O.G Ölçmeli Trafoda Kompanzasyon Problemi

OG trafolu tesislerde, düşük yük tüketim durumlarında akım trafolarından gelen bilgi hatalı olduğundan sayaç hatalı yazacaktır. Eğer tesis ileri ki günlerde yüklenmeye başlayacaksa yapılacak tek bir şey vardır. Ceza sınırlarında gezdirmek...!
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhabalar.

Şayet O.G. Kısmında akım trafosunun sekonder kısmını 2 çekirdek (xxxx/5-5) yapabilirseniz röleyi O.G. den çalıştırarak buradaki sorunu çözebilirsiniz. Pano ile O.G. Hücreler arasına Şiltli kablo cekmelisiniz (Akım ölçümü için) aksi halde bu kadar uzun mesafede akım ölçümünde ciddi bir gerilim düşümü yaşanır ve parazitlerden dolayı ölçüm değerlerinde sapma yaşanabilir. Diğer bir çözüm O.G. Ölçme noktasına Haberleşmeli bir enerji analizörü bağlayarak Alçak gerilim tarafına akıllı röle (mini PLC) Bağlayarak analizörle haberleştirmek analizörün ölçme bilgilerine göre Akıllı röle'yi proğramlamak.
saygılarımla.
 
10 metreyi geçen durumlarda akım bilgisi ciddi şekilde bozuluyor bunu çok denedik ve bu yüzden zaten çok düşük olan OG akım bilgisini yerinde (akım trafosu yakınıda-sekonde koruma rölesi yanında) voltja çevirerek taşıyoruz. Yaptığımız hiçbir uygulamada bu yüzden sorun yaşamadık şimdiye kadar. Sizin durumunuzda hücre ile AG panosu arasındaki mesafeler nasıl?
 
%51 ind. %38 Cap gibi çalışmış ortalamada ancak yüke göre çok değişken, fazlararsı dengesizlik de akım değerlerine bakınca görülebiliyor.. Bu hem fazlararsı bir dengesizliğe hem de yükün durumuna göre değişen, aktif düşükken kapasitif ağırlıklı (bazen tersi de olmuş) aktif daha yüksekken endüktif yüksek seyretmiş. Kolay gelsin, zorlu bir iş..
 
AG tarafında ölçüm yapmayı kabul etseler sorun yok zaten.Yarın bu işi çözeceğiz.
 
Boşuna uğrşıyorsunuz OG den ölçüm yapan ve yükü de az olan yerlerde OG akım trafoları hatalı çalışır.cezayı engellemeniz mümkün değil.OG akım trafosu üreten firmalar bile bunu kabül ederler.
 
Arkadaşlar yukarıdaki problemi reaktör ile çözdük. Yorumlarınız için teşekkürler... Buna benzer bir problemi başka bir işletmede daha yaşıyoruz. İşletme elektriği DHMİ den alıyor.400 kvA lık trafoları var. Enerji 1x 35 xlpe kablolar ile 400 m mesafeden geliyor.(6,3 kV)İşletmenin A.G.tarafında kompanzasyon düzgün şekilde çalışıyor.Trafoda sabit C yok. Fakat hem endüktif , hemde kapasitif değerleri ceza sınırı üzerinde. A.G. şalterini kapatıp yaptığım sayaç izlemesinde 1 saatte aktif (1.8.0)15 kw , endüktif (5.8.0) 6 kVar, kapasitif (8.8.0) 5 kVar yürüdü.Bu durumda sayacın hem endüktif, hem de kapasitif yazması normal mi? Trafonun kesicisini açıp sayaç izlemesi de yaptım. Bu izlemede ise, aktif 1 saatte 3 kW , endüktif 0, kapasitif ise 2,4 kVar yürüdü. Buradaki problem nedir?

400 KVA trafo dağıtım panosu çiddi bir firmaya yaptırıldıysa mutlaka şayaç vardır. Bu şayacı genelde tedaşçılar kabule geldiklerinde mühürlerler siz yinede bir bakın sayaçın yanında 3 adet sigorta mevcuttur bu sigortaları indir ve deneyiniz sizin panonuzda 12.5 kvar sabit kondansatör vardır.
Biz anadoluda yaşıyoruz her türlü sorunla karşılaşıyoruz. Daha önceki sorunada yaşadığım olayı 9. makalede yazdım siz reaktörle çözdünüz ama harcayacağı enerjiyi hesap etmediniz. size bir çözüm yolu daha

https://www.kontrolkalemi.com/forum/kompanzasyon/75765-kompanzasyon-cozum.html
 
Gruparge OG akım referanslı AG SVC kompanzasyon çözümleri bahsettiğiniz işletmenin problemlerini çözebilir,

Ayrıca düşük yüklerde og sayaçlarının hatalı öllçüm yaptığına çok katılmıyorum og akım trafosunun primer kısmındaki sargıyı bilenler bunu bilir

bir çok işletmenin ag akımı 5-10A civarlarında gezinen işletmenlerin problemleri çözüldü
 
Daha önce Makel, Köhler ve ABB firmalarının teknik departmanları ile telefonda görüştüm. 10mA akım seviyesinin altındaki elektrik tüketimlerinde elektrik sayacı kesinlikle hatalı yazar. Sayaç firmaları da kabul ediyor. Çünkü 10mA seviyesi sekonder akımının %0,2'sine tekabül eder.

Allah aşkına sekonderden gelen akım %0,2 seviyesinin altında olacak ve sayaç doğru yazacak??? Akım trafosundan gelen bilgi sağlıklı değil ki, sayaç doğru yazsın...!
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,765
Kullanıcılar
449,978
Son üye
food_eng_1952

Yeni konular

Geri
Üst