Elektronik cihazlarda kendiliğinden topraklama işleminin esası nedir?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan binbaşı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Merhaba, değerli forum üyeleri;

TV cihazlarında kendiliğinden topraklama nasıl gerçekleşir? örnek devre şeması var mıdır? şeklinde PC'imle nette bu soruyu sordum ve "yazeka"'nın bana verebildiği cevapla onun bu konuda şapa oturduğunu gördüm. Her şeyi biliyorum diye geçinen yazeka fena faka bastın, bu soruya da doğru cevap verebilme konusunda açıkçası çuvalladı.

Yapay zekaya ne kadar güvenilir, tam olarak güvenebilir miyiz? diye 3-4 ay önce bunları merak edenlerce ayni sorular bu forumda sorulmuş ve ben "yapay zekaya çok da güvenmeyin" demiştim.

İşte yazeka'dan gelen cevap; (Cevap orijinalidir, değiştirilmeden olduğu gibi buraya kopyaladım)

"TV cihazlarında kendiliğinden topraklamanın nasıl gerçekleştiğine dair bilgi bulunamadı. Ancak, genel olarak topraklama, elektrikli cihazların aktif olmayan metal kısımlarının bir iletkenle toprakla birleştirilmesi işlemidir. Bu işlem, koruma, işletme ve potansiyel düzenleme gibi amaçlarla yapılır. 35
Topraklama için çeşitli yöntemler kullanılır:
  • Direnç üzerinden topraklama: Nötr, toprağa bir direnç vasıtasıyla bağlanır. 12
  • Reaktans üzerinden topraklama: Nötr, reaktans aracılığıyla toprakla bağlantılıdır. 12
  • Ark söndürme bobini ile topraklama: Topraklama reaktörü kullanılarak, arızadaki toprağa akan akım sınırlanır. 12
Örnek devre şemaları için aşağıdaki kaynaklar incelenebilir:
  • electrical-engineering-portal; 1
  • amper.com.tr. 2"
Sorduğum soruyla uzaktan veya yakından hiç ilgisi olmayan üstteki bu bilgileri bana cevap olarak yazmış "yazeka"

Evet, şimdi tekrar ana konumuza geri dönelim. Profesyonel TV tamircileri, forumdaki uzman elektronikçilerimiz bunun cevabını mutlaka çok iyi bililer. (Teorik veya tecrübeyle edindikleri çok özel bilgilerle) Bilmek de zorundadırlar, mesleğin önemli detaylarından birisidir bu çünkü Ben yine çok sıradan ve bunu hiç bilmeyenler için bunun cevabını tekrarlamış olayım.

TV alıcılarında toprak hattı girişi (topraklı priz kullanılmadığından) yoktur, topraklama işlemi de "kendiliğinden olan topraklama" olarak geçmektedir. Peki bu kendiliğinden olan topraklama işlemi tam olarak nasıl gerçekleşiyor, toprak hattı bağlantısı olmadan, topraklı fişle toprak hattını alıp kullanmadan kendiliğinden olan topraklama işlemi tam olarak nasıl oluşuyor?

Ben bunun gerçekten TV anakartlarında (PCB'sinde) bu şekilde olabildiğine Schaub Lorenz tüplü TV'min (1985 modeli) evde TV devre kartı şemasını açıp çok detaylı olarak incelerken (Tüp flaman beslemesini bu şemadan bulmuş ve tam yerini lehimleyip tüpün açıldıktan hemen sonra olan kararma arızasını, soğuk lehim olan bu noktayı devre kartında devre şemasıyla bulup oluşmuş soğuk lehimi tazeleyerek bu sıkıntıyı düzeltmiştim, 2003'li yıllarda). TV elektronik kartında faz ve nötr arasında megaohm'lar seviyesinde köprüleme yapılmış olan dirençler sayesinde bunu devre şemasından görüp bu olayı böylece keşfetmiş oldum. Yapay zekanın böyle bir tecrübesi yok ki nereden bilecek yazeka bu çok önemli teknik detayı veya tecrübeyi?

Seni bir kere daha faka bastırdım yazeka, daha önce de nokta (spot) kaynağı ile normal elektrik ark kaynağı uygulama voltajlarında ayni şekilde çuvallamıştın. Az önceki bu sorumla bir kez daha çuvallamış oldun.

Kimse sana % 100 doğrulukla inanmamalı, benim daha önce de belirtebildiğim gibi. Eğer % 100 inanırlarsa veya kendileri hiç bir araştırma yapmadan sadece yapay zekanın cevabından % 100 medet umarlarsa büyük bir hataya düşmüş olurlar. Bu gerçek bu şekliyle bilinmeli, yazeka'da alınan tüm cevaplar ihtiyatlı veya ön araştırması yapılmadan asla kabul edilmemelidir. Kolay gelsin.

Kendiliginden topraklama diye teknik bir tabir yokki. YZ boyle soruya oyle cevap verir.

Bir de soruyu su sekilde sormayi deneyin.

Modern TV ler ya da laptoplar gibi sebeke fisinde topraklama pini barindirmayan cihazlarda topraklama islemi nasil yapiliyor?

Son düzenleme:
TV alıcılarında toprak hattı girişi (topraklı priz kullanılmadığından) yoktur, topraklama işlemi de "kendiliğinden olan topraklama" olarak geçmektedir. Peki bu kendiliğinden olan topraklama işlemi tam olarak nasıl gerçekleşiyor, toprak hattı bağlantısı olmadan, topraklı fişle toprak hattını alıp kullanmadan kendiliğinden olan topraklama işlemi tam olarak nasıl oluşuyor?
Topraklama deyimi burada yanlış olmuş.
Bazı kelimelerin Türkçe karşılığı olmadığı için YZ da bu mevzuyu bu şekilde ifade etmiş.
TOPRAKLAMA= GROUNDING-EARTHING
Her iki kelime de Türkçe'de aynı anlama geldiği için YZ da mevzuyu toprak bağlantısı olarak algılamış ve yanıt vermiştir.
https://www.dau.edu/sites/default/files/Migrated/CopDocuments/GBS Overview.pdf
https://qtwork.tudelft.nl/~schouten/linkload/grounding.pdf
TV, RADYO vbg cihazlarda bilindik anlamda topraklama (Toprağa bağlama) yapılmaz. Buradaki topraklama çoğunlukla elektrik şoklarına karşı önlem amacıyla yapılan topraklama anlamındadır.
Beyin fırtınası için uçaklarda ve uydu sistemlerinde topraklama nasıl yapılır diye bir soru üzerine araştırma yapabiliriz.

Ancak cihazın tasarımında ve kendi içerisinde yapılan topraklama (GROUNDING) karmaşık tekniklerle yapılmaktadır.
Teknikte GROUNDING&SHIELDING olarak geçen bu ibareyle ilgili olarak 2 adet döküman yukarda sunulmuştur.
Grounding and shielding konusu bir çok teknikte geçerli olduğu için başta elektriksel şebekelerin topraklaması başta olmak üzere elektronik devreleri ve hatta EMI EMC gibi çok karmaşık teknikleri de ele almaktadır. Bu sebeple konu ile ilgili olarak temel bilgisi olmayan kişilerin doğrudan anlayabilmesi pek mümkün değildir.

Eğer yapay zekaya soruyu topraklama olarak değil de, grounding and shielding şeklinde sorulmuş olsaydı muhtemelen yukardaki dökümanlarda anlatılan tekniklerden bahsedecekti.
Grounding konusu ile ilgili olarak daha önce katıldığım forumlarda basitçe anlatımlarda bulunmuş idim.

EKLEME:
Bu döküman elektriksel topraklama dahil çoğu grounding tekniklerini herkesin anlayabileceği şekilde anlatmaktadır.
https://www.bennettprescott.com/downloads/grounding_tutorial.pdf

Son düzenleme:
Kendiliginden topraklama diye teknik bir tabir yokki. YZ boyle soruya oyle cevap verir.

Bir de soruyu su sekilde sormayi deneyin.

Modern TV ler ya da laptoplar gibi sebeke fisinde topraklama pini barindirmayan cihazlarda topraklama islemi nasil yapiliyor?

“Kendiliğinden Topraklama” Kavramı​

Bazı forumlarda bahsedilen “kendiliğinden topraklama” aslında teknik bir terim değildir. Ancak bazı eski cihazlarda, faz ve nötr arasında yüksek dirençli devre elemanları ile gövdeye potansiyel dengeleme yapılabilir. Bu, gerçek bir topraklama sağlamaz ama statik yük birikimini azaltabilir.

Evet, doğru. Çünkü bu tabir "şehir efsanesi" tabiri veya yaygın bir söylenti şeklinde sadece. bir teknik karşılığı olmadığından yapay zeka tam anlamamış bu konuyu. Bu konudaki eleştirimi veya onu yerden yere vurmamı geri aldım. Yapay zeka zaten bu soruluş şekli yönünden bu tür soruları eleştirip üstteki alıntı gibi tam soruş şekliyle cevabı istediğim şekilde vermiş, soruş şeklim eksik olmuş ve yapay zeka cevabı verirken asıl istediğim cevaptan bu sebeple uzaklaşmış, bu yönden haklısınız. Kolay gelsin.

Konu ile ilgili olarak ecik internet mıncıklaması yaptım.
Sonuç daima GROUNDING konusuna geldiği için eski bilgileri mıncıklayıp ortaya yemek olarak sunayım dedim.

Tüplü TV lerde statik elektrik birikimi olmaktadır. Çünkü yüksek voltaj tüpün ekranında mutlaka gezinmektedir.
Tüplü TV ler ile haşır neşir olan arkadaşlar bilirler TV kapatıldığı zaman tüp önünde statik bir elektriklenme olmakta elimizi yaklaştırdığımızda bu elektriği bizzat hissetmekte idik.
Oluşan bu statik yükün bir şekilde TOPRAĞA akıtılması şart olduğu için TV lerde de bu olay için bazı prosedürler uygulanırdı.
Her tüpün arkasında tüpün etrafını saran bir örgü kablo bulunurdu. Bu kablonun bir yerinden mutlaka TV şasesine veya beslemedeki sıfır noktasına bir iletken ile iletilirdi.
Tüp etrafında biriken statik elektrik resimde gösterilen şase yolunu izleyerek toprağa akardı.
TV GR.webp
Eski sistem trafolu beslemelerde trafonun bir ucu mutlaka sistem şasesine bağlı olurdu. Eğer tasarımda böyle bir uygulama yapılmamışsa trafo içerisinden veya dış tarafından bakır bir lama ile trafoya bir kapasite oluşturulmakta idi.
Normal koşulda bir trafonun primeri ile sekonderi arasındaki direnç, mega, hatta giga ohmlar seviyesinde olduğu halde, primer ile sekonder arasında mutlaka kapasitif bir olay olduğu gerçektir.
Buradaki gerçeklik statik yükün düşük akımlı ama çok yüksek voltajlı olduğudur. Statik elektrik ise toprağa akmaya eğilimlidir.
İşte tüp etrafında biriken statik elektrik trafonun sekonderinden kapasitif etki ile trafonun primerine ve oradan da doğrudan nötr hattı vasıtası ile toprağa akmakta idi.

1980 li yılların ortalarından sonra gelişen SMPS tipli bir güç kaynağı ise normal bir trafoya göre toprağa daha yakın empedanstadır. Dolayısı ile statik elektrik bu gibi devrelerde daha az direnç ile toprağa akmaktadır. Ancak bilinmelidir ki günümüz modern cihazlarda bu tür topraklama yapılmamakta, genel olarak kullanıcıyı koruma amaçlı topraklama yapılmaktadır.
ANCAK:
Aşırı gürültü üreten, gürültülere açık bir tasarımla yapılmış bir güç devresinin de ve hatta aşırı gürültüsüz çalışması gereken hassas cihazların filtre devreleri için de topraklama şarttır. Bu tür topraklamalar zaten literatürde anlatılmış olup, genellikle filtre devrelerinin toprak ile ilişkilerine göre yapılmaktadır.

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri