Kısa devrenin meydana geleceği en kötü çalışma koşulu nasıl belirlenir.

Katılım
2 Tem 2009
Mesajlar
197
Puanları
1
Yaş
46
Arkadaşlar mevcut salt sistemimiz, şöyle 2 adet gaz türbini 6,3 kV baraya basmaktadır. Barada tüketiciler mevcuttur. 6,3 kV barada tek barada ayrıca bir kublaj , ölçü ve step up trafoların 6,3 kısmı bulunmaktadır. 34,5 kV kısmında içi santral iç ihtiyaç trafosu step up trafoların 34,5 kısmı ölçü hücreleri, Şebeke kublaj kesici ve Tedaş giriş fiderleri bulunmaktadır. Çalışma mantığı üretilen elektrik tuketilmekte fazlası şebekeye verilmektedir. Bu yapıya ilave olarak bir buhar türbini alınarak sisteme entegrasyon yapılacaktır. Yeni yapıda 2 gaz türbini ve 1 adet buhar türbini paralel çalışacaktır. Bu durumda; Tesisteki çalışma senaryosu( Türbin Jeneratörlerin aynı anda çalışması, kuplajların kapalı ya da açık olması durumu vb.) ve kısa devrenin meydana gelebileceği en kötü çalışma koşulu nedir nasıl belirlenir.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
https://www.elektrikport.com/teknik...torler-nasil-calisir-2-bolum/15175#ad-image-0
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/türbin-senkronizasyonu.54328/

Merhaba. Bu senkronizasyonda en tehlikeli (Riskli) çalışma şekli ; (bu paralellemede) örneğin gaz türbini ve buhar türbini alternatör çıkışlarının ayni fazlarda değil de ters fazlarda enterkonnekte (senkronizasyon işleminde) işlemi yapılması sırasında olabilir. Ters fazlardaki AC akımlarının birbirleri üzerine bu paralellemede hatayla denk gelmesiyle o zaman bir kısa devre durumu veya yapıcı değil yok edici dalga girişimi o zaman ortaya çıkabilir veya en tehlikelisi de bu şekilde olan girişimlerde olur. Bu nedenle paralellenecek olan AC akımlarının birbirlerine göre ters fazlarda olduğunu uygun ölçü cihazlaryla bir şekilde ölçerek görmek veya otomatik olarak bunu uyarıcı sistemin (Sesli, ışıklı uyarılı) bu sistemlerde güvenlik amacıyla mutlaka yer alabilmesi gerekir.

Ayni voltajlarda, ayni fazlarda, ayni frekansta olan AC akımlarının senkronizasyon şartında, diğer uyum şartlarının da tam olarak sağlanmasıyla (Bu şartlar 1. linkte elektrikport'un senkronizasyon şartları kısmında verilmiştir) en güvenli olarak bu senkronizasyon işlemleri yapılabilir. Kolay gelsin.
 
Arkadaşlar mevcut salt sistemimiz, şöyle 2 adet gaz türbini 6,3 kV baraya basmaktadır. Barada tüketiciler mevcuttur. 6,3 kV barada tek barada ayrıca bir kublaj , ölçü ve step up trafoların 6,3 kısmı bulunmaktadır. 34,5 kV kısmında içi santral iç ihtiyaç trafosu step up trafoların 34,5 kısmı ölçü hücreleri, şebeke kublaj kesici ve Tedaş giriş fiderleri bulunmaktadır. Çalışma mantığı üretilen elektrik tuketilmekte fazlası şebekeye verilmektedir. Bu yapıya ilave olarak bir buhar türbini alınarak sisteme entegrasyon yapılacaktır. Yeni yapıda 2 gaz türbini ve 1 adet buhar türbini paralel çalışacaktır. Bu durumda; Tesisteki çalışma senaryosu( Türbin Jeneratörlerin aynı anda çalışması, kuplajların kapalı ya da açık olması durumu vb.) ve kısa devrenin meydana gelebileceği en kötü çalışma koşulu nedir nasıl belirlenir.


Bu duruma " yasaklanmış işletme hali " den-
mektedir.Bütün üretim tesisleri aynı barada
iken,barada kısadevre olması halıinde,koru-
ma yapan sistemlerdeki şalt elemanlarının
kısadevre akım ve güçlerinin,meydana gele-
bilecek kısadevre akım ve güçlerini ayırabile-
cek değerlerde olması zorunludur.Bu şart
sağlanabiliyor ise,istediğiniz sistemleri aynı
barada birleştirebilirsiniz.
 
Baraya bağlı bütün kaynakların (altarnatörler olduğu gibi şebeke bağlantıları da kaynak olarak kabul edilir) kısa devre akımları hesaplanır ve toplanır. Sistemin bu akımı taşıyabilmesi ve kesicilerin bu akımı kesebilmesi gerekir.

Kolay gelsin...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst