yıldız üçgen uçlarını nasıl bulcam?

adigechale

Üye
Katılım
28 Nis 2008
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar çalıştığım şantiyede motor yandı yenisi geldi.Kabloları bağlancak.boşta 6 tane kablo var.ben elektronikçiyim o yüzden size sorayım dedim.motor klemensine bu 6 kabloyu nasıl bağlıcaz anlıcağım şekilde tarif edermisiniz.ölçü aletiyle uçları nasıl bulabilirim.üzerlerinde hiç yazı yok.yardımcı olursanız sevinirim
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Merhabalar

Motorun klemensini Aç klemensde Köprü varsa sök yoksa kablonun birisinde bulunan üç damarı sırası ile U-V-W ucuna bağla.

Diğer kablonun damarları birbirlerine dokunmayacak şekilde kadır (yanına bir yardımcı bul o eli ile tutsun )
kumanda ve güç sigortalarını kaldır motora yol ver motor dönmeyecektir. motor üçgene gecince elindeki ölçü aleti ile (400 volt veya üst kademesi olacak ) ölçü aletinin bir ucunu motara bağlı olan U klemensine tut diğer ucunuda boşta bekleyen kabloların damarına dokun ikisinde voltaj göreceksin birinde görmeyeceksin bu görmediğin ucu not et
şimdi klemnsde V ucuna dokun sonra boştaki kabloda enerji göstermeyen kabloyu bul ve W geç zaten bir kablo kaldı onuda ölç voltaj göstermiyorsa not et şimdi motoru panodan durdur sigortaları indir

Şimdi U ile göstermeyen kabloyu U nun karşısında boş olan klemens V ile göstermeyen kabloyu karşısında boş olan klemense W ile göstermeyen klemense bağla Eğer bobinajcı klemens uçlarını doğru yere çıktıysa motoru bağlamış oldun. sigortaları bağla çalıştır.
 
sanırım motorun uçları boşta değildir klamens tablosunda bağlıdır.
ve motor gerçektende üçgen çalışıyor olmalıdır.
Eğer yukarıdaki şartlar gerçekleşiyorsa klamens tablosundaki uçları dikey olarak köprüleyeceksin ve köprülediğin uçlara R S T fazlarını uygulayacaksın.
 
R fazı için giriş ucu :U, çıkış ucu X
S fazı için giriş ucu :V, çıkış ucu Y
T fazı için giriş ucu :W,çıkış ucu Z

Motor klemensinde de şu şekilde:
U V W

Z X Y


Yıldız bağlantı için zxy köprülenir, u,v,w ye enerji verilir.
Üçgen bağlantı için yine u v w ye ( ya da zxy ye) enerji verilir
U-Z
V-X
W-Y köprülenir.,
birinci faza ait bobin grubu u,x
ikinci faza ait bobin grubu v,y
üçüncü faza ait bobin grubu w, z

ölçü aleti u-x de v,y de, w-z de direnç değeri gösterir.

Motora yıldız üçgen mi yol verilecek bilmiyorum? Yıldız üçgen yol verilecekse klemens kutusu içindeki köprülemeler olmaz. Çift devirliyse de olmaz.(dahlender ya da çift sargılı çift devirli)
 
motora yıldız üçgen yol verilcek şimdi motora enerji vermeden ölçü aletiyle nasıl bulurum onu tam anlayamadım.motor klemensinde köprü yok.6 tane kabloyu motora girdim.6 kabloyu aralarında omaj varmı diye nasıl ölçeceğim kablolar panodan kontaktörlerden gelmiyormu.kısa devre gösteren 2 ucu bulup çaprazmı bağlıcam karşıklımı?
 
1-motordan çıkan ve klamens kutusuna gelen iletkenler klemens kutusuna bağlıdır sanırım bu bağlantıları siz yapmadınız değilmi?
2-motora otomatik yıldız üçgen (kontaktörle) mi yolvereceksiniz?
3-hangisi yıldız kontaktörü hangisi üçgen kontaktörü ayırt edebiliyormusunuz?

öncelikle motor çıkış uçları klamens kutusuna doğru bağlanmışmı kontrol edin
klamens kutusunda üst taraftaki uçlara sırasıyla
U V W uçları diyelim alttaki uçlarda
Z X Y dir
ölçü aletiyle direnç ölçtüğünüzde U X, V Y, W Z uçları direnç göstermeli bunu kontrol edin.
Sonrasında sitede yıldız üçgen bağlantının nasıl yapıldığı şekillerle anlatılmış arkadaşlarda yazmışlar ona göre yapmaya çalışırsınız.
 
adigechale motordan çıkan 6 uç (kumanda panosundan gelen değil)
bağlı değil ve üzerlerinde etiket yok mu?
 
Arkadaslarım, çeşitli şekılde anlatımlar yaptılar,gerek dırek yol vermede veya yıldız/üçgen çalıştırmada üçgende motor inleme sesı verirse;
sıra ile karşılıklı çapraz ucları kendı aralarında yer değiştirin, ses devam ederse o ucları yerıne alıp, diğerine geçin ve yer değiştirin, onda da ses değişmezse, onuda yerine alıp son kalan 3. çifti yer değiştirin. Ses düzelir ve motorunuz normal çalışır.
İyi çalışmalar dilerim...
 
arkadaşım yapacağın iş şu motordan 6 uç çıkıyor bu uçları aralarında ölçüm yapacaksın omaj gösterenleri (2 uç zaten omaj gösterir) motordaki klemense çapraz gelecek şekilde bağla. motoru yıldı üçgen bağlayacaksan panondan gelen 2 ayrı kabloyu renklerini aynı gelecek şekilde karşılıklı olarak klemense gir.
 
burada önemli olan motor sargılarının ucuna 380v gelmesidir. Yani aynı sargının iki ucuna farklı fazları bağlamaktır. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst