şebeke analizörü

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

emodiyator

Profesyonel Üye
Katılım
13 Kas 2008
Mesajlar
2,919
Puanları
1,640
Konum
BİTLİS
Selam arkadaşlar elimde hioki marka japon malı bir Şebeke analizörü var,hem pens ampermetre hemde aktif reaktif gücü ölçebiliyor sorunum şöyle reaktif gücün kaç kvar olduğunu ekranda görebiliyorum karışık yükleri ölçerken (kapasitif-endüktüf) toplam reaktifi veriyor ama ayrımını yapmıyor.Yani örnek verirsek mesela 1,5 kvar indüktif 4 kvar kapasitif var diyelim bunları birleşik gösteriyor hangi yönde olduğunu göremiyoruz fakat şöyle bir özelliği de var faz açısını ve sin fi yi de gösteriyor faz açısı veya sin fi den reaktif'in hangi yönde olduğunu (kapasitif yada endüktif) pratik olarak nasıl hesaplarız. Sayaçdan kabataslak hangi yönde olduğunu görüyorum fakat pratik olması açısından cihaz üzerinden hesaplamak istiyorum. Yanlış hatırlamıyorsam sinfi veya faz açısından hesap yaparak hangi yönde olduğunu bulabiliyorduk,bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Selam arkadaşlar elimde hioki marka japon malı bir şebeke analizörü var,hem pens ampermetre hemde aktif reaktif gücü ölçebiliyor sorunum şöyle reaktif gücün kaç kvar olduğunu ekranda görebiliyorum karışık yükleri ölçerken (kapasitif-endüktüf) toplam reaktifi veriyor ama ayrımını yapmıyor.Yani örnek verirsek mesela 1,5 kvar indüktif 4 kvar kapasitif var diyelim bunları birleşik gösteriyor hangi yönde olduğunu göremiyoruz fakat şöyle bir özelliği de var faz açısını ve sin fi yi de gösteriyor faz açısı veya sin fi den reaktif'in hangi yönde olduğunu (kapasitif yada endüktif) pratik olarak nasıl hesaplarız. Sayaçdan kabataslak hangi yönde olduğunu görüyorum fakat pratik olması açısından cihaz üzerinden hesaplamak istiyorum. Yanlış hatırlamıyorsam sinfi veya faz açısından hesap yaparak hangi yönde olduğunu bulabiliyorduk,bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

Ölçüm yapılan noktada bir aktif tüketim birde ya endüktif reaktif yada kapasitif reaktif enerji tüketimi görürsünüz yani iki reaktif güç hiç bir zaman göremezsiniz.
Endüktif reaktif mi? Kapasitif reaktif mi? var bu analizör üzerinde bellidir. Ya end veya cap yazar ya + veya - yazar bunuda anlamak gayet basit şöyle ki reaktif olarak;
1-Kompanzasyon panosunda herhangi bir kondansatör grubu üzerinden ölçüm yaparsınız kapasitif görmeniz lazım.
2-Münferit kompanzasyon yapılmayan bir motor beslemesinden ölçüm yaparsınız burada da endüktif reaktif görürsünüz.
Analizör üzerinde cosfi değerleride gösteriyor olmalı hesap gerektirecek bir işlem yapılmasına gerek kalmaz. Kaldıki endüktif veya kapasitif tüketimler görüldükten sonra cosfi'ye ne hacet.
 
sn. yaşlıuzman iki reaktif gücü hiç bir zaman göremezsiniz demişsiniz dengesiz yüklerde fazın birinde indüktüf diğerinde aşırı kapasitif gayet güzel görülür artı analizör üzerinde yazsa zaten buraya bu konuyu açmazdım sadece kvar olarak gösteriyor
1-kondansatör kısmından ölçüm aldığımda bu reaktifin kapasitif olacağını bende biliyorum
2- motor beslemesinden ölçüleninde indüktif olacağına şüphem yok zaten

dediğim sin fi ve faz açısı değeriyle ilgili bilginiz varsa yazın hepimizin bildiği şeyleri tekrarlamanın anlamı yok
 
Sn Emodiyator
Tek fazdan ölçümde de üç faz ortalaması alınarak yapılan ölçümde de ya endüktif reaktif ya kapasitif reaktif okursunuz. Sayaç ve röle fazları bağımsız değerlendiğirden sizinde her fazı ayrı değerlendirmeniz doğru olur.Bir faz endüktifken diğeri kapasitif tabiiki olabilir.

Sinfi'yide faz açısını da hepsini biliyorum öğrenmek istediğiniz nedir net olarak belirtirseniz açıklarım.
Meşhur P-Q-S dik üçgeninde
Sinfi =Q/S
cosfi=P/S
Tanfi=Q/P 'dir.

Aynı cosinüs açısında olduğu gibi sinüste kapasitif veya endüktif eksende olur.
sinfi değeri belliyse Arcsinfi işlemi yapıp fi açısını bulup bunun cosinüs değerini alırsanız cosfi değerini bulmuş olursunuz. Dediğim gibi enerji olarak endüktif yada kapasitif tüketim miktarı görüldükten sonra açının sinüsün ve/veya cosinüsün hiç bir ehemmiyeti yoktur.
 
teşekkürler sn. yaşlıuzman cihazda cos fi varmış ayarlarını kurcalayınca gördüm. Muhtemelen cosfiden bulurum - yada + oluşunu
 
Teknikadam_41 olarak paylaşım yaparken bir üye sormuştu kompanzasyon yapıyorum herşey iyi röle cosfi=1 gösteriyor ama analizör ile yaptığım ölçümler kötü kafayı sıyırıcam demişti. Arkadaş ölçümü tali panodan yapıyormuş meğer tabiiki değerler kötü çıkar dedim. Kompanzasyon güç kabloları ana panonun ana barasına bağlıdır bu noktadan itibaren şebeke tarafından yapılan ölçümlerde cosfi=1'e yakın görünür. anapanonun yük tarafındaki ölçümlerde hep endüktif reaktif görünür(yük kapasitif değilse).
Güzel bir tek hat şeması çizmiştim o zamanlar maalesef silinmiş https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/kompanzasyon-ölçüm-mantık-hatası.1511/

İster bir faz ister üç faz olsun 1,5kVAr endüktif yüke 4kVAr kondansatör münferit olarak bağlanırsa ölçümde 2,5kVAr kapasitif reaktif görünür. Çünkü QL=Endüktif reaktif güç vektörü ile QC=Kapasitif reaktif güç vektörü aynı eksende ve birbirine ters yöndedir. Bu nedenle birbirini götürür, baskın olan değer miktar olarak görünür. Bir diğer ifadeyle akım gerilimden ya geridedir yada ileridedir.
 
Son düzenleme:
Primer akımına göre seçeceksiniz, class:0,5 uygundur. Akım trafosu gücü sekondere bağlanacak cihaz gücünden yüksek seçilmelidir(5VA-10VA-15VA).
 
200/5 400/5 akım trafosu ndan bahsediyorum anlamadım yazdığınızdan
 
200/5 400/5 akım trafosu ndan bahsediyorum anlamadım yazdığınızdan

200 ve 400 primer akımıdır, class denen şey akım trafosu hassasiyetidir 0,5 olmalıdır dedim, birde sekondere bağlanacak cihaz gücün akım trafosu gücünden küçük olsun dedim. Anlamadığınız yer neresi ?
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst