Topraksız eve basit olarak nasıl topraklama sağlayabilirim?

Katılım
21 Ara 2016
Mesajlar
247
Puanları
6
slmlar, arkadaşlar toprak hattı olmayan bir evim var, şofben kullanıyorum, şofbenin toprak hattını duvara bir çivi çakıp ona bağlasam topraklama görevi görür mü?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Tabikide gormez.

En kolayi bahcede uygun bir noktaya topraklama cubugu cakip bir kablo ile sofbene irtibatlandirmaniz gereklidir.

Bir uyarida mutlaka ama mutlaka kacak akim rolesi ve topraklama sarttir. Bunlar olmadan o cihazi kullanmayiniz.
30 ma kaçak akım rölesi var şofbene bağlı, fakat bu cihazlar bana göre insan korumadan çok yangın koruma röleleridir, insanlar çarpılabiliyor bu röleler aktifken;
bugün röle ve topraklamalı bir yerde çalışırken çarpıldım, çarpılma bana göre şiddetliydi fakat röle açmadı bile, direk kabloya temas ettiğimden topraklama doğal olarak çalışmadı ama rölenin çalışması gerektiğini düşünüyordum, daha önce de bir çalışan başka bir binada kabloya temas edip çarpılmış röle açmamıştı, şofbenimin rölesine bu sebeple güvenemem, bu sebeple topraklama olmalı şofbende

dediğinize gelince malesef öyle bir imkanım bulunmuyor, 3.kattayım
 
Kacak akim rolesi kacak aninda elbette sizi korumak icin ama ,

Ilk koruma sekli mesela bir buzdolabi camasir makinasi yada sofben mutlaka toprakli olmali. Herhangi bir kacak durumunda akim topraga akarak kacak akimi actiracaktir.

Mesela buzdolabini ele alalim. Malum plastik tekerler uzerinde ve TOPRAKLAMANIZ YOK ISE dolaptaki kacak cihazin sasesinde kalacaktır!!! Sonrasinda siz ne zaman buzdolabina dokundunuz akim sizin uzerinizden topraga aktigi icin carpilacaksiniz.

Iste bu yuzden topraklama olmali.
 
şofbenin toprağını kapatılmış bir su tesisatına bağladım, su tesisatı borusu nerelere gidiyor bilmiyorum, en azından akımın beni teğet geçip bu borudan gidip KAR röleyi açacağını düşünüyorum, 30 ma üzerimden geçmesini beklersem ben giderim o hala açma yapmaz, geçenlerde çarpıldım açmadı bile KAR röle bir de bu cihazlara güvenip iş yapıyoruz
 
Bir yerlerden bulabileceğiniz galvanizli su borusu iyi kötü topraklama kazığı vazifesini görür . Maddi durumunuz kurtarırsa 4 lük kurtarmassa 2,5 luk iletkenden - bu kesitten daha aşağı düşmeyin - bu kazığa bağlantı çekin . Bağlantı olarakta iki adet metal hortum kelepçesi kullanabilirsiniz . Kaçak akım röleniz de varsa bu sistem sizi iyi kötü idare eder . Zamanında topraklaması hiç olmayan bir evde şofbene bende böyle bir topraklama yapmıştım . Hemde üçüncü kattan . Ne günlerdi :) Gönül ister bilek gibi 25 lik kablo çekelim ama kaçak akım rölesi varsa 1600 ohm a kadar yolu var . Gene de tercih size kalmış . Bu ilkel yöntemleri genelde tavsiye etmem - edilmemesi de lazım - ama hiç yoktan iyidir . Kaçak akım rölesinin olması sistemin bir çok zaafını kapatır .
 
Son düzenleme:
Topraklama işinde masraftan kaçınılmaz, sen topraklama yapmazsan bir gün seni topraklarlar :)
Islak hacim linyeleri için 10mA kakr kullanmakta fayda vardır(Özellikle Şofben ve ani su ısıtıcı gibi yükler varsa). KAKR'ne 50-100TL arası bir parayı vermeyip hayatını riske atan milyonlar var bu memlekette.
 
Topraklama işinde masraftan kaçınılmaz, sen topraklama yapmazsan bir gün seni topraklarlar :)
Islak hacim linyeleri için 10mA kakr kullanmakta fayda vardır. 50-100TL arası kakr'ne para vermeyip hayatını riske atan milyonlar var bu memlekette.
Tanzim kuyruğunda ucuz sebze-meyve için bekleşen vatandaşlara baya sert bir cevap olmuş abi :) Yoksa cebindeki paraya acıma git en kralını yaptır verilebilecek en kolay cevap :)
 
Tanzim kuyruğunda ucuz sebze-meyve için bekleşen vatandaşlara baya sert bir cevap olmuş abi :)

45 yaşındayım, millet olarak en çok neden kaybediyoruzu düşünürken ilk aklıma gelen "öncelikleri belirleyememek" tir. Önceliklerini belirleyemen her zaman kaybetmeye mahkumdur.
Salatadan biberden tasarruf edeyim derken evini ve canını kaybetme riskini düşünmez milyonlar. (Burada vatandaşı bilinçlendirme görevi biz teknik elemanlara düşüyor, bu konuda devlet teşviği de şart aslında.)
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,949
Mesajlar
913,827
Kullanıcılar
449,595
Son üye
Ferden1011

Yeni konular

Geri
Üst