Jeneratör çalışırken kompanzasyon sisteminin neden devreye girmesi istenmez?

CEVDET ÇALIK

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
1,037
Puanları
481
Yaş
53
Arkadaşlar,

Jeneratörlerde elektrik üretimini gerçekleştiren alternatörler aktif güç üretirken, bir anlamda reaktif güç de üretirler.

Jeneratör çalışırken kompanzasyon panosu devreye girmesi durumunda. Jeneratör kapasitif yük ile yüklenir.

Kapasitif bir yük ile yüklenen bir jeneratörde, yük tarafındaki kapasitiflik miktarına göre jeneratörün çıkış geriliminde yükselme görülür. Bu durum ise yük tarafındaki elektrik alıcıları için istenmeyen bir durumdur.Örneğin:400V çıkış vermesi gereken Jeneratör 450V çıkış verir. Bu gerilimde alıcılar için tehlike arz eder. İkici bir neden ise, sakıncası ise; jeneratörün çıkış gerilimini düzenleyen bir sistem olan AVR (Automatic Voltage Regulator) cihazının kararsız çalışmasına sebep olması ve bu cihazının sık sık arızalanmasına neden olmasıdır.

Bu sebeplerden dolayı Jeneratör çalışırken kompanzasyon sistemlerinin devreye girmesi istenmez.



Ancak jeneratör tarafından karşılanamayacak miktarda bir reaktif güce ihtiyaç duyuluyorsa, bu ihtiyacın bir bölümü de yeni nesil reaktif güç kontrol rölesi ile beraber bir kompanzasyon tesisi kullanılarak karşılanabilir.

Örneğin: Aşağıdaki etiket değerindeki bir Jeneratör 300kVA 240kW.

upload_2017-3-27_18-12-43.png


upload_2017-3-27_18-13-23.png


yükü bu jeneratör karşılamakta. Bundan daha fazla reaktif yük ihtiyacı var ise o zaman yeni nesil reaktif güç kontrol rölesi ile beraber bir kompanzasyon tesisi kullanılarak karşılanabilir.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Teorik olarak doğrudur.20 adet değişik güçte ( 275-1100 kva jeneratör,hedefCosq = 1 şekilde 16 yıldır sorunsuz çalışmaktadır.Cevabı jeneratörcülerde ! Şahsi görüşüm, Cosq = 0.8 olarak çalıştırılmış olsa ,
jeneratörcülerde itiraz etmez.Aslında, jeneratörlerin kısa süre çalıştırıldığı gözönüna alındığında,sineğin yağını hesaplamak yerine ,kompanzasyonlu çalıştırmanında fazla bir mantığını görmüyorum.
 
Son düzenleme:
Bunu şöyle düzeltsek daha doğru olmaz mı , jeneratör le besleme esnasında sistemde çalışan baskın endüktif karekterli yükler duruyorsa kompanzasyon sistemi yük tarafında gerilim yükselmesine neden olur . Yoksa sistemde jeneratörün beslediği bir sürü endüktif yük varken kompanzasyon sistemi devrede olursa yine de gerilim yükselir mi @sami inci üstad .
 
Hayır.20 jen.in 16 yıldır hedef tgq o olarak çalışması bunugösteriyor.Bence,ana sebep kalite ! Harmonik sorunu olan yerler için,bu durum gerçekten sorun olabilir.Bu durum,kondansatörler içinde zaten sorun.Ama,dediğim gibi,100 gram sinek yağı için ( çok zorunlu ihtiyaç hariç ) jeneratörü kompanzasyonlu ça-lıştırmanında fazla mantığı yok.Eğer tesis sürekli jeneratörden besleniyor ise, bu durumda tabiiki kompanzasyonlu çalışmalı.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst