gerilim düşümü hesabı

Merhabalar, Prof. Dr. İsmail ALTAS hocanın notlarına göre kablo kesiti belirlenirken Nominal akım değilde Termik akım seçildikten sonra , taşıyabilecek kablo kesiti gerilim düşümü formülüne tabi tutulur. Termik akımı hesaplamak için ise Düzeltme faktörlerini göz önünde bulundurmak gerektiğini söylemektedir. Yani kablo yüklenme biçimi, ortam sıcaklığı, döşem biçimi ve yüklenme durumunu göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Sorulan soruya baktığımız zaman sadece kablonun havada taşınacağı belirtilmiştir. Şimdi benim sormak istediğim sorular;
1- ) Kablo kesitinin belirlenmesinde yorum yapan arkadaşlar kablo kesitini hesaplarken düzeltme faktörlerini göz önünde bulundurdular mı acaba veya böyle durumlarda düzeltme faktörlerini nasıl uygun seçebiliriz ?
2- ) Motor ve fanlar için bildiğiniz üzere demeraj akımları vardır. Motor gücüne göre nominal akım bulunduktan sonra bu akım değerini taşıyabilecek kablo kesiti seçilirse hata yapılmaz mı ?
3- ) Motor gücüne göre bulunan nominal akım değerinin kaç katı referans seçilerek kesit hesaplanabilir ?
( Sevdiğim bir Meslektaşım motor için bulduğun nominal akım değerinin 2 katını alıp o akım değerini taşıyabilen kablo kesitini gerilim düşümü formülüne uygula diye söyledi, böyle bir seçim yapılması durumunda hata olur mu ? )
Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Prof. Dr. İsmail ALTAS hocanın ders notlarını Aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.

http://downloads.altas.org/courses/aydinlatma/jyg/05_KesitHesaplari.pdf
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
1- ) Kablo kesitinin belirlenmesinde yorum yapan arkadaşlar kablo kesitini hesaplarken düzeltme faktörlerini göz önünde bulundurdular mı acaba veya böyle durumlarda düzeltme faktörlerini nasıl uygun seçebiliriz ?
Kabloların döşenme şekline göre bahsettiğiniz düzeltme (Redüksiyon faktörü) katsayısı vardır. Bu düzeltme katsayısı sadece akım taşıma kapasitesini olumsuz etkileyen bir olaydır. Kablo üretici firma kataloglarında bu değerler belirtilir.

2- )Motor ve fanlar için bildiğiniz üzere demeraj akımları vardır. Motor gücüne göre nominal akım bulunduktan sonra bu akım değerini taşıyabilecek kablo kesiti seçilirse hata yapılmaz mı ?
Demeraj akımı geçici rejimde oluşan anlık bir olaydır. Gerilim düşümü ve akım kontrolüne göre seçilen kablonun Termik-Dinamik dayanma akım değeri yüksek olduğundan problem olmaz, yanlış yapılmış olmaz.

3- ) Motor gücüne göre bulunan nominal akım değerinin kaç katı referans seçilerek kesit hesaplanabilir ?
Yukarıda belirttiğim gibi normal hesaplama yapılır bilmem kaç katı diye bir olay yada özel bir hesaplama şekli yoktur.
 
İngilizce okurken bir kuraldan bahsederlerdi.Soru,hangi tensten soruluyor ise,cevap,aynı tensten verilmelidir diye.Soruyu soran,mevcut durumunu yazıp,soruyu öyle sorsa,cevap veren de faktörleri gözönüne alarak cevap verirdi.Fakrörlerin dikkate alınarak hesap yapılması,özel uygulamala için geçerli olup,o tip soruyu soracak kimse,forumlara düşmez !Burada sorulan soruların çoğunluğu,daha önceden birisi tarafından söylenmiş ( çok muhtemel ),ancak uyanık müşteri ! tarafından,bir de bize tasdik ettirilmek istenilen tip sorulardır.Sayın hocamızın kitabı,ders kitabı olup,konunun doğrusunu öğretmeye yöneliktir.
 
Fahri Bey, Sorduğum soruların herhangi bir kastının olmadığını ve tamamen merak ettiğim ve öğrenmek istediğim noktaları öğrenmeye yönelik olarak sorduğumun kesin kez bilmenizi isterim. Ayrıca Bu sorular forumda veya başka bir yerde geçmiş ise de bundan haberdar olmadığımı bilmenizi isterim. Piyasaya yeni giren ve sizin gibi değerli ve tecrübeli meslektaşlarımdan takıldığım konuları öğrenmek ve bilgi alışverişinde bulunmak istediğim için bu günümün bir kısmını forumda sizleri takip etmekle geçirmekteyim. Nitekim böyle bir arayış içerisinde iken Değerli hocamızın kitabını okumaya başladım ve yukarıda belirttiğim noktaların tamamını orada görünce, kablo kesit hesabı yapılırken bunları göz önünde bulundurmak gerekir mi diye sorma gereği duydum. Farklı bir anlaşılmaya meyil verdiysem de özür dilerim. Bundan sonra bu noktaya dikkat edeceğim. Ancak dediğim gibi herhangi bir kasıt kesinlikle söz konusu değildir. Engin bilgilerinizi paylaştığınız ve uyardığınız için çok teşekkür eder, Saygılarımı sunarım.
 
Kastınız olabileceği hiç aklıma gelmedi.Öyle bir anlam çıkardığınıza üzüldüm.Farkettiğiniz üzere,
bilmeyenler tarafından sorulan soruların çoğu,benim söylediğim anlamda olduğu için,öyle
yazdım.Yaklaşık 8 yıldır bu forumda mesaj yazmaya çalışyorum.Fırsatınız olduğu sürece inceleyebilirseniz,soruların birçoğunu bile 4-5 hamlede ancak anlayabiliyoruz.Sizin sorunuz,oldukça mantıklı.Ancak,söylediğim gibi,soruyu soranın cevabını en kısa yoldan vermenin de başka yolu yok.Yaşlı uzman arkadaşımızın sabır ve hoşgörüsü ,maalesef birçoğumuzda yok.Vurgulamak istediğim,teorinin tamamının,özel uygulamalar dışında,pratikte kullanılmadığıdır.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,396
Mesajlar
917,248
Kullanıcılar
450,282
Son üye
emrekrtd11

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst