İki Jeneratörlü Sistem

oguz.aslan

Üye
Katılım
2 Mar 2010
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
38
Selamlar;

Problemimi kısaca anlatacak olursam, elimde 10+ trafo bulunan bir tesis var. Trafoların tamamı 34,5/0,4 kV yani tesislerimde çalıştırdığım tüm cihazlar AG ile çalışıyor. Ana dağıtım sistemimden çıkan 34,5 kV'la trafolarımı besliyorum. Olası elektrik kesilmeleri için ana dağıtım merkezi yakınına da 34,5 kV'luk jeneratör tesis ettik. Yani Şebeke kesilmelerinde 34,5'luk jeneratör devreye girip tüm trafoları besliyor.

Gelelim asıl meseleye, mevcut sistemimize yeni bir tesis daha ekliyoruz, tesis paket halinde tasarlanmış ve kendine özel trafosu, jeneratörü vs. her şeyi var. Yeni tesis için 1000 kVA 400V jeneratör kurulacak ve bunu iptal etme gibi bir şansım yok. Bu tesis yine ana dağıtım merkezimden besleneceğinden, olası elektrik kesilmelerinde devreye ana 34,5'luk jeneratörüm girecek kesilme olmayacağından dolayı lokal 1000 kVA'lık jeneratörüm hiç bir zaman devreye giremeyecek yani hep atıl durumda kalacak.

Benim için ideal durum 34,5'un devreye girmemesi ve 0,4'luk jeneratörün devrede olması durumu. Böylece hem ana jeneratörümü fazla yükle zorlamayacağım hem de lokal olanı çalıştırmış olacağım. Bunun için de aklıma gelen tek yol, 34,5'luk devreye girdiğinde kesicisinden alacağı sinyalle lokal trafonun kesicisini açması ve 0,4'lüğün doğrudan devreye girebileceği bir sistem ama uygulanabilirliği konusunda şüphelerim var tabii ki. İki yer arasında 3-4 km'lik mesafeden dolayı kablo ve haberleşme problemim de olacaktır.

Benzer bir sistemle karşılaşan, çözüm için herhangi bir önerisi olan varsa dinlemek isterim. İlginize teşekkürler...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.

Forum istatistikleri

Konular
128,249
Mesajlar
916,172
Kullanıcılar
450,060
Son üye
ali karaöz

Yeni konular

Geri
Üst