Türbin senkronizasyonu

Katılım
2 Tem 2009
Mesajlar
197
Puanları
1
Yaş
46
Staj yaptığım fabrikada 2 adet gaz türbini bulunmakta, türbinlerden birisi ulusal Şebeke ile paralel çalışırken, 2. türbini devreye aldıklarında türbin %100 hıza eriştiğinde senkron start verildiğinde türbin senkrona geçmiyor ve kademeli olarak hızını azaltarak duruyor.Bildiğim kadarıyla yanılıyorsam düzeltin türbin %100 hızda iken senkron generatör boşta dönüyor bu arada senkron generatörün rotoruna ikaz akımı uygulanıyor ve gerilim üretmeye başlıyor.Bu senkrona geçiş işlemi generatör milinden gerilim alınmaya başladıktan sonra fazörler ,gerilim ve frekans lar birbirini yakalayınca mı gerçekleşiyor.Arkadaşlar
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Generatörler birbirleri ile yada şebeke ile paralel çalıştıracaklarsa,frekans ve gerilimler eşitlendiği anda senkronizasyon işlemi gerçekleştirilir.....
 
Gerilim eşitliği uyartım akımlarının ayarıyla yapılır. Frekans eşitliği ise 1)Kutup sayısına 2)Devire bağlıdır. Santraldeki senkron generatörün kutup sayısını değiştiremeyeceğimize göre devir sayısını değiştirmemiz gerekir. Devir sayısı ise giriş gücü arttırılarak sağlanır; hidroelektrik santral ise su debisi arttırılır (Türbin kanat açısı değiştirilir), gaz türbini ise gaz miktarı değiştirilir, dizel türbinse dizel yakıt debisi değiştirilerek sağlanır.
Diğer önemli koşulda faz sırası yani döner alan yönün eşitliğidir.
 
Ben şunu anlamıyorum.

Askerliğimi yaptığım gemide 4 adet dizel jeneratör vardı 2 asıl 2 yedek. 24 saat dönüşümlü çalışıyorlardı. Ayrıca şebeke girişimizde vardı. sistem 440 volt idi frekansı şu an tam hatırlamıyorum.

Sormak istediğim konu şu.

Jeneratörleri devreye alıp çıkaran bir sistem vardı. Nasıl hala anlayamıyorum. Örnek verirsem sizde anlatırsanız sevinirim.

Diyelimki 2 jeneratör çalışıyor ve diğer ikisi dinlenmede. Zamanı geldi duran iki jeneratör devreye girdi. Devrini tamamladı. Bundan sonra yukarıda bahsettiğiniz şekilde senkron hale gelince paralel bağlandı. Burda herşeyi anlıyorum. Mantıklı geliyor.

Ancak paralele alındıktan sonra durdurulacak jeneratörler YÜKSÜZLEŞTİRİLİYORDU. Naval otomasyon sisteminden jeneratörler sayfasında her jeneratörün voltaj frekans ve amper detaylarını görebiliyorduk.

Bu YÜKSÜZLEŞTİRME İŞLEMİNDE yeni devreye giren jeneratörler yükü alıyor ( amperin arttığını görüyorum ) dinlenmeye alınan jeneratörler ise yükü boşaltıyordu ( amperin düştüğünü görüyorum )

Bu iki esnada jeneratörler paralel bağlıdırlar nasıl oluyorda paralel iken bir jeneratör aynı devir de ise biri 100 amper verirken diğeri 500 amper ile paralel sistemi besliyor. Yüksüzleştirme esnasında devri düşürsen frekans uyuşmazlığı olacak. sistemde kesinti olmadığı için bir röle kontaktör geçiş şalteri vasıtasıyla yükler bir jeneratörden diğerine taşınmıyor taşınsa idi arada kontak açıp kapatana kadar kesinti olacaktı.

Herhalde sorumu anlatabilmişimdir. Yorum yapacak arkadaşlara teşekkürlerimi iletirim.
 
Senkronizasyon panoları aktif ve reaktif yük paylaşımı yapabilecek özelliktedir. Olay tamamen güç elektroniğinden ibarettir örneğin aynı barayı besleyen iki jeneratörden birindeki küçük devir düşüşünde güç diğer jeneratöre aktarılmakta. Devir ve ikaz akımı kontrolü ile gerçekleştirilen şebeke gerilim akım frekans ve faz açısı takibine göre değerlendirme yapan bir sistem.
Mevcut senkronize sistemlerde arıza durumunda enerji kesildiğinde belli bir gecikmeyle (10-12sn) iki jeneratör çalışıp birbirine senkron olduktan sonra yükü besler. İhbarlı kesinti varsa yadi kesinti anı biliniyorsa yükün bundan etkilenmemesi için 2 jeneratör birbirine senkron olduktan sonra şebekeye senkron olur ve şebeke kesildiğinde yük bundan etkilenmez. Şebeke geldiğinde de yine şebekeye senkron olunduktan sonra jeneratör grupları devreden çıkar. Çalışma esnasın düşük yüklenme söz konusu ise kalkışta 2 jeneratör birden girip (Demerajı karşılamak için) akabinde yük az olduğundan bir jeneratör devreden çıkar.
Senkron sistemlerin çok avantajı vardır. Özellikle 1000kVA ve üstü sistemlerde projelendirmede mutlaka değerlendirilmelidir.

Konuyla ilgili güzel açıklamalar var: http://www.elektrikport.com/teknik-...torler-nasil-calisir-2-bolum/15175#ad-image-0
 
Serkan abi, emin olmamakla beraber;
Bildiğim kadarı ile statora uygulanan ikaz akımı azaltılarak jenaratörün ürettiği gücü, dolayısı ile üzerindeki yükü de azaltıyorlar. Yük azaldığı için jenaratörün devri atma eğiline gireceğinden aynı anda gaz da azaltılarak devirin sabit kalmasını sağlanıyor.

Staj yaptığım termik santralden aklımda kalan;
buhar türbini devreye alınırken nominal devrine ulaştığında ( akuple olan 210 MW jeneratör de aynı devirde dönmektedir) janaratör statoruna bir ikaz akımı veriliyor. jenaratör elektrik üretmeye başlıyor. Akabinde paralele alındığında ilk anda 10 MW yüklendiğini hatırlıyorum. Sonra kademeli olarak yükü arttırılıyordu. Kademeli olarak ikaz akımı arttırılıyor, devir düşme eğilimine giriyor( küçük miktarlarda) buhar vanası biraz daha açılarak nominal devire gelmesi sağlanıyor. Yük bu şekilde kademeli olarak arttırılıp azaltılabiliyor.
 
Son düzenleme:
Zaten jeneratörün bir takip birde müdahale sistemi vardır. Takipte hem şebekeyi hemde kendi ürettiği enerjiyi izler. Müdahale edebileceğide sadece 2 parametre vardır, birisi yakıt pompasına devir için, diğeride ikaz akımına çıkış gerilimi için. Yani emin olunmayacak bir durum yok.
 
Peki bu jeneratorlerde senkron halinde iken birini yuksuzlestirmek ve devreden cikartmak istiyorum.

Soylenenlerden anladigim kadariyla uyartim sargisina giden akim dusurulerek devir ayni kalmak sartiyla jenerator yuksuzlestiriliyor. Bu noktada su soru aklima geliyor.

Iki senkron halindeki jeneratorde birinin uyartim sargisina giden akimi azaltmak jeneratorun cikis voltajini dusurmeyecekmidir? Evet voltajin dusmesi dogru orantili olarakta cekilen akimi dusurecektir ama bu durum senkron olayini bozmayacakmi ikinci jenerator yuksuzlesen jeneratoru yenmeye calismayacak mi?
 
Farklı güçte paralel çalışan jeneratörlerde de yük paylaşımı buna benzer şekilde yapılıyor.
 
İki jeneratör paralelde iken, alternatörler motorları aynı devirde olmaya zorlar. Jeneratörlerden birine + devir verilecek olursa ki bu devir farkı çok çok küçüktür, fazı diğerinin önüne geçer ve yükün miktar fazlasını üzerine alır. Devir vermeyi keserseniz iki jeneratör devirleri tekrar eşitler. Bu şekilde yük kaydırma işlemi yapılmış olur...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,193
Mesajlar
915,739
Kullanıcılar
449,968
Son üye
ibrahimkalebayir38@gmail.

Yeni konular

Geri
Üst