketine satabilecek.
Bu durum güneş enerjisi bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olarak kabul edilen Türkiye’de enerji sektörünün gelişmesini sağlayacak.” Yeni düzenleme ile büyük üreticilerin yanı sıra küçük tüketicilerin de bir araya gelerek güneş enerjisini elektriğe çeviren fotovoltaik sistemler kurabileceğini ifade eden Bali, “Bu sayede büyük sitelerin, yazlıkların, ticarethanelerin, fabrikaların ve turizm tesisleri elektrik ihtiyacını karşılayabilecekler. Hatta ürettikleri fazla elektriği de satarak ek bir gelir elde edecekler” diye konuştu.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Türkiye Mevcut Enerji Potansiyelini Kullanamıyor

Kröner, petrol ve kömür yatırımlarına sağladığı desteği güneş enerjisine vermeyen Türkiye'nin mevcut enerji potansiyelini kullanamadığını söyledi.
Türkiye Mevcut Enerji Potansiyelini Kullanamıyor
Bursa'da bulunan finans ve ekonomi uzmanı Prof.Dr. Niels Kröner, Avrupa'da nükleer enerji santrallerini kapatma yolları aranırken, Türkiye'de nükleer enerji santralleri kurmasına anlam veremediğini söyledi. Kröner, petrol ve kömür yatırımlarına sağladığı desteği güneş enerjisine vermeyen Türkiye'nin mevcut enerji potansiyelini kullanamadığını söyledi.

Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'ne misafir öğretim üyesi olarak gelen Alman güneş ve hidroelektrik sistemleri firması AEE Genel Müdürü, finans ve ekonomi uzmanı Prof.Dr. Niels Kröner, Bursa Botanik Park'ta gazetecilerle bir araya geldi. Türkiye ve dünyadaki güneş enerji sistemlerinde gelinen son durumu anlatan Prof.Dr. Kröner, Gebze Sanayi Bölgesi'nde birçok fabrikaya güneş enerjisi kurduklarını anlattı. Türkiye'de 15 firma ile çalıştıklarını anlatan Kröner,dünya çapında yüzden fazla firmaya güneş enerji sistemi kurduklarını ve 25 bin eve güneş enerjisi ile elektrik tedarik ettiklerini belirtti.

"8-9 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDİYOR"

Türkiye'deki enerji tüketimi ihtiyacının her yıl yüzde 7 arttığını vurgulayan Prof.Dr. NielKröner, şöyle dedi:

"Elektrik fiyatları da her yıl yüzde 13 artıyor. Tabii ki faturaların rakamları da artıyor. Biz de sanayiciye güneş enerjisi yararlanması için yardımcı oluyoruz. Bu sistem ile elektrik faturalarından yüzde 5-10 tasarruf edilebiliyor. İleriki yatırımları içinde avantaj. Biz bu sistemi Almanya'da güneşin olmadığı yerlerde kurduk.Türkiye'de güneş enerjisi için büyük potansiyel var. Organize sanayi bölgelerinde bu sistem için yoğun talep ediyor. Enerji elde etmek için büyük alanlara gerek yok. 8-9 yıl içinde yatırım kendini amorti ediyor. Bu sistem 20 yıl boyunca kullanılabiliyor. Büyük bir fabrikanın çatısını ele alacak olursak 10 bin metrelik bir alanda 500 kilowalt elektrik üretebilir. Paneller, mühendislik işlemeleri, EPDK sözleşmeleri dahil 750 bin Euro'luk maliyetten söz ediyoruz, Bulunulan yere bağlı olarak da 1000 metrekarelik bir alanda 70-100 evin elektriği karşılanabiliyor."

Almanya ve İngiltere'den daha ucuza Türkiye'de sistem kurabildiklerinin altını çizen Kröner, birçok firmanın Türkiye'de bu sistemi Almanya ve İngiltere'deki firmalardan yüzde 100 daha pahalıya yaptıklarını kaydetti.

6 AYDA GÜNEŞ PANELİ

Türkiye'de sanayinin yoğun olduğu Gebze ve Bursa dışında Adana, Mersin ve Konya'da da güneş enerji panelleri kurmak için olanak bulunduğunu söyleyen Prof.Dr. Niels Kröner, güneş enerji sistemlerinin günden güne ucuzladığını aktardı. Türkiye'de kurulması planlanan nükleer enerji santrallerini de değerlendiren Prof.Dr. Niels Kröner, şöyle devam etti:

"Avrupa'da nükleer enerji bu kadar popüler değil. Türkiye'de ise hükümet nükleer santraller kuruyor. Nükleer enerji pahalı bir sistem. Türkiye'de neden nükleer santraller kurulmak isteniyor anlamıyorum. Zaten kuruluşu yaklaşık 10 yıl sürüyor. Yenilenebilir enerji tarzında güneş enerjimiz varken neden bunu kullanıyoruz. Hem güneş enerjisinden daha pahalı. Güneş panellerinin kurulumu ise, 6 ay içinde gerçekleştirilebiliyor. Büyük bir bölgeye de gerek yok. Nükleer santralleri Avrupa Birliği kapatmak istiyor. Türkiye'deki gibi güneş bize de yok. Ama güneş enerji sistemlerine destek var. 1 yıl içinde bütün Avrupa'da teknoloji alanlarında güneş enerjisi kullanılmaya başlandı. Nükleer, kömür ve dizel enerji türlerine göre güneş enerjisine yönelim var."

GÜNEŞ ENERJİSİNE BÜROKRATİK ENGEL

Türkiye'de hükümetin güneş enerji sistemlerine destek vermediğini vurgulayan Prof.Dr. Niels Kröner, serbest piyasanın desteksiz bir şekilde çalışılabileceğini ancak, nükleer enerjiye kıyaslandığında yenilenebilir, temiz enerji yatırımları için devamlı bürokratik engellerle karşılaştıklarını, dizel jeneratör, kömür için kolayca lisans ve onay alınabildiği halde çatıdaki güneş enerjisi için neden bu kadar zor lisans verildiğini sordu.

FK,SÇ(FK/İD) - Bursa
 
Sayın Meraklı Elektrikçi ustam.
Bu haberi medyada ben de okudum. Yalnız kafamı karıştıran bir konu var.
Bildiğim kadarıyla bu paneller dc. akım üretiyorlar. Ve panellerde genelde 17-18 v. elektrik üretiyorlar. Yüke binince 14 v. civarına düşüyor. Haydi diyelim ki 16-17 tanesini seri bağlayıp 220 volta yükselttik, bunu ac.ye nasıl çevirerek şebekeye bağlantı yapılıyor.
Herhalde evde kullandığımız 12/220 invertörle bu iş yapılmıyordur ?
Bu konuda bilginiz varmı acaba ?
 
İnvertörler solar modüller tarafından üretilen doğru akımı, elektronik cihazlarımızı çalıştırmak için kullandığımız alternatif akıma (230 volt) çevirir. Ancak invertörler, basit dönüştürücülerden çok daha fazlasını yapar. Özünde çeşitli fotovoltaik sistemlerin çok işlevli kalbi sayılan invertörler aslında pek çok görev gerçekleştirir.

İnvertörler tüm fotovoltaik sistemi kontrol ederek maksimum performansı garanti eder ve işletme verilerini toplar. Şebekeye bağlı sistemlerde, invertörler gerektiğinde otomatik olarak Şebeke bağlantısını keser ve şebeke beslemesine ara vererek şebekeyi aşırı yüklenmeden korur. Şebekesiz yedekleme sistemlerinde, invertörler elektrik kesintisinden sonra hemen devreye girerek kesintisiz elektrik sağlanmasını garanti eder.

Bugün piyasada farklı performans sınıflarında yaklaşık 150 çeşit invertör mevcuttur. Biz aralarındaki farkları biliyoruz ve hangisinin sizin için doğru olduğu konusunda size bilgi verebiliriz.

İnvertörlerin uygun bir yere monte edilmesine özen gösterin. İdeal olarak, invertörler bodrum katları gibi serin ortamlara yerleştirilir. Sıcak iklimlerde, invertörün aşırı ısınmasını önlemek için havalandırmalı bir invertör kullanmanızı tavsiye ederiz.

Sayın ŞEF im mesajınızı geç farkettim,IBC nin kendi sitesinde yaptığım incelemede sorunuz tam cevap olmasada üretici firma tarafından kullanılan 150 çeşit invertör olduğu belirtilmiş.Güçleri konusunda açıklama olmasada kurulacak sistemlerin çeşitli güçlerine göre ellerinde invertör seçenekleri olduğu anlaşılıyor.Daha açıklayıcı bilgilere ulaşırsak karşılıklı paylaşalım bende en az sizin kadar merak ediyorum.IBC nin sitesini ilgilenen arkadşlara tavsiye ederim.Hayırlı Ramazanlar......
 
İlgilendiğin ve cevap verdiğin için çok teşekkürler Meraklı elektrikçi ustam. sağolun.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,965
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst