Voltaj regülatörü seçimi ve daire koruması

maximus___

Üye
Katılım
5 Ocak 2010
Mesajlar
4
Puanları
1
SONRADAN EKLEME: Arkadaşlar konu çok uzun oldu cidden çok özür dilerim. Hepinizin vakti değerli biliyorum ama artık ne yapalım, bir boş vaktine denk gelen ya da lutfedip zaman ayrıp okuyan cevap yazan çıkar belki :)

Sevgili kardeşlerim yardımlarınıza ihtiyacım var esirgemezseniz çok sevinirim.
Yeni taşınacak olduğumuz evin hala şantiye elektriği kullandığını ve ciddi voltaj dalgalanmaları yaşandığını öğrenmiş bulunmaktayım. Site yönetiminin gerekli girişimlerinin bu konuda sonuç vermediğini ya da uzunca bir süre daha uzayacak olduğunu da öğrendim. Dolayıısı ile bu konuya karşı gerekli önlemlerimi almam gerekiyor. Ancak bütçem kısıtlı ve mümkün olan en optimum maliyetle en uygun çözümü bulmak zorundayım. Özellikle bilgisayar ve elektronik cihaz bakımından kalabalık bir eve sahibim.
Voltaj regülatörleri konusunda epey bir döküman okudum. Aşağıdaki sorularım hala kafamda çözüm bekliyor.

1) Deniliyor ki servo voltaj regülatörleri saniyede 80v gibi bir düzeltme yapıyor ancak daha hassas cihazlar için ms cinsinden daha hızlı düzeltme yapan statik v.regültörü al. Ancak kafama takılan şu. Peki bu 80V/saniye düzeltme hızı yetersiz ise bu voltaj regülatörü neden satılıyor. Bu tür cihazlarla (servo regülatör) bilgisayar, lcd tv, çamaşır makinası vs gibi elektronik devre bulunduran cihazları koruyamazmıyız? Bunlar için mutlaka statik regülatör mü gerekir? Ciddi fiyat farkı var o açıdan soruyorum.

2) Voltaj regülatörü montajı konusu, ortalama bir elektrikçi tarafından halledilebilecek bir konu mu? Yoksa bu konunun uzmanı olan özel proje firmalarına mı yaptırmalıyım montajını?

3) Evimdeki tüm cihazların toplam kapasitesi 12kw civarında. Ancak bunlardan bazıları aynı anda çalışmayacak cihazlar. Mesela klima ve elektrikli ısıtıcı gibi. Bunu hesaba katarsak 10kw lık bir regülatör yetiyor daireye. Ama farzedelim birisi bir aptallık yaptı ve evdeki tüm cihazları aynı anda çalıştırdı. Bu durumda ne olur. V. regülatörü yanar mı? Cihazlar mı yanar? Ya da elektrik mi kesilir? Ya da regülatör devreden çıkıp direkt şebekeden gelen elektriği mi verir daireye? Yine maliyet farkı oluşurduğu için 15kw yerine 10 kw alabilirmiyim, bu açıdan önemli bu sorunun cevabı?

4) Voltaj regülatörleri fiyat listelerinde sık sık gördüğüm bir konu var. "Aşırı gerilim ünitesi" vb ifadeler (opsiyonel ve ek ücrete tabi) bazı özelliklerden bahsediliyor. Bu nedir? Voltaj regülatörü zaten gerilimdeki yüksek ve düşük değerleri regüle etmiyor mu?

5) Piyasa da "akım" korumalı priz ya da akım koruma cihazı diye satılan cihazlar nedir? Burada akım kelimesine dikkatinizi çekiyorum. Gerilim yani voltaj değil, akım yani amper koruması yaptığını söylüyor. Ama bunun ne oldğunu anlamadım açıkçası.

6) Çoğu voltaj regültöründe by pass vs switchi gibi isimler verilen özellik sayesinde regülatör devre dışı bırakılıp direkt şebekeden elektrik alınabiliyor. Kafam da ise buna ek olarak, genel elektrik kesintilerinde, jeneratör bağlantısı yapabileceğim, janeratörden gelen elektriği v.regülatöründen geçireceğim bir sistem var. Bu konu çok mu zorlar bizi. Zorlamazsa nasıl yapılır. V.regülatörü alırken ve montaj yaptırırken bu konuda dikkat etmem gereken konular neler.

Vakit ayırıp bu sorulara cevap veren arkadaşlarıma şimdiden çok teşekkür ederim... Ayrıca bu konuyu minimum maliyetle en optium şekilde çözebileceğim önerilere de açığım...

Son olarak izmir de olup, forumda tanınan bilinen arkadaşlar, hem cihaz satışı hem de servis anlamında isterlerse benimle iletişime geçebilirler.

Saygı ve sevgilerimle
 
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
10 kw dediğin güç 10000 wata eşdeğer evdeki tüm cihazları açtığında 10000 wata tekamül edecekmi bunu kullanıcı olarak sizbilirsiniz 15 kw secenegini onagore degerlendirin reglötör aldığında voltaj sabitleyice almanı tavsiye ederim gerilimi sabit tutması için voltaj sabitleyicide reglötörün kardeşi gibi düşün veya regületin ful paketigibi düşünebilirsin
 
sevgili İ blc kardeşim cevaın için teşekkür ederim.
Bu dediğin voltaj sabitleyici nasıl bir cihaz şimdi baktım google dan ayrı bir cihaz göremedim. Genellikle voltaj regülatörü ile aynı anlamda kullanılmış bu ifade....
Diğer konu ise evet evdeki tüm cihazları açtığımda ulaşacağım değer 12kw oluyor. Sorum ise 10kw lık regülatör aldığımda evdeki cihazlar aynı açıldığında ne olur? Yani aynı anda çalışmaycak cihazlar var. 10kw yeter bu açıdan. Boşu boşuna 15kw lık cihaz almayayım diyorum ama ya birisi gelip tüm cihazları çalıştırırsa ne olur onu öğrenmek istiyorum. Yangın mı çıkar mesela?
tekrar teşekkür ederim.
 
Kardesim bir müşterimin yazlığında voltajın yukselip düşmesinden dolayı evindeki bazı cihazlar yanmıştı 10 kw lık bir dijital ekranlı reguletör aldık ve bağlantılarını yaptım dijital ekranda voltaj 200 voltla yanlış hatırlamıyorsam 230 volt arasında degerler gidip geliyordu reguletöru satan firmayı aradım ve voltajı 220 volta sabit tutması icin ekstra modül takılması lazım dedi satan firmanın elamanı modülü taktıktan sonra voltaj 220 de sabit kaldı o günden bugüne herangi bir sorun yasanmadı 2. Soruna gelirsek 10 kw lık regulatöre 12 kw yük verirsen muhtemelen reguletörün bayılma olup verimsiz calısacaktır sen bu soruyu regületörü satan firmaya sor onlar sana entemiz cevabı verecektir. Burada herkafadan bir ses cikabilir varsayımlarla.
bu arada modülü bende görmedim o modülü benden 1 gün sonra gelip taktı satan firmanın elamanı. Beni aradı elaman abi tmm dır dedi bende tesekur ettim.
 
Eyvallah İ blc kardeşim notlarımın arasına aldım bu önemli bilgiyi...
kardeşim bir de şu yukarıda yazdığım servo regulatör statik regülatör konusundaki soruma ne dersin? Soru 1 de yazmıştım. Hangisini tercih edeceğimi bilemedim. Allah işlerini rast getirsin inşallah. saygılar
 
Kardesim saniyelere mili saniyelere fazla takılma voltaj reguletörlerin üç asagı beş yukarı calışma prensipleri aynı .zan nedesrem sende izmirdensin gıda çarşına git reguletöru satan firmalarla kafana takılan bütün soruları konuşup yanıtını alabilirsin.
 
Eyvallah İ blc kardeşim notlarımın arasına aldım bu önemli bilgiyi...
kardeşim bir de şu yukarıda yazdığım servo regulatör statik regülatör konusundaki soruma ne dersin? Soru 1 de yazmıştım. Hangisini tercih edeceğimi bilemedim. Allah işlerini rast getirsin inşallah. saygılar


Servo değil,statik tip alınız.Uzun vadede,ser-
voda sorunlar olur.
 
Servo reg voltaj düzenlemesini troid bobin üzerinden mekanik olarak yapar. Bu yüzden giriş voltajı değiştiğinde ani ayar yapmaz. 2sn kadar bekler.

Elektronik regülatörler çok daha hızlıdır ama yüksek güçlerde çok çok pahalıdır.

Piyasada satılan regülatörler gerçekte olandan daha yüksek güçte gösterilir.
10kw dedikleri 10 değildir. 15kw alın.
Güç yeterliliği hesabı yaparken sadece cihazların gücünü düşünmeyin. Çıkışta 10kw yük varken girişin 210v olmasıyla 180v olması cihazın çalışmasını etkiler.
Ben 4'lük ttr kablo ile bağladım ama iç bağlantılar 3'lük kablo ile yapılmış. 2 defa iç bağlantılar yandı. Ben de kalın kablolarla değiştirdim.
Bulunduğu yer ve yazın çok sıcak olduğu için yan tarafına fan taktım. Yazın çalışıyor.
Ana transformatör plakaları iyi izole edilmediği için titreşim yapıyordu. Özellikle yüke bindiğinde çok ses yapıyordu. Yat tutkalıyla sıvadım kesildi.
Her yıl bir kez Bakım yaparım. Troid bobin kablolarının yüzeyini temizlerim. Bakır oksitlerini temizleyip mekanik aksamı yağlarım. Karbon fırça tozlarını vs temizlerim. 2004'ten beri sorunsuz çalışıyor.
1578672880809~2.jpeg
1578672940798~2.jpeg
1578672991922.jpeg


Hassas cihazlarınız için kombi regülatörleri uygun olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,860
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst