faz -toprak arası 380v

imkanınız varsa yakınlarda bir yerlerde,toprağa bir metal saplayın,ve bunu sağlam izoleli bir kablo ile ( ,075 lik bile olur) panoya getirin.tabii panonun gövdesine siz de değmeyin,kabloyu da değdirmeyin.Şimdi elinizde gerçek bir toprak var demektir.
ilk olarak,fazlarınızı bir de bu toprakla beraber ölçün.
ikincisi,sizin çektiğiniz toprak ile,panodaki toprağın arasını ölçün.
şimdi gelelim,panoya dokunan insan çarpılır mı sorusuna.
iki adet 220 voltluk ampulü seri bağlayın.ve bunu,toprakla arasında 380 volt okuduğunuz fazlardan birisi ile,toprak arasına değdirin.Işık veriyor mu,yoksa dengesiz yükten nötr kaymış ( veya topraklama sandığınızın aksine iyi değilmiş ya da kabloda oksitlenme olmuş vb...) ve saçma sapan,aslı olmayan bir 380 volt mu okuyorsunuz( çok kaliteli olmayan ölçü aletleri böyle yanıltabildiği gibi,fluke bile yanıltabiliyor.belki gerilim gerçekten 380 volt oluyor ama,hiç akım veremeyebiliyor.
bir de panoya ayrı toprak çektiniz ya,toprak hattı ile o çektiğiniz toprağın arasına da lambayı dikkatlice bağlayın.O zaman anlaşılır olayın nedeni.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
sayın hiçbirşey arkadaşıma katılıyorum...senin anlattığına göre R fazi ayni, S fazi ayni, T fazi yerine toprak gelmis, Toprak yerine ise T fazi gelmis. Notr ayni kalmis... yoksa fazla toprak arasında 380v ölçmen mümkün değil....
 
Panoyu besleyen kabloyu kontrol edin. Pano gövdesike temas eden yerlerin temasını kesin (İzoleli olsa dahi).
__________________________________________________

Prizleri kontrol edin dememdeki sebep şu benim:
Bir gün bir arızaya gittim. İşletme trifaze besleniyor. Sistem tamamen monofaze yüklerle dolu ve prizlerden besleniyor.
Fazın biri ara sıra yok oluyor. Yok olduğu sırada nötrde faz oluşuyordu.
Açmadığım buat kalmadı. Arızası bir bölgeye sıkıştırdım. Prizleri açtım. Faz bazen geliyor bazen gene gidiyor bu arada. Prizin birisinden ince bir cızırtı duyduğumda baktım ki priz içten çatlamış faz-nötr bazen kaçırıyor. Prizi çıkarıp yenisini takınca olay çözüldü.
İşletme dediğim devlet hastanesinin patoloji laboratuarı. Prizler de legrand kesintisiz güç kaynağı prizleri. Mecburen cihazları şebekeden çalıştırıyorlardı olay sonuna kadar.
 
Sn.yankesk ,nötr ile arasında değer okuyamadığınız fazdan toprağa temas var.Bu temasın nerede olduğunu bulmak lazım.Sistemde çalışan yükleri durdurun.Örneğin ana devre kesiciden enerjiyi keserek,devre kesicinin enerji olan tarafından ölçüm yapın,sorun devam ediyormu etmiyormu,duruma göre tali şalter ve otomatlar ile devam edin.Böylelik ile arızayı bulursunuz.Bu tip arızalar ile çok karşılaştım.AG Parafudr varsa ilgili faza denk gelen arızalı olabilir.İlgili faza denk gelen akım trafolarının primerinden nüveye izolasyon delinmiş olabilir.Hatta bu durum ,bazen çok yakın başka komşudan bile kaynaklanabiliyor.Çok zor değil kolay gelsin.
 
arkadaşlar arızayı buldum galiba ana panodan diğer küçük bir kontrol panosunu besleyen kabloda bir sorun oluşmuş.oraya giden fazlardan biri toprakla temas etmiş durumda. çünkü kontrol panosunu besleyen şalteri kapattığımda hrşey normale döndü. yarında besleme kablosunu değiştirecez. tşkrler cevaplarınız için
 
peki o faz toprakla temas edince,neden sigorta atmamış?
oysa ki siz toprağın panoya kesintisiz ve sağlam şekilde geldiğini söylemiştiniz?
toprak gerçekten kesintisiz ve sağlam geliyorsa,işletme topraklamasında mı sorun var acaba.onu da kontrol etmiştiniz yanılmıyorsam.
 
panonun sigortası(yani kesicisi)1600 a motorlu kompak şalter bu büyüklükteki birşalterde 50-60 a birkaçak akımı hisstemez.sanırım bu yüzden. yoksa sistemin topraklamsının doğru yapıldığına eminim.
 
peki kaçağı 50-60 amperle sınırlandıran şey nedir? neden daha fazla akım akmıyor?Ve nasıl oluyor da,toprağa temas eden kabloda potansiyel fark okunabiliyor.Yani o noktada gerilimin 0 olması gerekmez mi?
Sizden çok ben dert ettim :) anlayamadım da olayı.
 
toprağın direncinin sıfır değilde biraz yuksek bir değer olduğunu farz edersek benim söylediğim durum oluşur kanısındayım.ki bu anlattığım yerde toprak direnci yuksek bir seviyede. 50-60 a dmemdeki kasıt geccen akımın ana şaltere göre düşük bir seviyede olduğunu gösetremek için bu kaçak akım 50-60 değilde 300-400 olsaydı kompak şalter devreyi kesecekti.1600 alik bir şalter küçük bir akımı hissedip devreyi kesemez.ancak troid bağlarsanız o zaman kesebilir.
 
Burdaki olayin aydinlanmaya baslamasina sevindim.Burada ''Kacak Akim'' ile ''kisa devre'' arasindaki farka dair guzel bir ornek yasamis olduk.T fazini tasiyan iletkenin izolasyonundaki ufak bir bozukluk, topraga kucuk bir miktarda akim akmasina yol acmakta. 1600 A lik salter de, bunu bir kisa devre olarak algilamayacagi, kacak akim koruma techizatina da sahip olmadigi icin, bunu paralel yeni bir yuk olarak algilayacak e devreyi kesmeyecektir.
Ancak bu denli kucuk bir kacak akim, T fazi ile toprak arasinda sifir ( 0 ) volt okumamiza sebeb olmasi icin yeterlidir. Tek bir cumle ile soylemek gerekirse: bir yerde fazin biri ile toprak ayni potansiyelde ( o ) volt gorunuyorsa, orada hemen kisa devre var demek yerine, ''ya kisa devre'' ''ya da kacak akim var'' demek daha dogrudur.
Bu arada sayin yankesk, sizden kullanmakta oldugunuz 1600 A lik salterin urun kodunu alabilir miyim? Cunku bu degerdeki bir salterde cogunlukla ilaveten, ani acma ayari, magnetik acma ayari ve toprak kacak akim ayari gibi ek koruma uniteleri mevcut.Ilgi ve merak alanima girdigi icin paylasirsaniz sevinirim.Kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst