Güç sistemi(Şebeke,Jeneratör,UPS) kararlı çalışması için fikirlerinize ihtiyacım var

juneightt

Üye
Katılım
8 Kas 2013
Mesajlar
31
Puanları
1
Arkadaşlar merhabalar. Bir kamu kurumunda elektrik mühendisiyim. Ana hizmet binasında bir takım sıkıntılar yaşıyoruz. Aslında sıkıntıları çok şükür uzun vadeye yaymadan çözüyoruz ama Bilgi İşlem'i tatmin edemiyoruz. Onlar da kendilerince haklılar ama bazen abuk sabuk taleplerle bize geliyorlar. Konumuza dönecek olursak, arkadaşlar 7/24 enerji güvenliği istiyorlar.

Kendimize ait trafomuz, hücremiz ve takiben trafomuz, 2 jeneratörümüz ve 2 UPS(KGK) den oluşan sistemimiz var. Kapasite sorunumuz yok. Jeneratörün biri 700 diğeri 400 kVa gücünde. Geçmişe bakacak olursak tesiste oluşması muhtemel ciddi kesintiler;

1-TEDAŞ tarafında nötr kopması sonucu sistemin kararlılığını yitirmesi,
2-Jeneratörlere hükmeden beyinde(Datakom marka) yaşanan haberleşme problemleri(jeneratör arızası sonrası ya da başka bir sebeple bazen bir bazen ikisinin devreye girmemesi,devreden çıkmaması) (Not:Sistem girişte kesintili çıkışta kesintisiz)
3-Jeneratör beyninde oluşan kararsızlık sonucu Şebeke olsa bile devreye girememesi
4-Transfer sonrası konumlu ana şalterin(2000 A) tribe girdiğinde tüm sistemin canına okuması (Az önce kontrol ettim, toroid i ilgili arkadaşlar bu problemden dolayı devre dışı bırakmışlar)
5-UPS'lerde oluşan problemin yine tüm sistemi kararsız bırakması

Bu sistemi elden geçireyim diyorum. Şimdi diyeceksiniz ki bugüne kadar niye bekledin, kamuda çalışan arkadaşlar bilirler görev dağılımı vardır, daha önce ihmal edilmiş. Önceki kurumumda yine 2 jeneratör bulunan bir tesiste senkron problemi yaşamıştık ama bu raddeye gelmemişti. Ana şalterin tribe girmesinden dolayı ondan önce ayrı bir şalter kullanıp 2000 A şalterin bağlı olduğu çok sayıda ve çok farklı yüklerin riskini elimine etmek ilk aklımdan geçen konu. Çünkü bilgi işlem enerji arzının sürekli olmasını istiyor. Diğer bir konu ise Datakom beyni ve jeneratörlerdeki karşılıklarını değiştirmek. Çünkü geçmişte bu markayla pek yıldızım barışmadı. Bir diğer konu ise tüm bunlar yapılsa dahi, server ı besleyen küçük ups in kaynağını 2 adet ana ups i birbirinin yedeği olarak kullanacak şekilde tesis etmek.

Değerli görüşlerinize ihtiyacım var. Eğer örnek varsa şartname desteği de olursa süper olur. Teşekkürler...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bu konular,işin içinde olmadan çözü-
lebilecek konular değil.Yakınlarınız da
Profesyonel ! birileri varsa,ondan yardım almanızda yarar var.Bizim görüşle-
rimiz,uzaktan tansiyon ölçmeye benzer.Kısaca,un,yağ,şeker herşe-
yiniz var,helva yapacak ustaya ihti-
yaç var.Mühendis,herşeyi bilen de-
ğil , bilmediğini ! / kimin bildiğini bilen insandır.
 
Son düzenleme:
Yetişkinle neyi kastettiğinizi anlamadım, ben de yetişkin 40 yaşında deneyimli bir mühendisim. Zaten bildiğimi iddia etsem buraya yazmazdım. Tabi ki araştırmalara başladım ama benzer sorunları yaşayan meslektaşlarım varsa burada fikir almak istedim. Yazmış olmak için yazmayın lütfen, çok absürt bir yazı olmuş..
 
Bende 78 yaşındayım ve 52 yıllık Mühendisim .Hala bilmediğim çok şey var." Bilmediğini bilmeyen " tabirimi anlamadığınıza gö-
re,absürdlük orda olsa gerek.
Akıl,yaşta değil,baştadır lafını bile
duymadığınıza göre, işinizin neden
buralara geldiği !daha iyi anlaşılı- yor.İsterseniz,birde,bakmakla gör-
mek arasındaki farkın ne olduğunu
düşünün.
Hayırlı işler.
 
Son düzenleme:
Küstahlığın lüzumu yok. Haddinizi bilin. Siz kim oluıyorsunuz da benimle böyle konuşma cüreti buluyorsunuz. Amacınız yaşınızı kullanarak görece daha az deneyimli meslektaşlarınıza büyüklük taslamaksa bana işlemez. Bimediğini bilmeyen tabiri ne için kullanılıyor bildiğinizi düşünerek o cümleye atıfta bulunan sıfatı size aynen iade ediyorum. Bu yaşa gelmişssiniz karşınızdaki insanla nasıl konuşacağınızı bilmiyorsunuz. Boşa geçmiş bir ömür. Yazık size...
 
Siz kimsiniz ? :DAğalar sınıfınamı kayıtlısınız ? Boşa geçen 40 yıl.Ko-
lunu uzatıp,500 km den. tansiyon
ölçümü isteyen Mühendis :mad:Bilme-
diğini bilmeyen tiplerden olduğunuz
tam olarak açığa çıktı.Buradan size
ekmek çıkmaz.Adam olmaya niye-
tiniz olsaydı,ilk mesajıma adam gi -
bi cevap verirdiniz.Daha,sorunları-
nızın derinliği konusunu bile algılı-
yamadığınıza göre,çok tırmalarsı-
nız.Fazla kasmadan,bilmediklerini-
bilen birisine müracaat ediniz.Bil -
memek değil,öğrenmemek ayıptır.
Teknisyenlere bile ihtiyacınız oldu-
ğunu ! ,hiç aklınızdan çıkarmayın.
Selametle.
 
Son düzenleme:
Gel bunları yüzüme söyle klavye delikanlısı! Terbiyesiz adam. Yaşından başından utan. Tansiyon ölçümü, ünlemler. Aldığınız nefes ziyan . Siz mühendisten önce insan olun. Tahsil cehaleti alır, ... baki kalır...
 
Kalmış ! onu söylemek istiyorum.
Mühendisin kabadayısı,daima nal
toplar Durumunuz onu gösteriyor .
İkile,anca gidersin. Mühendis,bilek
gücü ile değil,beyin gücü ile çalışan
insandır.İkisi birden ! Mühendiste
bulunmaz zaten. ;)
 
Son düzenleme:
Amca gel yüreğin varsa bunları yüzüme söyle, adamlık kimden öğrenilir tartışmış oluruz. Öyle bilmediğin tanımadığın insana imalarla, sataşmalarla adam olunmuyor, olamamışsın da zaten. İlk bana sataşan sensin, derdin ne senin edepsiz.

Gezdim Halep ile Şam’ı
Eyledim ilim talep
Meğer ilim bir hiçmiş,
İllâ edep, illâ edep.

Girdim ilim meclisine
Eyledim kıldım talep
Dediler ilim geride
İllâ edep, illâ edep.

Yunus Emre
 
Hattinizi manüel olarak kesip kesinti anında ne gibi sıkıntilar oluyorsa ilk önce onun tespitini yapın. Bilgi işlemler içinse bu sistemi online ups üzerinden beslemeniz lazım. Jeneratörle olmaz o iş . @sami inci baba forumun en bilgili ve teknik ağabeyidir . Ona lütfen biraz saygı gösterin . Jeneratör kontrol ünitesine habire sanayi ağzıyla beyin dediğinize göre ( hiçbir mühendise yakışmayan bir tabir ) pek teknik konularda malumatinız yok . Profosyonel destek de almanızda fayda var .
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,193
Mesajlar
915,740
Kullanıcılar
449,968
Son üye
ibrahimkalebayir38@gmail.

Yeni konular

Geri
Üst