Web Sitelerindeki güneş paneli hesaplamaları karışıklığı hakkında?

Katılım
23 Nis 2018
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
56
Bir müddettir güneş enerjisi konularında araştırma yapıyorum. Yerli ve yabancı bu tip hesaplar sunan o kadar çok site var ki tam anlamıyla şaşırıp kalmış durumdayım. Örneğin 265 watt bir panel için bir sitede 3 kw/h kullanım için 4 panel yeterli derken bir başka yerde ise en az 12 panel ve hatta kışın 14-16 panel bile kullanabilirsiniz şeklinde hesaplar çıkıyor. Tamam belki gerçekten şartlar bunu gerektirebilir ama her şeye rağmen 4 panel ile 14 panel arasında dağlar kadar fark var. Özellikle internette neredeyse her Türk enerji sitesinde bir excel listesi geziniyor ve bununla yapılan hesap örneğin 3kw bir sistem için standart 4 panel buluyor.

Mesela www.solarmerkezi.com sitesinde de benzer netice hesaplayan bir sistem koymuşlar ama altında en azından minimum sistem, konforlu sistem diye bir ayrım var.

https://solarmerkezi.com/enerji-panel-hesabi

Solarevi adlı bir sitede de benzer bir hesaplama yapılmış ancak daha çok satışa yönelik diye düşündüğüm gereğinden büyük seçimler var gibi geldi bana.

Mesela yabancı bir site (ki bence neredeyse en mantıklısı gibi görünüyor) sanki daha aklı başında neticeler veriyor gibi geldi bana. Ama oranın da başka bir sıkıntısı var akü hesaplamalarında AKÜ seçimi için epey bir kurcalayıp doğru ürün seçmek çok zor ve tabii biz de olmayan ürünler var hep.

http://www.calculationsolar.com/calculate.php#


Ben gene de bu konudaki üstad arkadaşlardan da bir yorum bekliyorum. En azından bir öngörümüzün olması için yardımcı olabilirler belki.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhaba. Bu araştırmacı yapınıza, bu özel ilginize, bu özel dikkatinize hayran kaldım. Panel markaları değişse bile örneğin 40-60-100-150-200-250 watt panellerin verebileceği standart değerlerdeki yani boştaki, yükteki amper ve volt değerlerinin ayni olması ve çok farklı olmaması lazımdır. Çünkü ayni materyali (Belirli bir kristal yapısındaki güneş hücresini) üretici olan şirketler farklı panel watt güçlerinde zaten gösteremezler, verebilecekleri güç çıktısının da bir standardı (Volt, amper çıktı küsuratları belki çok az oynayabilir) mutlaka olur. Polikristal ve monokristal panellerde açılı veya tam dik (90 derecede) güneşi görme veya bulutlu havalara göre volt/akım çıkışında bazı küçük farklar olabilir, bu normaldir, çünkü en baştan panel seçimini buna göre yapmış olduğunuzdandır. Ama tam 90 derecede güneşi tam görme veya bulutsuz havalarda polikristal ile monokristal arasında yine volt/amper (güç) çıkışı farkı kalmaması beklenir.

Kışın güneşlenme saatinden faydalanma süresi çok iyi bildiğiniz gibi iyice kısalır, bu da yaza göre normalde 12-14 saat olan akü şarj edebilme süresini (Aradaki bahar mevsimleri dahil olarak) 8-9 saate kadar düşebilir. Antalya'daki yıllk güneş ışığı kazanımının toplamı örneğin Trabzon veya Kayseri'dekiyle yine eşit olamaz, bölgesel farklılıklar da bu seçimlerde mutlaka söz konusu olabileceğinden panellerin hangi bölge/şehirde kurulumu düşünülecekse eğer bu da panel sayısını artırıp azaltabilen bir etken olur.

Panel sayısı, toplamda eldesi düşünülen kurulu güç (kW, megawatt) tam olarak göz önüne alınıp seçimi yapılacak solar panellerin watt gücü, kristal yapısı, güneşe karşı konumlandırılacağı sabit (sürekli ayni pozisyon) veya ayarlanabilir (Güneşe göre yönlendirilebilirliği =o tomasyonu, otomatik motor kızaklı olması vb.) güneşten tam randımanla yararlanabilme şartları da tam göz önüne alınarak, yıllık metrekare başına bu panellerden elde edilen net gücün günlük/saatlik bazda elektrik eldesi net olarak hesaplanarak, yaz/kış/mevsim geçişleri döngüsü, bölgesel farklılıkarı, seçilen panellerin kristal yapısı, panel adedi başına gücü (watt) göz önüne alınarak panellerin en başta da belirttiğiniz üzere 4 - 12 - 16 -20 adet olarak sayıca neleştirilip projelendirilmesi mutlaka net hesaplamalarla yapılıp seçilmiş olmalıdır.

Yani bu panel sayısını kesin olarak belirlerken aslında birden fazla kriteri göz önüne alarak bu projelendirmeyi yapan kişi/şirketler sözü edilen bu kriterleri gözeterek panel sayısını seçilen sabit kurulu güce (100 kW veya 100 megawatt gibi) göre çok net olarak belirlemek durumunda olurlar. Doğal olaral panel gücü en yüksek panelleri solar panel grupları için seçtiğinizde örneğin 250 watt.'lık paneller 150 veya 100 watt.'lık panellerle oluşan bir başka gruba göre bu projelerde daha az sayıda paneli içerecektir. Yani kurulumu yapan tüm firmaların veya bunları titizce projelendirenlerin bu şekilde hareket ederek tüm bu hesaplamaları bu şekilde yapmaları ve en sonunda panel sayısını kesin belirleyerek bu projelerde yer alan panel sayısını mutlaka bu şekliyle iyice netleştirmeleri gerekir. Bir ön bilgi olarak ilk baştan doğru projelendirme aşamasında sadece bunları dikkate almanız gerekir.

Panel sayısının solar sistemlerin bazılarına göre oluşan bu sayı farklarını özetlersek eğer;

1- Panel gücü seçimi farklılıkları,

2- Bölgelere/şehirlere göre güneş süresi alımı farkları,

3- Polikristal/monokristal panel seçimi farkları,

4- Sabit/motorize konuşlandırılmış olan panel durumu farkları,

5- Güneş ışığını gün/ay/yıl için kapalı/bulutlu havalara göre yüksek/orta/düşük düzeyde elde edilecek watt miktarını ön kabulle (Varsayıma göre) seçebilme farkları,

6- 12/24/48 voltluk elektrik sistemlerinin seçilmesinde seri paneller yerine tek panel kullanımıyla oluşan panel sayısı farklılıkları.

Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Üstadım uzun uzun izahatınıza da açıkçası ben hayran kaldım. Genelde bir çok kişi bu kadar güzel ve uzun açıklama yapmayor. Siz o kadar güzel ve detaylı anlatmışsınız ki açıçası çok yararlandığımı söylemek istiyorum. Büyük ihtimal ile konunun takipçileri de benzer şekilde çok yararlanacaklardır.
Konuya gelecek olursak; dediğiniz gibi solar enerji işinde olaya etki eden o kadar çok faktör var ki bir durum için geçerli olan hesaplamanın bir diğer durum için tamamen yanlış olduğu anlattıklarınızdan da açıkça anlaşılıyor. Mesela araştırdığımda Türkiye için kuzey ve güneyde farklı panel montaj eğimlerini görmeme karşılık bu tüm ülkemizde 30-35 derece olarak konumlandırılıyor. Halbuki yüksek verim alabilmek için yaz, kış ve baharlarda bile açıyı değiştirmek gerektiği bir çok yerde anlatılmış. Tabii bu iş hem zahmetli hem de kurulan sistemlerin büyük çoğunluğu sabit ve ayar yapılamayacak şekilde kurulduğundan ne yazık ki maksimum verim almak mümkün olmuyor.Bu durumları aşmanın da insanların bilgileri arttıkça ve bunu talep ettikçe olacağına inanıyorum. Hala yazılan sorulara bakıyorum ve ilginç bir şekilde ne kadar ucuz ve asla kullanılmayacak sistemler varsa insanlar onun peşindeler ve bu yüzden de başlarına gelmediğini duymakta oldukça üüzücü bir durum. Ben bu işlerle ilgileniyorum diye bir arkadaş oto aküsü ile ciddi anlamda bir güneş sistemi kurma planlarını yaptığını ve üstelik de bunu anlatırken "millet salak ya gidip gereksiz yere 100 TL lik akü yerine 1000 TL lik akü ye para veriyor" diye kendini ballandıra ballandıra övmeye kalkınca inanın diyecek hiç bir şey bulamadım. Paradan başka hiç bir şeyi hesap etmeyen bir zihniyet ile de açıkçası anlamlı bir tartışmaya girmenin bir yararı olmaycağından da cevap bile vermedim.
İnanıyorum ki bir gün gelcek ve insanlar aradaki farkı anlayacak kadar eğitimli olacaklar. Ama ben görecekmiyim onu bilemiyorum tabii. Ben hala bazı hesaplamalarda şu an www.solarmerkezi.com u kullanıyorum çünkü bana göre daha önce de dediğim gibi yaklaşımları daha mantıklı gibi geldi. Ve bir diğeri de gerçekten muhteşem ve detaylı bir site olan yurt dışındaki şu siteyi çok beğeniyorum. http://www.calculationsolar.com/calculate.php#
Adamlar resmen aşmışlar . Ancak ne yazık ki ürün seçimi yaparken lokal yani ABD sitesindeki ürünleri seçmek durumunda kaldığınız için bazı sıkıntıları da yok değil tabii ki.

Üstadım tekrar teşekkürler bu güzel yorumlarınız için.
 
Merhaba. Bu söyledikleriniz ve belirttikleriniz çok doğrudur, solar panellerin ekseriyetle büyük çoğunluğu eğim açısının mevsimlere göre otomatik ayarı (motorizesi) açısından pek düşünülüp gözetilmeden kaba ayarlarıyla manuel (elle) mevsimler arası geçişlerde bu kişilerce yapılıyor, sizin de belirttiğiniz gibi.

Solar sistemlerde kullanılacak akü seçimi konusunda da ayrıca çok haklısınız. Çünkü sadece maliyetiyle de pek ilgili olmasa gerektir, çünkü hangi akünün hangi şarlarda tam olarak kullanılacağı hakkında yeterli ön bilgilere sahip olunmadığında, bu tam olarak düşünülmeden veya bu konuda ön araştırmaları yapılmadan araç aküsü seçimini yapanlar için bir kurtarıcı (o anda kurulumun en önemli elemanını belki daha ucuza getirmek için) olabiliyor, akü seçiminin ciddiyetini tam olarak kavrayanlar içinse kesinlikle solar sistemlerde derin deşarja en uygun olan jel akülerini kesin olarak tercih edebiliyorlar, o da bu seçimin neye göre yapıldığını araştırıp iyice öğrenerek bunun tam bilincine varabildiklerinde oluyordur, elbette ki.

Zira araç aküleri derin deşarj için ve belirli deşarj seviyelerinden daha aşağıya inemeyecekleri varsayımıyla tasarlanıp bu amaçlar için imal edilmedikleri için (kapasitelerinin sürekli doluya çok yakın olarak kaldığı, yani bu şekilde akünün kullanılma durumu olacağı, çok düzenli araç kullanım durumlarında) kapasiteleri de ucu ucuna solar sisteme göre daha artırımlı olarak seçilmediklerinde, örneğin ortalama 5-6 yıl olan araçtaki starter (ilk marş) ağırlıklı olan asıl misyonları dışında sürekli tam şarj/deşarja tabi olduklarından, belki 1.5 - 2 yıl içinde kullanılamaz duruma gelebilmeleri durumu var ki bu da belki maliyet olarak belirli ömürlerde hizmet verebilecek olan solar ve derin deşarjlı jel aküleriyle ayni hesaba bile gelebilmiş oluyor, maliyetlerine harcanan parayla 2 akü için birebir bir kıyası yapılırsa eğer, buradan çıkan bir sonuç olarak. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,951
Mesajlar
913,867
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst