Evdeki pano, KAR eksikliği ve malzeme tedariği hk?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Amanita
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Amanita

Üye
signal-2026-04-24-131505_002.webpsignal-2026-04-24-131505.webpHerkese merhaba ustalarım, abilerim, kardeşlerim.

Yeni bir eve taşındık. Eski bina 3. kat. Elektrikten pek anlamam, hatta biraz fobim var diyebilirim. Evdeki iki yeni klima için hat çektirirken ana panonun içini bir açtık ki, durum gözüme bile korkunç geldi. Açıkçası kafamdaki soru işaretlerini gidermek ve ne yapmam gerektiğini bulmak için bir yapay zekadan (Gemini) detaylı teknik destek aldım. Sağ olsun bana büyük riskleri tek tek anlattı ve bir yol haritası çıkardık ama bir de işin mutfağındaki siz gerçek ustalara, tecrübeli abilerime danışmak ve teyit almak istedim.

Panodaki Mevcut Sıkıntılar (Fotoğrafı ekliyorum):

1. KAR (Kaçak Akım Rölesi) yok. Evde hiçbir hayat koruması bulunmuyor.
  2. 24k ve 9k BTU iki klima taktırdık. Elektrikçi panodan klimalara kadar eksiz 3x2.5 H05VV-F kablo çekti (duvar delindi vs.). Ancak sigortaları takmadan, kabloları uyduruk siyah bantlarla panodaki ana hatta direkt bağlayıp "test amaçlı" bırakıp gitti. Şu an korkudan elektriği vermiyoruz.
  3. Gelen elektrikçi klimalar için B tipi "25A, 4.5 ka" 2 tane sigorta bağlamak istedi markasını hiç duymadığım ben de bunları takmayalım sigortaları kendim alayım daha sonra takalım dedim.
  4. Panoda ana şalter gibi duran, ne idüğü belirsiz bir Flash marka C32 ve Makel B20 sigorta var. Yapay zeka, ev tesisatı (2.5mm kablo) için C32'nin saatli bomba olduğunu, kablo yansa bile o amperde şalterin atmayacağını söyledi.
Uygulamayı Düşündüğüm Plan:Kendi elektrikçimi tekrar çağırıp panoyu sıfırdan şu malzemelerle dizdirmeyi düşünüyorum:

• 24k Klima için: Viko 20A C tipi sigorta (Siparişini verdim)
  • 9k Klima için: Viko 16A C tipi sigorta (Siparişini verdim)
  • KAR: 63A 30mA 2 kutuplu bir Kaçak Akım Rölesi alacağım.
  • Klemens: O siyah bantlı ekleri tamamen iptal edip, Wago 221 serisi (3'lü ve 5'li mandallı) klemenslerle dağıtım yaptıracağım.
  • Eski Sigortalar: O tehlikeli Flash C32 ve Makel B20'yi söküp, yerlerine ev prizleri ve aydınlatma için Viko 16A/20A taktıracağım.
  • Bara: Sigorta geçişleri için müşterek bakır bara kullandırtacağım.
Sizlere Sorularım:

1. Çıkardığımız bu plan sizce eksiksiz mi? Mantık hatası veya atladığımız bir şey var mı?
  2. Asıl büyük sorunum: İnternette araştırdığımda herkes sahte Schneider, Siemens, Viko ve Wago ürünlerinden şikayetçi. Ben bu ürünlerin %100 orijinalini (özellikle Hayat Kurtarma KAR ve Wago klemensleri) güvenerek nereden alabilirim? Kurumsal, sahte ürün satmayan e-ticaret siteleri veya satıcı tavsiyeleriniz var mıdır? En az maliyetle güvenlik sorunlarından kurtulmak istiyorum.

Herkese teşekkürler şimdiden. Konuyu yanlış yere açtıysam kusura bakmayın foruma yabancıyım.

Burası daha çok apartman ortak kullanım için oluşturulmuş bir panoya benziyor. Sizin klimayı dairenize ya da dükkanınıza bağladığınızı düşünürsek burayla işinizin olmaması lazım. Buranın haşat durumda olması başka mevzu .

Burası daha çok apartman ortak kullanım panosuna benziyor. Sizin klimayı dairenize ya da dükkanınıza bağladığınızı düşünürsek burayla işinizin olmaması lazım.
Merhaba burası 3. kat daire girişindeki eve ait pano hemen kapının yanında. Yani bu sigortaları kapatınca ev elektriği vs gidiyor. Apartman girişinde herkesin sayaçlarının vs olduğu ayrı büyük pano da var ama dediğim gibi doğrudan bizim dairenin girişinde bu pano var görseldeki. Yukarıdan inen 2 adet beyaz kablo çatıdan gelen 2 adet 3x2.5'luk ttr kablo. Sigortalarını beğenmediğim için sadece test amaçlı bu şekilde doğrudan hatta bağlamış sanırım.

KAR aşağıdaki ana panoda bağlı olabilir mi acaba? Bilmediğimden soruyorum kusura bakmayın.

Merhaba burası 3. kat daire girişindeki eve ait pano hemen kapının yanında. Yanı bu sigortaları kapatınca ev elektriği vs gidiyor. Apartman girişinde herkesin sayaçlarının vs olduğu ayrı büyük pano da var ama dediğim gibi doğrudan bizim dairenin girişinde bu pano var görseldeki. Yukarıdan inen 2 adet beyaz kablo çatıdan gelen 2 adet 3x2.5'luk ttr kablo. Sigortalarını beğenmediğim için sadece test amaçlı bu şekilde doğrudan hatta bağlamış sanırım.
Tesisatınızın komple düzenlenmesi ve yenilenmesi lazım. Tek fazlı besleme ile iki klima çalıştırmak yangına davetiye olur.

Hocam ben bilmiyorum artık yoruldum gerçekten. Eğer böyle bir risk varsa gelip bu bağlantıları yapan elektrikçi neden söylemiyor 2 klima bağlamayalım buraya diye. Yada burada KAR yok vs diye.
Bu şekilde tek bir gri kablo giriyor panoya. Tek faz dediğiniz bu sanırım. Kablo kaçlık bilmiyorum. Beyaz klima kabloları 3x2.5. Evde çamaşır,bulaşık,fırın, şofben, mikrodalga, çaycı, airfryer vs de var. 32C sigorta şofben için sanırım diğer 20B diğer ev elektriği.

Ekli dosyalar

• signal-2026-04-24-144653.webp
    signal-2026-04-24-144653.webp
    456 KB · Görüntüleme: 14
Hocam ben bilmiyorum artık yoruldum gerçekten. Eğer böyle bir risk varsa gelip bu bağlantıları yapan elektrikçi neden söylemiyor 2 klima bağlamayalım buraya diye. Yada burada KAR yok vs diye.
Bu şekilde tek bir gri kablo giriyor panoya. Tek faz dediğiniz bu sanırım. Kablo kaçlık bilmiyorum. Beyaz klima kabloları 3x2.5. Evde çamaşır,bulaşık,fırın, şofben, mikrodalga, çaycı, airfryer vs de var. 32C sigorta şofben için sanırım diğer 20B diğer ev elektriği.
Elektrikçi kendisine söyleneni yapıp yevmiyesini alır. Gerisi umrunda olmaz. Bu sizin kuş serisi araçla hız sınırlarını zorlayıp kaza yapınca frenleri tutmadı, bu frenleri yapan usta suçlu demenize benzer. Sizin bu tesisatınız ekstra yük kaldırmaz. Kaldırması için baştan yenilenmesi lazım.

Elektrikçi kendisine söyleneni yapıp yevmiyesini alır. Gerisi umrunda olmaz. Bu sizin kuş serisi araçla hız sınırlarını zorlayıp kaza yapınca frenleri tutmadı, bu frenleri yapan usta suçlu demenize benzer. Sizin bu tesisatınız ekstra yük kaldırmaz. Kaldırması için baştan yenilenmesi lazım.
Hocam ev monofaz. Trifaz'a çevrilmiyor bildiğim kadarıyla sadece kablo çekerek. Yani eğer bu kablo kalın 6'lık ise gerçekten endişe etmeye gerek var mı? Yada 4lük ise şofben kullanırken başka bir şey kullanmadan idare edemez miyiz? KAR takınca dediğiniz gibi riskli bir durumda devreye girmez mi? Yani benim anladığım güvenlik için en önce KAR takmak gerekiyor sanırım.

Bu kablo uçlarının birbirine dolanmasını ben çok riskli buluyorum. Herhangi bir şekilde gevşerse (mesela yıllar süren sıcak/soğuk döngüleri sonucunda), orada ark yapma ve yangın çıkarma riski var.

Onun yerine, dolanmış olan kabloların, içi dişli şapkalarla (adı nedir bilmiyorum) sıkılması gerekirdi diye düşünüyorum.

Hocam ev monofaz. Trifaz'a çevrilmiyor bildiğim kadarıyla sadece kablo çekerek. Yani eğer bu kablo kalın 6'lık ise gerçekten endişe etmeye gerek var mı? Yada 4lük ise şofben kullanırken başka bir şey kullanmadan idare edemez miyiz? KAR takınca dediğiniz gibi riskli bir durumda devreye girmez mi? Yani benim anladığım güvenlik için en önce KAR takmak gerekiyor sanırım.
Üç fazlı besleme dönüşümü yapılabiliyor ama bunun için ev sahibinizin bu işi yapmak ve bedelini maddi olarak ödemek konusunda ikna olması lazım . Bir fazlı besleme ile bu işi şöyle şöyle yaparsanız olur diyen arkadaş da olacaktır. Ben günümüzün evde kullanılan bir sürü yüksek güçlü cihazını düşünerek böyle bir düzenleme için fikir veremem. Uygun da bulamam.

Forum istatistikleri

Konular
133,413
Kullanıcılar
459,374
Son üye
semilon
Geri