Jeneratör Koruması

durceylan

Paylaşımcı üye
Katılım
22 Mar 2007
Mesajlar
879
Puanları
131
Yaş
50
Değerli arkadaşlar,

Sistemde elektrikler kesildiğinde ve jeneratör devreye girdiğinde, eğer kompanzasyon sistemi devrede ve aktif ise jeneratör ve diğer alıcılar olumsuz etkileniyor. Bu düşünceden yola çıkarak elektropan firması ürettiği kompanzasyon rölelerine jeneratör koruması ekledi. Yani elektrikler kesildiğinde eğer jenaratör devreye giriyorsa, röle otomatikman kompanzasyon sistemini devre dışı ediyor. Tüm arkadaşlara duyurulur. Herkese kolay gelsin.
 
Bu da guzel bir gelisme tabii ki...Takdirle karsilamak lazim...Bununla ilgili olarak sunlar da soylenebilir :
Eger RGK rolesinin gerilim beslemeleri, ana salterden once alinabilmis ise jenerator devredeyken roleye zaten enerji gitmeyecektir...
Ote yandan ana salter ile kompanzasyon salterlerinin bobinleri arasindaki haberlesme ile de bu sorun cozulebilir...Kolay gelsin
 
Jeneratör devredeyken eğer Cos Fi 0,94 ile 1 arasında ise EKR24k rölesi kompanzasyon sistemini devre dışı etmiyor!!! Ama sistem kapasitife girmişse o zaman devre dışı ediyor. Dolayısıyla jeneratör çalışırken de endüktif yükü minimize etme imkanı doğuyor.
 
Bu rolenin, jenerator devredeyken cosfi yi olcup, duruma gore davranabilmesi cok guzel bir opsiyon..
Ama cumlenizi yanlis mi anladim bilmiyorum : 0.94 ile 1 arasinda ise, kompanzasyonu devre disi birakiyor olmasi gerekmez mi?
 
Jeneratör çalışırken kompanzasyon sistemi cos Fi 0,94-1 arasında ise elbetteki sistemi devre dışı etmez. Sistemi devre dışı ederse cos Fi 0,94'ün altına düşecektir. 0,94'ün altına düşmesi de jeneratör için verimli değildir. Ancak jeneratör devreye girdiğinde, sistemdeki mevcut kondansatörler sistemi kapasitife götürüyorsa devre dışı edecektir tabii ki.
 
Tamam simdi anladim ustad...Sebeke kesilip de jenerator devreye girinceye kadar bir kac saniye gecmektedir...Ben bu esnada kompanzasyonun da otomatikman devre disi kalacagini ve devreye alinmasi gerekiyorsa, ancak jenerator calistiktan sonra alinabilecegini dusunmustum...
Sebeke kesilmesi ile jeneratorun devreye girmesi ( ve yuku ustune almasi) arasinda gecen zamanda, kompanzasyon sistemi nasil olmaktadir?
 
sn durceylan,bahsettiğiniz özellik ENTES 'in C-CS modellerinde de mevcut.jeneratör devreye girdiğinde hedef cos1 devre dışı bırakılarak, cos2 üzerinden sistem kompanze ediliyor.bilgilerinize.
 
Jeneratör devreye girdiğinde anında cihaza 1 bilgisi gelmektedir. Cihazda 1sn içinde işlemini yapıyor.

Sayın kompanze, cos1'den cos2'ye nasıl geçiyor 12CS modeli?
 
Yani kompanzasyon hic bir zaman devre disi olmamaktadir...ben bunu anliyorum...Bu durumda, jenerator devreye girip de, yuku uzerine alincaya kadar gecen zamanda sisteme sadece kapasitif enerji verilmis olacak...Bunun bir sakincasi yok mu? Bu konuda fikri olan?
 
Fabrikadaki jeneratör devreye girdiğinde tüm alıcıları beslemiyor olabilir! Sadece acil noktaları besliyor olabilir. Ben bu şekilde çalışan bir çok işletme biliyorum. Bu durumda sistemdeki cos Fi kapasitif çıkacaktır. 1 sn içinde de kompanzasyon sistemi devre dışı olacaktır. Eğer, jeneratör devreye girdiğinde kondansatörler devrede olduğu halde sistemin cos Fi'si kapasitif değilse zaten kondansatörlerin devre dışı olmasına gerek yokki!
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,250
Mesajlar
916,203
Kullanıcılar
450,065
Son üye
4r4wn

Yeni konular

Geri
Üst