Profilo BM2020EA su almıyor ışığı yanıyor

Katılım
27 Şub 2020
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
29
Merhabalar. Forumda yeniyim.
20200307_010331.jpg

Elektronik bilginize hayranım. Buna güvenerek forum arkadaşlarıma ustalarıma soruyorum:

Profilo marka BM2020EA 2 programlı 2013 yılından beri çalışan bir bulaşık makinemiz var. 6-7 yıldır fazla mesaiyle çalışıyordu. Bosch SMS20D02TR muadili bir makine. Makine üst üste arızalar veriyor artık. Şu anki sorunu makineyi açıp program seçip başlattıktan sonra su almıyor, pompa sesi geliyor, sonra tahliye pompası birkaç saniyede bir, 5 kez çalışıp çalışıp duruyor ve programa geçmeden program lambası sönüyor, makine çalışmıyor. Makinenin altındaki emniyet switchini söküp multimetreyle kontrol ettim, çalışmadı, konnektörün uçlarında korozyon oluşmuş. Zımparaladım ve tekrar kontrol ettim çalışıyordu, yerine taktım. Devirdaim pompasının motorunu multimetreyle kontrol ettim çalışıyor, ısıtıcıyı ve içindeki ntc dirençleri de kontrol ettim sorun yok. Pompanın içini açtım sorun yok, pas kir yok. Tahliye pompasının küçük motorunu multimetreyle kontrol ettim sorun yok, tahliye pompasının içinde de kir pis pas sorun yok. Makinenin altında su birikintisi de yoktu, swichten olduğunu sanmıyorum. Su filtresinde de tıkanıklık yok. Valfler de de sorun yok çalışıyorlar.
Acaba sorun anakarttaki rölelerde ve polyester kondansatörlerde olabilir mi? Voltaj çökme durumu oluşmuş olabilir mi?

Bunu sormamın sebebi: Makine için aylar önce servis gelmişti pompasına bir nesne kaçmış ve tıkamıştı, servis sorunu çözmek için makineyi aldı götürdü, makine geldiğinde çalıştı, aylarca kullandık. Sonra arızalandı altına hafif su kaçırmaya başladı. Açtım baktım, tuz yoğunluk sensörü kırık, servis takarken kırmış ve öylece bırakmış diye düşündüm. Söktüm ve pcb üzerinde kırık olan yolları bakır teller lehimleyerek tamir ettim ve yerine taktım. Takarken düzgün taktım sandım.
Sonra motor üzerinde 3 adet gri kablo olan konnektörü kontrol etmek için söktüm, ntc termistör konnektörüymüş, sökerken kilidi açıldı ve 3 gri kablo yerinden çıktı, konnektörden ayrıldı, ben de tahmini olarak 3 kabloyu doğru olduğunu varsaydığım konnektör yuvalarına yerleştirip konnektörün kapağını sıkıca kapattım, sanırsam yanlış yerlere monte etmişim.
Açmışken su cebini tazyikli su ve ozon marifetiyle temizledim ki içinden 6-7 tane limon çekirdeği çıktı.
Bağlantıları yaptım, çalıştırdım. Birkaç gün sorun yok gibiydi ama makine her kapak açıldığında acayip fazla buhar atıyordu.
Son bozulduğunda artık su o kadar ısınmış olmalı ki içindeki plastik filtre erimişti. Hatta sonradan farkettim ki 220V priz kablosunun konnektörü de erimiş ve yuvasına yapışmış. O derece çok akım çekip ısınmış olmalı. Sebebi, ntc sensörünün bağlantı hatası yapmış olmamdan dolayı, mikroçip ısı verisini okuyamadığı için ısıyı ayarlayamadığından arızalanmış olabilir mi? Arıza NTC ile mi alakalıdır? Yoksa arıza temelde anakarttaki polyester kondansatörler ve rölelerden mi kaynaklanıyor?
Bu arızadan sonra makineye sinirlenip bodruma kaldırmıştım. Aylar sonra tekrar tamir etmeye karar verip getirdim mutfağa. Söktüm kapaklarını, tabanını. Kabloyu çıkarmaya çalıştım çıkmadı. Makinenin arkasına takılan, prize giden kablonun konnektörü ile anakarttaki erkek konnektör yuvaları erimiş ve plastik aksamlar birbirine kaynamış, kablo asılınca çıkmıyordu. Zar zor çıkardım. Bağlantılarını vs ayırıp plastik kılıfını çıkartıp anakartı da söktüm, anakartın 220VAC Şebeke giriş kısmı olan konnektör kısmındaki bakır yollarda kararmalar ve kabarmalar vardı, yollarda kopma yoktu. Multimetreyle kısa devre modunda ölçtüm kopmalar yoktu. Kondansatörleri ölçtüm bazısında multimetre + - uçlarını değiştirerek ayrı ayrı ölçsem de sonuç gösteriyordu. Bazı polyester kondansatörlerde ise sadece bir bacağına + kırmızı diğer bacağına - siyahı bağladığımda değer okuyor, bacakları ters taktığımda değer ölçmüyordu. Acaba polyester kondansatörler arızalı mıdır, pek anlayamadım.
Röleleri ise kontrol edemedim çünkü 1 rölenin tüm bacaklarındaki lehimlerini aynı anda eritecek sıcak hava tabancam yok veya Lehim sökme aparatı denen şırıngamsı aletim de yok, sadece kaliteli bir lehim makinem var. Bununla da röleleri karttan sökmeyi başaramadım. Sökebilsem sağlam olup olmadıklarını 12VDC vererek test edecektim. Acaba kartta montajlıyken rölelere 12V versem test edebilir miyim, karttaki komponentlere zarar vermez miyim?
Röleleri ve polyester kondansatörleri nerede bulabilirim, elektronik komponent satan yerlerde var mıdır?
Arızalı parçaları değiştirsem düzelir mi acaba?
Ayrıca makineyi söktüğümde gördüm ki tuz yoğunluk sensörü kopan yollarına lehimlediğim bakır teller birbirine değiyordu, kısa devre oluşmuş. Acaba arızaya bu sebep olmuş olabilir mi?
Bunu görünce kartı söküp bu sefer dışı yalıtımlı bakır teller vasıtasıyla komponent bacaklarına lehimleyerek kartı tamir ettim. Devre yollarını tamir etmedim, kabloyla yeni devre yolu oluşturdum. Bozuk devre yollarını kazıyarak ayırdım. bu sefer sorunsuz çalışıyor ve makinedeki plastik yuvasına tam oturuyor, kısa devre imkanı da yok.
Ayrıca ntc termistör konnektör bağlantılarını da anakarttaki sıralamaya göre taktım, anakarta önden bakınca en soldaki gri kablo konnektördeki 3 nolu konnektör yuvasına; ortadaki gri kablo 2 nolu konnektör yuvasına, en sağındaki gri kablo da 1 nolu konnektör yuvasına taktım. Bunu da sarı kablolara bakarak yaptım, çünkü anakarttan yoğunluk sensörüne giden 3 sarı kablo bu şekilde ve bu sırayla bağlıydı. Bağlantıları karıştırdığımı anladım böylece. Önceki takışımda 1 yerine 3 nolu kabloyu, 3 yerine de 1 nolu kabloyu takmış, karıştırmışım. Şimdi doğru şekilde bağladığıma inanıyorum.
Ayrıca anakartta eriyen konnektörü iptal ettim, onun yerine kabloyu doğrudan anakarttaki AC, AC ve toprak girişlerine lehimledim. Zarar gören kararıp kabaran bakır plaka yollarını sağlamlaştırmak için komponent bacakları arasına kablo lehimledim. Eğer yollar akıma dayanamayıp koparsa kablolar görev yapacaktır. Multimetreyle kısa devre kontrollerini yaptım, sorun yoktu.

Sonra makineyi montajlayıp deneme yaptım. Başta anlattığım gibi, makineyi açıp program seçip başlattıktan sonra su almıyor, pompa sesi geliyor, sonra tahliye pompası birkaç saniyede bir çalışıp çalışıp duruyor ve bu durum 5 kez devam ettikten sonra makine programa geçmeden program lambası sönüyor, makine çalışmıyor. Reset atmama rağmen böyle oluyor. Makine uzun süredir çalışmadığı için içinde su kalmamıştır belki ondan böyle davranıyordur diye haznesine 4 lt kadar su döktüm gene aynı. Çalışmıyor. Acaba sorun anakartta mı?
Bu arada makineyi topladığım için fotoğraf çekemedim. Yarın nasipse tekrar söküp anakartın vs fotoğraflarını çekip eklerim.
Özellikle röleleri nasıl konrtrol edebilirim, bu konuda yardım ederseniz sevinirim. Makineyi servise götürmeyi isterdim ama işsizim 5 parasızım, kendim tamir etmeliyim. Yardımlarınızı umuyorum
20200307_010457.jpg

20200307_010341.jpg
20200307_010452.jpg
20200307_010532.jpg
20200307_010536.jpg
20200311_201616.jpg


Konuyu 2-3 gün önce açmıştım ama yorumlar kapatılmış.
Dün makinenin tüm rölelerini 12VDC ile test ettim, hepsi çalışıyordu. Elektromanyetik valfler ve ana pompa motorunun kaç voltla çalıştığını bilmediğim için elektrik vererek test edemedim. Ama multimetre ile ohm kademesinde ohmajlarını ölçtüm, herhangi bir arıza emaresi yoktu. Tek sorunu su alma valfinin kablo konnektör bağlantısında korozyon vardı. Korozyonu zımpara ile zımparalayarak ve ince bir bıçakla sıyırarak temizledim, Şu an bir sorunu yok gibi. Yazdığım gibi çalışıp çalışmadıklarını anlamam için elektrik verip denemem gerekiyor ama kaç voltla çalıştıklarını bilmiyorum. Bileniniz varsa yardımcı olursanız sevinirim. Bir de AC mi vermeliyim DC mi onu da belirtiniz lütfen..
Dün ayrıca tüm kondansatörleri yeniledim, hepsinin farat değeri baya düşmüştü. Yenileriyle değiştirdim. Sonra tekrar çalıştırdım. Bu sefer ne devirdaim pompası sesi oldu, ne de tahliye pompası sesi, ikisi de dönmedi. Sadece bir uğultu vardı. Ardından makine su almadan tekrar programı iptal etti. Bunu birkaç kez denedim çözüm olmadı. İçine su doldurup denedim, yine bir hareketlilik olmadı. Öncesinde tahliye pompası çalışıyordu, şimdi o da çalışmadı.
Sonrasında reset attım, yine bir uğultu olduktan sonra makinenin çeşme işaretli led'i yandı. Su almıyor hatası verdi. Ben sorunu bir türlü bulamadım. Makinenin altında da su birikintisi vs yoktu, kuruydu.
Acaba sorun anakarttaki transistörlerde veya mosfetlerde mi.
Yoksa smps çipi mi arızalı ki sanmıyorum, elektrik geliyor ve makine start alırken normal işlemleri gerçekleştiriyor.
Fotoğraflar aşağıda:
 

Ekli dosyalar

  • 20200311_184018.jpg
    20200311_184018.jpg
    457.6 KB · Görüntüleme: 27
  • 20200311_184022.jpg
    20200311_184022.jpg
    460.2 KB · Görüntüleme: 28
  • 20200311_184037.jpg
    20200311_184037.jpg
    320.2 KB · Görüntüleme: 27
  • 20200311_184045.jpg
    20200311_184045.jpg
    439.8 KB · Görüntüleme: 27
  • 20200311_184054.jpg
    20200311_184054.jpg
    704.5 KB · Görüntüleme: 29
Moderatör tarafında düzenlendi:
Konu Sah
Katılım
27 Şub 2020
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
29
20200311_184037.jpg


20200311_184018.jpg
20200311_184045.jpg

.
.
Bu resimler kondansatörleri değiştirdikten sonra ve 220V konnektörü kırılıp kartın arkasından kablo lehimlendikten sonra çekildi. Değişen kondansatörleri net olarak görebilirsiniz
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

@MetKah

Üye
Katılım
9 Tem 2016
Mesajlar
40
Puanları
1
Yaş
27
Konum
mersin
Merhaba aynı bulaşık Makinesi bende de var arızasi ise makineyi açıyorum pompa sesi geliyor ancak daha başlamadan gider ışığı yanıyor içini açtım tüm valfler motor içi borular kontrol edildi ancak hiçbirşey bulamadım
 
Katılım
8 Nis 2020
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
34
Arkadaşlar ben de uğraştım buna yakin sorunlar la
Ilk olarak makinayi boşaltıp öne dogru eğin simgeliyorsa içinden sorununuz büyük ihtimalle bi su kaçağı var ve içindeki su sivicini yukarı kaldırıyor ve makine kendini korumaya aliyo sürekli su tahliye etmeye çalışıyor
Çözüm su kacagini bulup giderip taban sacinda su birikintisi kalmadığından emin olup tekrar çalıştırmayı deneyin umarim faydam olur kolay gelsin

Eger makinayi öne dogru yatirdiginizda su geldiyse icinden makina su alamaz kendini korumaya aldigi icin su almiyo diye sorununuz varsa ilk bakmaniz gereken yer su kacaginin nerden oldugu mümkünse makinayı biraz yükseğe koyup gözlemlemek ışık yardımı ile su kacagini bulup gidermek
 

@MetKah

Üye
Katılım
9 Tem 2016
Mesajlar
40
Puanları
1
Yaş
27
Konum
mersin
Eger makinayi öne dogru yatirdiginizda su geldiyse icinden makina su alamaz kendini korumaya aldigi icin su almiyo diye sorununuz varsa ilk bakmaniz gereken yer su kacaginin nerden oldugu mümkünse makinayı biraz yükseğe koyup gözlemlemek ışık yardımı ile su kacagini bulup gidermek
dostum video çektim ama bu video yu nasıl gönderebilirim acaba. Makinanın içini açtım bütün parçalarını ölctum ve motoru soktum temizledim kartı soktum yanma yok
 

by lent

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
21 Nis 2009
Mesajlar
11,836
Puanları
3,256
dostum video çektim ama bu video yu nasıl gönderebilirim acaba. Makinanın içini açtım bütün parçalarını ölctum ve motoru soktum temizledim kartı soktum yanma yok
Bu mesaj yazdığınız kutucuğun sol alt tarfındaki dosya ekle butonuna basarak bilgisayar, cep telefonunuzdakİ resim veya videoyu yükleyebilirsiniz.
 
Konu Sah
Katılım
27 Şub 2020
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
29
Arkadaşlar ben de uğraştım buna yakin sorunlar la
Ilk olarak makinayi boşaltıp öne dogru eğin simgeliyorsa içinden sorununuz büyük ihtimalle bi su kaçağı var ve içindeki su sivicini yukarı kaldırıyor ve makine kendini korumaya aliyo sürekli su tahliye etmeye çalışıyor
Çözüm su kacagini bulup giderip taban sacinda su birikintisi kalmadığından emin olup tekrar çalıştırmayı deneyin umarim faydam olur kolay gelsin

Eger makinayi öne dogru yatirdiginizda su geldiyse icinden makina su alamaz kendini korumaya aldigi icin su almiyo diye sorununuz varsa ilk bakmaniz gereken yer su kacaginin nerden oldugu mümkünse makinayı biraz yükseğe koyup gözlemlemek ışık yardımı ile su kacagini bulup gidermek

switch'i kontrol ettim çalışıyor. Makinenin altına su gelmiyor. Elim rahatlıkla switch bölgesine erişiyor. kağıt havluyla bile su damlamış mı diye baktım, nem bile yok. Sorun switch'ten değil.
dostum video çektim ama bu video yu nasıl gönderebilirim acaba. Makinanın içini açtım bütün parçalarını ölctum ve motoru soktum temizledim kartı soktum yanma yok
link atın. cevap yazarken yukarıda B I U S damla A T ve zincir sembollerini göreceksin. Zincir sembolüne tıklarsan videonun linkini buraya yapıştırınca linki eklemiş olursun.
Yapamazsanız videonun youtube başlığını yazın, youtube'da aratınca çıkar. Öyle buluruz.
.
.
Şu an makine parçalara ayrılmış bir halde, balkonda yatıyor. Cevap veren olursa tamir edip çalışıp çalışmadığını deneyeceğim.
Bu arada resimde flaks lekeleri görünmüş. Lehimler soğuk lehime düşmüş olabilir diyerek şüpheli lehimleri yenilemiştim. flaksı da sonra alkolle temizledim ama fotoğrafı temizlemeden önce çekmişim.
 
Son düzenleme:

Ayhan_07

Üye
Katılım
29 Ocak 2019
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
45
Motorun orda bi kondansatör var tüp gibi bişey onu kontrol ettiniz mi hocam?
 

Ayhan_07

Üye
Katılım
29 Ocak 2019
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
45
Büyükçe bişey bu ilk hareket kondansatörü diyorlar.gogleden bu dediğimi yaz arat silindir şeklinde oluyor bomba gibi bişey.Motora yakın bi yerde olmalı

Resim ekledim hocam yuvarlak içine aldım.Bence sorun o parçada,onu bi kontrol et edebilirsen edemiyorsan da 20 tl civarı fiyatı yenisini al tak.
sketch-1587240364602.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
118,632
Mesajlar
835,100
Kullanıcılar
430,835
Son üye
TrajediBey

Yeni konular

Üst