Güneş paneli seçimi

-taha-

Katılımcı Üye
Katılım
20 Nis 2011
Mesajlar
455
Puanları
56
Konum
beykoz
Merhaba lexron marka 200w mono kristal panel almayı düşünüyorum bundan 3 adet alıp Parelel bağlayıp kullanicam bu marka kaliteli mi kullanan varmı bozulursa garanti işlemi nasıl olucak bilginiz varsa paylaşırmisiniz.birde mono kristal panel sıcaklıktan çok etkilenip çabuk bozulur diye bir yorum gördüm güneş enerjisi santrallerinin çoğunda poly kristal olmasının fiyattan başka sebebi varmı bunu merak ettim.gunes panelini sürekli kisadevre akımı da kullanırsak panele zarar verirmi. DC-dc boost konvertör ile voltajı yükseltip 24v akü şarj edicem bu sistem üretilen tüm enerjiyi kullanmamı sagliyacak fakat panelin sürekli tüm gücünü emecek bu paneli bozarmi yorumlarınızı bekliyorum iyi günler herkeze
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
arkadaşım yorum yapmak bana düşmez
mono= tek -tekli
poly= çok - çoklu
kafanda sen canlandır
 
Bİldiğim kadarıyla monokristal ile polikristal arasındaki en önemli farklar

1- Enerji üretim verimleri farklı. Monokristal paneller poli kristal paneller kadar verimli değil.
2- Monokristal paneller bulutlanma zamanlarında ve yarı aydınlanma sabah güneş doğarken ve batarken poli kristal panellere göre daha verimliler.
3- Monokristal paneller sıcaklığa poli kristal paneller kadar dayanıklı değil.

Benim bildiğim en büyük farkları bunlar.

Kısa devre akımını çekmek konusunu bende merak ediyorum. Panel için bir zararı varmı yokmu merak ediyorum.
 
İstanbul da yaşayan biri mono kristal mi kullanması daha iyi poly cristal mi peki uzun kullanım için hangisi güzel olur
 
@serkan_48, ikinci şık doğru. Monokristal panel hücrelerin üretim tekniği ile ilgili bir durum. Şuan üretim monokristal yönüne doğru kaymaktadır. Verimi daha yüksektir. Bulutlu havalarda da ışımayı daha iyi yakalar. Ayrıca söylendiği gibi ısı artışıyla verimi düşer. Ben alt kısımdan hava alacak şekilde altını boş bırakıyorum. Yine de alt kısmına yarım ya da bir cm çaplı metal boru döşense hem su ısıtmada hem de panelin elektrik üretim verimi sekteye uğramaz. Koyu renkten dolayı gün ısı sistemleri gibi güneş ışınlarını çok iyi emiyor. Tabi bir kısmı elektrik enerjisine çevrilirken bir kısmı şimdilik ısı olarak atıl kalmaktadır. İleride su ısıtma işi için böyle bir şey yapabilirim.;)


... DC-dc boost konvertör ile voltajı yükseltip 24v akü şarj edicem bu sistem üretilen tüm enerjiyi kullanmamı sagliyacak fakat panelin sürekli tüm gücünü emecek bu paneli bozarmi yorumlarınızı bekliyorum iyi günler herkeze

200watt 12 volt sisteme göre ise 3 panel yerine 24 volt sistemde üçünün toplam gücünde iki panel alman daha mantıklı. Araya dc-dc konvertör koymak hem ayrı bir angarya getirecek hem de verimi düşürecektir. Gerekmiyorsa invertör bile kullanmak lazım. Çünkü 12/24volt'u ac220V'ye çıkart, sonra tekrar adaptörlerle dc12v'ye indirmek bir sürü kaybı göze almaktır.

Benim paneller de monokristal, monokristal alın derim. Kışın faydası daha fazla. Zaten yazın verimi düşse de güneşlenme fazla olunca çok belli olmaz. Önemli olan kapalı havaların ve güneşin daha eğik olduğu kış aylarında olabildiğince ışımayı yakalayabilmek. Bir de en önemlisi kesinlikle güneşin seyir güzergahında gölge yapacak bir nesne olmasın. Ben kış durumuna çevirmek için arka taraftan biraz kaldırayım dedim, hiç hesaba katmadığım orta gerilim direğinin gölgesine denk geldi.:confused:

Çıkışında by-pass diyotlar olduğundan diyotlar sağlam durduğu sürece akımın geri kaçma durumu olmaz.
 
Bende iki tip panel var. Polikristal daha kullanışlı ve nispeten ucuz. Benim tavsiyem n11 vs gibi sitelerden en yüksek puanı almış üreticilerden polikristal seçmen.

Ayrıca voltajı yükseltme fikrin yanliş, en iyisi 1 panelle 1 aküyü, diğer panelle diğer aküyü şarj etmek. Aküler 100ah civarinda kapasitede olmali
 
Aküye çok para yatırmamak için bir düzenek yapıp sadece gündüz güneş enerjisi kullanicam güneş gidince Şebeke den kullanicam büyük panel alamıyorum cunki evin duvarına montaj yapacam 40derece açı ile evin duvarından 90cm açığa çıkıyor 395w lik panel onun için 200w lik panel alıp bu boyutu 60 cm civarına dusurecegim bu devrede aküden çok beklentim yok kondansatör gibi kullanicam
Mono kristal ile poly kristal arasında kararsız kaldim
 
Merhaba.
Paneli konumlandıracağınız yer çatı değilse yani gün boyu güneşi tamamen almıyorsa monokristal panel almanızı tavsiye ederim.
 
Merhaba.
Paneli konumlandıracağınız yer çatı değilse yani gün boyu güneşi tamamen almıyorsa monokristal panel almanızı tavsiye ederim.
Evin güneye bakan duvarına 40derece açı ile montaj yapıcam ev tam güneye bakmıyor çok az doğuya dunuk yani gün batımında ki güneş gelmiyor havanın kararmasina 1.5 saat kala güneş görmüyor panel ama güneşin doğduğundan batımında ki son 1,5 saate kadar görüyor güneşi bu arada panelin arkası 40 derece açık olucak bunun faydası zararı varmı demir 40x40 profil ile 40derece acılı üçgen yapıp duvara montaj yapıcam
Yada mono kristal alıp evin duvarına dümdüz montaj mi etsem güneş dik açı ile gelmediğinden daha az ısınma olabilir mi
 
Açılı monte etmeniz dqha verimli. Yer neresi? Isi o kadar sorun olsa uretici firmalar bunu uretmezdi diye dusunuyorum. Belki verimde az bir oynama olabilir ama oyle uretimi sekteye ugratacak bir dusus olmaz kanisindayim.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst