Sanıyorum sorun çözülmedi, ben olsam ne yapardım diye düşünüyorum. Önce Arduino'nun sağlam olduğunu, seçtiğiniz haberleşme hızında ( örneğin baud rate : 115200 veya daha düşük) bilgisayar ile sağlıklı haberleştiğinden emin olmak için, Arduino'nun üzerindeki LED'i yakıp söndüren bir test programını yükleyip görmek. aşağıdaki gibi;

https://learn.adafruit.com/adafruit-arduino-lesson-1-blink/loading-the-blink-example

Yön ve hız pinleri tanımlarken veya takarken karışıyor olabilir.

Aşağıdaki örnekte tek TB6560 ve motor kullanılmış. Sizin de benzer şekilde sağlam olduğunu düşündüğünüz bir sürücü + motor ile başlamanız sorunun kaynağını bulmaya yardımcı olabilir.

Arduino da ground, 5 ve 2 nolu pinler yön ve hız (direction ve steps) pinleri kullanılıyor.

"Universal Gcode Sender" yazılımının bilgisayara "Java" yükledikten sonra çalıştığını belirtmiş.


Bir g kod dosyası yüklemek yerine aşağıdaki videyodaki gibi bir ekseni manuel hareket ettiğini görmek sorunun çözüldüğünü anlamaya yetebilir;


@Yusuf&CNC sizin gibi insanlara oldum olası hayranlık beslemişimdir. Benim sorunumla benden çok ilgileniyor olmanız inanın beni çok mutlu etti. Sağolun var olun. Sizin gibi insanlar iyiki varlar
Sorunuma gelince. Bugün mesaim yine saat 22:00 da bitti. Gün içerisinde biraz araştırma yapmıştım yabancı sitelerden. Nasıl oldu bilmiyorum, güç kaynağından gelen gndyi arduinoya bağladığım kablo geldi aklıma. Tüm kabloları değiştirmiştim ama değişmeyen tek kablo oydu. O kabloyu değiştirdim ve verdim elektriği. Sorun o kablodaymış. Şimdi motorlar saat gibi çalışıyo. Sıkıntıyı atlattım bari foruma yazayım diye girince sizin cevabınızı gördüm.
Bahsetmiştim kartlardan birisi arızalı sanırım. Bu kartın arızalı olup olmadığını, arızalı ise üzerindeki hangi bileşenin arızalı olduğunu nasıl anlarım. Gözle dikkatli inceledim ama hiç bi emareye rastlamadım.
 
Teşekkürler, sorunun çözülmesine sevindim. Yolunuz yine de uzun. Çizim, g kod, makinayı verimli kullanır hale gelmek, zamanla hepsi oluşacaktır (benim için de geçerli) ancak bir soruna takılıp ilerleyememek can sıkıyor. Sanırım forumda GRBL ile kullanan pek yok, siz de bu yoldan gideceklere yardımcı olursunuz.

Arızanın belirlenmesi konusunda belki elektronik bölümünden arkadaşlar yardımcı olur. Gerçi son dönemde servisler bile tamirle uğraşmıyor, düşük maliyetli kartlar arızalanınca değiştiriliyor. Kısa devreye karşı lehimlerin temizlenmesi, temassızlıklara karşı havya ile üzerinden geçilmesi olabilir. Multimetre ile sağlam ve arızalı kartın aynı noktalarından ölçümler yapılabilir.

Biraz sabrınız varsa yurt dışından TB6600 (+ yedek) almanızı öneririm. TB6560'a göre epeyce gelişkin, korumaları da olan bir sürücü. Son dönemde 3 hafta civarında geliyor.
 
Son düzenleme:
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. O zaman bu cnc benim eğitim makinam olsun. Bunun üzerinden gkode, çizim, kesim vs ayar işlerini iyice pekiştireyim. Sonrasında da dediğiniz gibi tb6600 alayım keyfime bakayım. Benim için makinanın bi aciliyeti yoktu aslında ama sizin de dediğiniz gibi aşamadığınız bi engel çıktığı zaman insanın canı çok sıkılıyo. Artık bu engeli aştığıma göre yavaş yavaş pekiştire pekiştire öğrenme aşamasına geçiyorum.
Kart arızası için aynen dediğiniz gibi yapmak her zaman daha mantıklı. Teknoloji yerinde durmuyor malum. Artık herşey çok daha kolay bulunur ve çok daha ucuz durumda. Kart arızasını nasıl tespit ederim diye sormamın nedeni tamamen meraktan sanırım biraz fazla meraklıyım :)
 
Arkadaşlar
Arduino cnc sheild limit switch bağlantısı yapmaya çalışıyorum ama verilen bağlantılar hep arduino pinlerinine göre verilmiş.Arduino üzerine takılan cnc sheils ise bu bağlantıları kapatıyor (https://github.com/gnea/grbl/wiki/Wiring-Limit-Switches) .CNC sheild üzerinde ise end stop bağlantıları var (End stop ne işe yarar anlayamadım bir türlü.Limit switch bağlantılarından farkı ne ki? )
Asıl sorum şu ki ben bu sheild kartına limit switch bağlantısını nasıl yapacağım veya End stop pinleri eksenler switch'e dayanıp devreyi açıp/kapadığında motoru o yöne gitmekten alıkoyabilir mi?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,872
Mesajlar
913,217
Kullanıcılar
449,461
Son üye
evenzhou

Yeni konular

Geri
Üst