RF'i Anlamak ve Uygulamak

Merhabalar,

Bir süredir Radyo Frekans(RF)'i anlamaya çalışıyorum ve onu yönetebilmek istiyorum. İnternet üzerinde araştırmalar yaparak bazı bilgiler edindim ve konu üzerinde uzun süredir düşünüyorum. Neden sonuç ilişkileri kurmaya ve olayları tam olarak kavramaya çalışıyorum. Bu noktada kafamda bazı şeyler belirdi, bunların doğruluğunu ölçmek istiyorum. Yapay zekaya danıştım ancak bazı noktalarda pek güvenemedim. Bazen olabilecek şeyleri olmaz, imkansız şeyleri de olur diyebiliyor. Bunun için insan görüşüne ihtiyacım var.

Anladığımı Düşündüklerim:

1. RF Nedir ?

RF, elektromanyetik dalga yani ışıktır. Ancak dalga boyu ışıktan çok daha uzundur ve ışık kadar enerji taşımaz. Kablosuz iletişim kuran nerdeyse her aygıtta bulunur.

2. RF Nasıl Oluşur ?
Elektromanyetik dalgalar yüklü parçacıkların ivmeli hareket yapması ile oluşur. Yani RF te böyle oluşur. Antenleri basit bir kablodan ayıran şey budur.

3. RF Anten Nedir ?
RF Anten, elektrik sinyallerini elektromanyetik dalgalara oluşturur. Yükler bu parça üzerinde ivmeli hareket yapar. Böylece bizim göremediğimiz ışık yayarlar. Bir anten hem alıcı hem verici olabilir. Antenin boyu frekansı ile ters orantılıdır.

4. İletim Hattı Nedir ?
Kaynak ile anten arasında sinyali taşıyan hattır. Sinyalin iletim hattı üzerinden değil, antenden yayılması için iletim hattı etrafında topraklama bulunur. Sinyal dalgalı akım olduğundan bir şekilde topraklamaya atlar ve bu atlamanın direnç değeri iletim hattının empedansıdır. Örneğim 75/50 ohm. Empedans iletim hattının uzunluğuyla değişmez. Kaynağın çıkış empedansı ile iletim hattının çok yakın olması gerekir aksi durumda sinyal yayılmak yerine yansır ve kaynağa zarar verebilir.

5. Kaynak nedir ?
Antenin RF dalgası vermesi için gerekli yüksek frekanslı sinyali üretir ve antene gönderir.

RF oluşturulurken yaşanan olaylar:
Anten ve kaynak doğrudan bağlı olduğunu varsayıyorum. Kaynak dalgalı akım verdiğinden voltaj 0 dan yükselmeye yani antene pozitif voltaj uygulanmaya başlar. Bu esnada antendeki elektronlar kaynağa doğru hareket eder böylece antende pozitif yüklenir. Kaynak tepe noktasında ulaştığında voltaj düşmeye başlar. Böylece elektronlar kaynaktan antene doğru hareket eder. Kaynak minimum voltaja geldikten sonra tekrar voltaj yükselmeye başlar. Bu olay kaynaktan sinyal geldiğince sürekli tekrar eder. Sinüs dalgası tepe noktalarına gelene kadar ivmeli artış/azalış yaptığından elektronlarda sürekli zıt yönlerde ivmeli hareket yaparlar yani titreşirler. Böylece RF dalgası antenden yayılır.

*Olaylar böyle ise şöyle sorularım var:

Neden antenin uzunluğu dalga boyu ile ilişkili ?
Dalga boyu zamanlama ile alakalı bir kavram. Şöyle ki; Dalga boyu formülü Hız/Frekans. Işığın boşlukta yayılma hızı belli yaklaşık 3*10^8. Yani değişken frekansa bağlı oluyor. Frekansın formülü de 1/Periyot. Periyot demek sinyalin başladığı noktaya geri gelmesi için gereken süre. Dipol bir antenin toplam uzunluğu neden lambda/2 ? veya 2 nin katlarında olması gerekiyor ? Bu uzunluklarda rezonansa giriyor, evet ama neden ?

Aynı frekansta RF kaynağı ile alternatif akım kaynağı farkı var mı ?
Örneğin 2.4 GHz bir verici ile 2.4 GHz Mikrodalga Magnetronu arasında fark var mı ? Tabi ki verilen güç, modülasyon olup olmaması gibi durumlar var. Ancak sonuçta ikisi de 2.4 GHz de dalgalı akım üretiyor.

Frekansı Belli Bir Tank Devresi Anten ile RF Sinyal Yayar Mı ?
Önceki sorunun devamı niteliğinde. Bir tank devresini belirlediğim bir frekansta osilasyona sokmaya başardığımı varsayarsak bobinin bir ucunu uygun boyda antene bağlarsam RF yayabilir miyim? Bu sistemde LC kendi içinde osilasyonda evet, ancak anteni de bağlandığımda antende onlarla berber osilasyona girmiş mi olacak ?

Vericinin Gücünü Belirleyen Temel Etken Nedir ?
Bahsettiğim devreyi yapıp sinyal yaydığını varsayıyorum. Daha yüksek voltajla rezonans oluşturursam antenden daha yüksek güçte sinyal yayılır mı ?

LC Devresi Alıcı Olabilir mi ?
Vericinin yaydığı frekansı alabilmek için aynı değerlerde LC devresi oluşturup anten bağlarsam voltajın varlığı, bana sinyal okuduğumu mu gösterir ? Örneğin verici çalışmıyorken 1mV, çalışıyorken 100mV gibi değerler görülür mü ? Böylece genlik modülasyonu ile opamp devresi kurulup bir mikrodenetleyiciye veri aktarılabilir.

Sinyal Nasıl Geri Yansır ?
Yaptığım vericiye anten bağlamaz veya çok uzun anten bağlarsam verici neden ısınır ? Anteni bağlı olmayan vericileri aslında bozan şey ne ? Diyelim ki devre salınım esansında + gönderdi ve - olmaya başladı. O - olurken anten + olmaya mı çalışacak ? Sanırım sebep bu.

Dijital Sistemler Antene Kare Dalga Mı Gönderiyor ?
Telefonlar, bluetooth cihazlar, wifi... İçlerinde hiçbir bobin, kondansatör yada kristal olmadan bu kadar yüksek frekansı nasıl üretiyor ? NRF, Lo-Ra gibi modüllerde aynı şeyi mi yapıyor ? Doğrudan 2.4 GHz kare dalgayı modüle edip antene göndermek ?

Hatalarım varsa lütfen belirtin. Bu konuyu iyi kavrarsam kendi verici alıcılarımı tasarlayabileceğimi düşünüyor ve bunu istiyorum. İleride amatör telsizcilik belgesi de alacağım. Her türlü öneriye açığım.

Okuyan, vakit herkese çok teşekkür ediyorum. Herkese kolay gelsin...

Soruyu soran kişi bazı temel bilgilere sahip değilse yapay zeka da konuyu karıştırır.
Temel bilgiler HF tekniğinde çok önemlidir ve bunlar öğrenilmeden, diğerine geçmek kafa karıştırır.
1-Antenler
https://tr.wikipedia.org/wiki/Monopol_anten
Ayrıca anten tiplerini de araştırmalısın.
2-HF üretimi.
Önce frekans üretilir. Sonra yükseltilir. (güç olarak birimlendirilir)
İletim hattı ile antene verilir.
3-LC devresi alıcı olmaz. Prensipte bir rezonans devresidir ve LC değerlerinin oranlarına göre rezonans frekansı hesap edilir.
Teorik hesap L ve C nin max direnç gösterdiği ortak frekans bölgesidir.
Formülü Fo=1/2pi karekökLC dir.
Paralel rezonans durumunda max tepe noktası için L-C değerlerinin eşdeğer olması durumudur.
4-Antenlerin alış özelliği, Dalga boyu ve frekans ilişkisi...
SWR (Standing Wave Ratio) nedir.?

Bu konuları en azından temel düzeyde araştırıp anlamalısın ki ilerde çıkmaza girmeyesin.

ÖNEMLİDİR:
Bir iletken tel teoride ve pratikte mutlaka anten gibi çalışmaktadır. Örneğin bir amplinin girişine 1 metre kadar tel bağladın. Ampli hırıltı yapacaktır.
Bu da demektir ki bu tel havada yayılan dalgaları alıyor ve ampli bu dalgaları anlamsızca yükseltiyor.
Havadan alınan bu dalgaların anlamlı olabilmesi için telin uzunluğu artı parelel veya seri kondansatör veya bobinler, ayrıca bazı özel devrelerle destekledin. Bu da demektir ki seçiciliği artırmış oldun. Yani hangi frekansa ayalamışsan o frekansı daha çok, diğer frekansları daha az duyacaksın demektir.

elektronları nano boyutta pervaneler gibi düşün. tıpkı sarmal galaksiler gibi. tabi boyut olarak nanometreler boyutunda.
elektron anten boyunca hareket ederken ortamda zaten buluna manyetik alanı çevirir. böylece emd oluşur.

Yanıtlarınız teşekkür ederim,
Biraz daha araştırma yaptım, bazı şeyleri tam kavrayamasam neyin ne olması gerektiğini anladım. Teorikle çok fazla boğulmamak, biraz pratikle tecrübe edinip sonrasında öğrenme kararı aldım. Bunun için evdeki oyuncak uzaktan kumandalı arabalara davrandım. Hem arabanın hem de kumandanın içini sökerek inceledim.
1776631273138.webp1776631300629.webp1776631643717.webp1776631662574.webp

Öncelikle verici devresine odaklandım ki çok fazla parça yok zaten. Entegre basılan tuşa göre bir sinyal oluşturuyor ve bunu 8. bacağından çıkartıyor. Sinyal geldiğinde Q1 aktifleşiyor ve kristal ile rezonans oluşturup 40 mhz taşıyıcı sinyali üretiyor, yani ASK modülasyonu kullanılıyor. Oluşturulan sinyal Q2 ile yükseltilip anten gönderiliyor.

Aslında Kristalin bacağında gönderilecek RF sinyali oluşmuştu ancak kristalin bacağına anten bağlarsak kristalin rezonansı bozuluyor ve frekans kayıyor. C4 ile Q2'nin beyzine sadece alternatif sinyalin geçmesini sağlıyoruz ki transistör sürekli tam açık kalmasın, ürettiğimiz sinyale göre akımı dalgalı geçirsin . Entegrenin 6. bacağı R3 üzerinden yine Q2 beyzine geliyor. Sanırım entegre sadece sinyal göndereceği zaman bias voltajı oluşturuyor. L3 üzerinden Q2'nin kollekörüne voltaj geliyor, yoksa transistör açılıp kapansa da çıkışta voltaj oluşmazdı. Taşıyıcı sinyaliyle Q2 ne zaman aktifleşse kollektör voltajını düşürüyor, zamanla L3 etrafında manyetik alan oluştuğunda voltaj tekrar yükselmeye başlıyor(anlaşılamayacak kadar hızlı süreç) böylece kollektörde Q1 in çıkışından daha büyük genlikte alternatif akım oluşturmuş oluyoruz. Ancak Vbias kaynaklı belirli bir dc voltajda oluşuyor bunun için antene giderken C3 kullanıyoruz. L1 Bobiniyle kısa olan antene sinyali uyduruyoruz.

Devreyi kendim analiz ettim bunun için yanlışlık olabilir. Osiloskopum olmadığı için Q1 çıkışı Q2 çıkışı ve Entegre çıkışındaki sinyallerin nasıl olduğunu göremedim, tahminde bulundum.

Q2 ile oluşturulan yükselteci devresi RF Amplifikatör Devreleri A sınıfı diye belirtilen şu devre.
1776634372699.webpMosfet gösterilmiş ancak burada transistörle de devre kurulabiliyor . Bu devre görünüş olarak çok basit ancak işlevsel öyleki mosfet kaliteli olduktan sonra hazır güç yükselticisinde bile nerdeyse aynı devre var.

Hazır 5W Yükseltici
1776634814659.webp
Aynı devre, ortadaki ana transistör; küçük olan ise vbias oluşturuyor. Demek ki yüksek kazançlı ve frekanslı iyi bir transistör ile belirli seviyedeki sinyal tek adımla yüksek güce ulaşabiliyor.

40 mhz dalga boyuna göre 0.4 mm bir teli 1.8 metreden kestim ve bir kanal kapağına doğrusal bir şekilde sabitleyerek anten yaptım. Anteni L1 devre dışı bırakarak C3 e bağladım çünkü anten boyum artık olması gerektiği gibi. Tripod kullanarak yere diktim yani marconi anteni oluşturmuş oldum. Ayrıca devre üzerine röle ile bas bırak yapacak bir devre ekledim.

Alıcı tarafta devre üzerinde bir değişiklik yapmadım ancak yaklaşık 1 metrelik anten yerleştirdim. Yanına AB sınıf ses amfisi koydum ve alıcı entegrenin 15. bacağına bağladım böylece gelen veriyi duydum. Yaklaşık 200 metre uzağa kadar sinyal alabildim. Verici tepenin başında ben ise doğrudan tepeden iner şekilde olduğum için ve çevrede binalar olduğundan tam açık alan olmadı.

1776637253463.webp1776637388889.webp

Bu şekilde deney yaparak durumu gözlemledim. Alıcıya pek yoğunlaşamadım ancak ilk fırsatta ona da bakacağım.

Eğer belirttiklerim doğruysa işin bu kısmını biraz olsun kavradığımı düşünüyorum. Henüz bobin ve kondansatör değerlerini nasıl belirleyeceğim bilmiyorum ama ne yaptıklarını bu şekilde anladım.

SWR meselesini tam çözemedim ancak hala. Yani nasıl oluştuğunu tam çözmedim. Öğrendiklerime göre VSWR iletilen ve yansıyan dalganın gücünün oranıyla meydana geliyor ve 2 nin altı kabul edilebilir seviye ki antenler genelde VSWR<2 diye satılıyor gördüğüm kadarıyla. En az olması için ise hem antenin hem iletim hattının hem de vericinin/alıcının aynı empedansa sahip olması lazım, RF için standartı 50 ohm. Bu kısımlar olması gerekenler, yapılması gerekenler burada sorun yok. Sorunum bunun neden, niçin nasıl olduğu yönünde.
Anladığım kadarıyla bir ip üzerinde nasıl atma yapıyorsak ve sabit engele çarptıktan sonra ters yansıyorsa elektrikte öyle yansıyor. Yani 3 metre tele eğer bir pulse verirsek bir süre sonra(çok kısa) bize aynısını geri yansıtması lazım. Bu doğruysa nasıl ? ve kullandığım bu vericinin(yada hazır yükselticinin) çıkış empedansını belirleyen şey ne ?
SWR Metre, bu videodaki devre nasıl çalışıyor ?

elektronları nano boyutta pervaneler gibi düşün. tıpkı sarmal galaksiler gibi. tabi boyut olarak nanometreler boyutunda.
elektron anten boyunca hareket ederken ortamda zaten buluna manyetik alanı çevirir. böylece emd oluşur.
İvmeli Parçacık Hareketi, sanırım bu videodaki gibi etkiden bahsediyorsunuz. Ancak bu hareketi uygulanan voltajla orantılı sayısız elektron yapıyor. Ne kadar yüksek voltaj o kadar paraçacık hareket ettireceğinden üst üste binen daha çok dalga oluyor ve daha kuvvetli, yoğun sinyal yayılıyor.

elekronlar iletkenin yani antenin üzerinde dönerek ilerler dönme hızı elektronun voltajıyla artar.

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri