Şebeke İçin AG Gerilim Düşümü Hesabı

ms56

Üye
Katılım
2 Tem 2019
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
27
Merhaba Arkadaşlar,

Şebekede gerilim düşümü hesabı yapıyorum ve aklıma takılan bazı sorular bulunuyor. Sitede konu başlıklarında pek bahsedilmemiş. Sorularım şunlar:

Örneğin köyde olan ve uzaklığı 700 metre olan bir ev (TG=5 kW), monofaz elektrik aboneliği istiyor ayrıca 300 metre de 2xRose AG hat çekileceği varsayılıyor.

1) Kullanıcının monofaz elektrik istemesi sebebiyle gerilim düşümü hesabını yükün dengeli olacağı varsayılarak trafodan eve kadar 3 faz olarak mı hesaplanmalı, yoksa 2xRose hat olması sebebiyle 1 faz olarak mı hesaplanmalı, bu konuyu merak ediyorum.

2) Trafodan eve doğru çıkan hatta bir çok mevcut abone bulunmakta. Bu abone güçlerini gerilim düşümü hesabında nasıl yazabilirim. 10 adet abone varsa ve güçleri 5 kw ise 10x5=50 kW olarak mı yoksa belirli bir katsayıyı dahil ederek mi hesaplamalıyım?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
1) Tek fazlı tüketim söz konusu olan ve tek faz olarak çekilecek bir hattın gerilim düşümünü 3 faz olarak hesaplamak kesinlikle yanlış neticeler doğurur, tek faz olarak hesaplanmalıdır.
2) Dağıtım panosundaki faz başına yük dağılımları tespit edilmeli, şayet yükler dengesiz ise dengeli hale getirilmelidir. Güç planlamasında şayet kastettiğiniz eş zamanlılık ise yük yoğunluğu ve yükün durumuna göre bir analiz yapılarak planlanabilir, yok şayet belirtilen güçler üzerinden planlama yapılacaksa faz başına yük dağıtımları ve metrajları dikkate alınarak faz başına gerilim düşümü hesabı yapılması doğru olur.

Israrla ifade ettiğim bir konu var, sistem planlamalarında bu platformdan cevap bekliyorken sizin göz ardı ettiğiniz durumlar olması kuvvetle muhtemel. Bu tür durumları göz ardı ederek sistem planlamak çok riskli zira basit gördüğünüz bir parametre radikal değişikliklere sebep olabilir. Şayet bir cevap arıyorsanız şeffaf bir şekilde tüm parametreleri paylaşmanız yahut konusunda uzman kişilerden doğrudan destek almanız gerekir, verilen öneriler üzerinden planlama yapmanız yanlış olacaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,255
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst