cnc router g cod da çalışmama sorunu

Burhan000

Üye
Katılım
23 Ocak 2021
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
21
Konum
kayseri
Selamın aleyküm abiler 3 eksen bir cnc router yaptım arduino uno kullanıyorum sürücü olarak tb6560 güç aynağı olarak da 24v 10 amper motorlarım nema 23 2.8 amper sonceboz marka step motor makineyi control etmek için grbl kullanıyorum program olarak da universal g code sender 2.0 versiyonu mevcut benim sorunum şu şekilde motorlarımı tb6560 üzerinden 2.6 olarak ayarladım mikro step ayarınıda 1/8 yaptım 5 mm hatveli vidalı mil kullanıyorum burdan elde ettiğim sonuç yanlış değilse 200x 8 =1600 / 5 = 320 benim 1mm ilerleme için girmem gereken değer bunu girdiğimde 20 mm ilerleme verdiğimde her eksen verdiğim ölçü kadar ilerliyor sorun yok artcam den yaptığım g codunu çağırıp başlattığımda daha start verir vermez adım kaçırmaya başlıyor motorlar dönmüyor bile bağırıyor ama aynı parametrelerde aynı hızda bütün eksenleri rahatça sürebiliyorum hızı olabildiğnce düşürüyorum yine start verdiğimde g codunu çağırıp aynı sorun oluyor bu sefer 320 değerini sabit tutup tb6560 üzerinden mikro stepi 1/16 olarak ayarladığımda g codunda çalışıyor ama verilen ölçüyü orantılı olarak küçültüyor yarısı kadar 100x100mm kare yapıcağı yerde 50x50mm yapıyor bunu yapması normal çünkü değeri sabit tutup mikro stepi küçülttüm anlamadığım husus şu 1/8 mikro stepde hesaplamayı doğru yapıp boştayken sürebiliyorum ölçüde ama g codunu atınca neden adım kaçırıyor boğuluyor zannımca programdan ayarlamam gereken yerler var ama neresi olduğu hakkında bir bilgim yok herhangi bir kaynakta bulamadım bu sorun hakkında bilgisi olan varsa eğer yardımcı olursa çok sevinirim ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.
 

alpsah01

Üye
Katılım
13 Şub 2010
Mesajlar
174
Puanları
16
Konum
Samsun
Selamın aleyküm abiler 3 eksen bir cnc router yaptım arduino uno kullanıyorum sürücü olarak tb6560 güç aynağı olarak da 24v 10 amper motorlarım nema 23 2.8 amper sonceboz marka step motor makineyi control etmek için grbl kullanıyorum program olarak da universal g code sender 2.0 versiyonu mevcut benim sorunum şu şekilde motorlarımı tb6560 üzerinden 2.6 olarak ayarladım mikro step ayarınıda 1/8 yaptım 5 mm hatveli vidalı mil kullanıyorum burdan elde ettiğim sonuç yanlış değilse 200x 8 =1600 / 5 = 320 benim 1mm ilerleme için girmem gereken değer bunu girdiğimde 20 mm ilerleme verdiğimde her eksen verdiğim ölçü kadar ilerliyor sorun yok artcam den yaptığım g codunu çağırıp başlattığımda daha start verir vermez adım kaçırmaya başlıyor motorlar dönmüyor bile bağırıyor ama aynı parametrelerde aynı hızda bütün eksenleri rahatça sürebiliyorum hızı olabildiğnce düşürüyorum yine start verdiğimde g codunu çağırıp aynı sorun oluyor bu sefer 320 değerini sabit tutup tb6560 üzerinden mikro stepi 1/16 olarak ayarladığımda g codunda çalışıyor ama verilen ölçüyü orantılı olarak küçültüyor yarısı kadar 100x100mm kare yapıcağı yerde 50x50mm yapıyor bunu yapması normal çünkü değeri sabit tutup mikro stepi küçülttüm anlamadığım husus şu 1/8 mikro stepde hesaplamayı doğru yapıp boştayken sürebiliyorum ölçüde ama g codunu atınca neden adım kaçırıyor boğuluyor zannımca programdan ayarlamam gereken yerler var ama neresi olduğu hakkında bir bilgim yok herhangi bir kaynakta bulamadım bu sorun hakkında bilgisi olan varsa eğer yardımcı olursa çok sevinirim ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Benzer sorunu ben 3d printer ile yaşıyordum, gcodu bir inceleyin, ilk sıralarda çok yüksek bir değer yazıyor olabilir F3000 gibi. Ayrıca Artcam'da kesici ucu seçerken ucun özelliklerinde kesim hızı default olarak mm/saniyedir ona dikkat edin.
 
Konu Sah

Burhan000

Üye
Katılım
23 Ocak 2021
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
21
Konum
kayseri
Benzer sorunu ben 3d printer ile yaşıyordum, gcodu bir inceleyin, ilk sıralarda çok yüksek bir değer yazıyor olabilir F3000 gibi. Ayrıca Artcam'da kesici ucu seçerken ucun özelliklerinde kesim hızı default olarak mm/saniyedir ona dikkat edin.
ilgilendiğiniz için teşekkür ederim F3000 deeğeri alıyordum bunu not defterinde F1000 ve daha aşağı olacak şekilde ayarladım ama yinede aynı sonucu elde ettim artcamde ki değerlerim de yüklediğim resimde gözüküyor bir hata varmı ve siz bu sorunu çözebildinizmi
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.png
    Adsız.png
    143.3 KB · Görüntüleme: 13

alpsah01

Üye
Katılım
13 Şub 2010
Mesajlar
174
Puanları
16
Konum
Samsun
mm/sec değerini mm/min olarak değiştirin ve feed rate cihazınıza uygun bir değer yazın. Şuan üstte mm/sec seçili olduğu için 4560 (76x60 saniye) gibi bir kesim hızı yazıyor gcod.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20210125_192547.png
    IMG_20210125_192547.png
    55.2 KB · Görüntüleme: 7
Konu Sah

Burhan000

Üye
Katılım
23 Ocak 2021
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
21
Konum
kayseri
Teşekkür ederim en kısa zamanda dediğinizi deniyicem. Zaman ayirdiginiz icin tekrardan tesekkur ederim saglicakla kalin
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
118,555
Mesajlar
834,661
Kullanıcılar
430,635
Son üye
mertcan12

Yeni konular

Üst