Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

Evet Emre bey kardeşim, mevcut bobin sayısının 2/3'ü alternasta iken 1/3'ü nötr konumda olur. Onun için o anda elektromanyetik kuvvet altında olan bobinler hesaplanır.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
arkadaşlar ve sayın şefim , rüzgar turbininden elde ettiğimiz elektriği arada akü şarj vs olmadan direk kullanabileceğimiz alanlar nelerdir.
AYDINLATMA ve ISITMA ihtimallerini ben hemen yazıvereyim. başka hangi alanlarda kullanılabilir.

birde yüke binince alternatörün zorlanma sebebi nedir? alternatör akım çekmeye başlayınca dönmenin zorlaşmasının sebebi nedir.?

50 hz. frekans ve sabit gerilim gerektirmeyen alıcılarda kullanılır. Sizinde yazdığınız gibi ısıtıcılar frekans gerektirmeyen, sabit gerilim gerektirmeyen rezistanslardır. Verilen gerilim kadar sıcaklık sağlar. Lambalarda da akkor flamanlı ampüller böyledir. Tasarruflu ampülleri sabit olmayan gerilimde ve 220 v. olmayan gerilimde çalıştıramayız.

Asenkron motorları çalıştırmak sorun yaratabilir. Çünkü bunlar için frekans ve gerilim çok önemli. Gerilim düşük olduğunda çalışır ama verimi çok düşük olur. Doğru akım motorlarında gerilim düşse bile sadece motor devri düşer ama verdiği tork aynı kalır. Asenkron motorları böyle değildir.

Aklıma başka bir şey gelmiyor.

Alternatör boşta çalışırken rahat döner de yüke binince de rahat dönseydi enerji üretmek için bu kadar fazla enerji harcanmazdı. Her cihazın gücüne göre bir direnci vardır. Alternatör bu direnci yenmek için zorlanmaya başlar.
 
Son düzenleme:
Alternatör boşta çalışırken rahat döner de yüke binince de rahat dönseydi enerji üretmek için bu kadar fazla enerji harcanmazdı. Her cihazın gücüne göre bir direnci vardır. Alternatör bu direnci yenmek için zorlanmaya başlar.

o zaman Şefim dediğinizden istifade ederek zorlanma meselesini şöyle anlatabilirmiyiz: alternatöre bağlanan cihazın çalışma anında bir dirençi vardır. gelen elektriğe karşı bir direnç uygular. alternatör elektrik üretmekle birlikte; oluşan bu karşı basınça -diyeyim- karşı cihaza elektrik basabilmek için zorlanır. yani hani gerilim pompa vs ile benzetilerek anlatılıyor ya bu durumda herhalde cihazda direnç oluştuğunda elektrik basmada zorlanılıyor. onun için dönme zorlaşıyor. nasıl oldu acaba :)
 
Merhaba Arkadaşlar;


Yenilenebilir Enerji üzerine çalışanlar,çalışmayı düşünenler,Mühendisler,Tekinerler ve Üniversite öğrenci olup mezun yada devam etmekte olanlar için İTÜ'de 2 haftalık ders sonucu üzerine Sertifika verilecektir.


Bu sertifikada benim edindiğim bilgiler şu şekildedir;


1.)Uluslar arası geçerliliği yoktur, yanlız iş bulma ve terfi alma üzerine özellikle de Türkiyede büyük bir etkisi olmacağı düşüncesindeyim.
2.)Kayıt ücretli olup ITU Enerji Enstitüsü ve Business Management Institute işbirliğiyle birlikte anlaşmalı sertifika verilecektir.
3.)Ücret konusunda tam bilgim olmayıp edindiğim bilgiler Peşin 1900+KDV Taksitli 2500+KDV dir. (Fiyat konusunu araştırmalıyız.)



Aşağıda siteyi paylaşıyorum detaylı bilgi için bakabilirsiniz,Ayrıca bilgisi olan Arkadaşlarımızın bilgilerini paylaşması için rica ediyorum. Gerçekten Gelişmekte olan büyük potansiyele sahip bir enerji sistemidir.


Dikkate alınması gereken bir husustur..


BMI - BUSINESS MANAGEMENT INSTITUTE
 
İlginç olan zihniyet neyse şimdi politika yapmayın derler,



Ne zaman bitecek acaba "yasak"?

//Yeni mesaj açmamak için//
Arkadaşlar bunlara göz atın konuların içinde formüller var benim işime yaramasa da siz faydalanın (Sn. Şef. Orca17 ... herkes) e-kitap gerçeğin yerini tutmasa da sayfa sesi var :)
3e Electrotech Dergisi
(... e-kitap gerçeğin yerini tutmasa da sayfa sesi var :))
Kusura bakmayın arkadaşlar http://www.3eelectrotech.com.tr digital dergi linki var, dergiler için kast ettim birden fazla konuyla uğraşırken dikkat gidiyor hayırlı akşamlar
 
Sayın meraklı kardeşim.



Tam emin olmamakla birlikte şu an kullanılan büyük alternatörler daha az devirde 50 hz. vermesi için çok daha fazla kutuplu oluyor.
Burada frekansın sayısı kadar elde edilen frekansın şekli de çok önemli. Tam sinusoydal olması zorunludur. Şekli bozuk, kare dalgaya benzer frekans pek işe yaramaz.

Bu kadar ön bilgiden sonra soruya geçersek,

Akü şarjında kullanılan ve diyotlarla doğru akıma çevrilen elektrik üreten küçük tip rüzgar türbinlerinde bu frekansın sayısı ve şekli çok önem arz etmiyor. Şekli ve sayısı nasıl olursa olsun doğru akıma çevrilecektir.

Ama üretilen elektriği direk şebekeye vereceksek frekans sayısı ve şekli aynen Şebeke elektriği gibi olmak zorunda.

Bir kaç kw.lık rüzgar türbinlerinde bu nasıl sağlanır bilmiyorum ama Mw cinsinden büyük türbinlerde devir devamlı aynı kalır. Kanatların içinde bulunan motorlar sayesinde rüzgarın gücüne göre kanatların açısı değişerek devrin sabit kalması sağlanır. Türbinin üzerinde bulunan anemometre (rüzgar ölçer ) ile birlikte çeşitli sensörler yardımı ile ölçülen rüzgar şiddeti kumanda paneline bildirilerek kanat açısı değiştirilir.


Şefim burda alternatörde zaten mıknatısları bir N bir S dizilimi yaptığımıza göre otomatikman sinusiodial dalga üretiliyor olması gerekmez mi. böyle yapılmış bir alternatörden kare veya bozuk dalga nasıl oluyor acaba ?
 
arkadaşlar ve sayın şefim , rüzgar turbininden elde ettiğimiz elektriği arada akü şarj vs olmadan direk kullanabileceğimiz alanlar nelerdir.
AYDINLATMA ve ISITMA ihtimallerini ben hemen yazıvereyim. başka hangi alanlarda kullanılabilir.

birde yüke binince alternatörün zorlanma sebebi nedir? alternatör akım çekmeye başlayınca dönmenin zorlaşmasının sebebi nedir.?

Merhaba,sn.meraklı32,söylediğiniz bu kulanım şekliyle,yani akü+şarj redresörsüz direk ev kullanımında bu ac. çıkışını kullanmanızı,ben eskiden regülatörsüz çalışan renksiz tv cihazlarının,sadece o dönemde çok olan voltaj dalgalanması yönünden çabuk arızalanmaları durumuna direk olarak da benzetiyorum.Çünkü bir akü grubu,yüksek devirlerde şarj akımını dengeler,düşük devirlerde ise belirli bir voltajda kalan güç seviyesinde kalmasını sağlar,kompanse eder,dengeler alternatör çıkışındaki bu eksik veya fazla gerilimi.

Tüm ev cihazlarında genellikle besleme devresinde smps'ler kullanıldığından,165-265 volt ac. aralığında dahi,bu sabit çıkışlarındaki akımı korumaya çalışırlar,ancak akımın çok düzenli gelip (İnvertörden temiz ve net gelişi gibi) de cihazları risksiz ve yormadan,fazla da sınırlarını zorlamadan çalıştırması vardır,bir de çok düzensiz,yani alt ve üst limitlerini çok zorlayarak ev cihazlarını çalıştırması vardır.İkisini birbirine göre,güvenli çalıştırmak açısından bence bir mukayese bile etmemek gerekir.

Sn.ŞEF'imizin de sözünü ettiği gibi,voltaja çok da duyarlı bulunmayan akkor telli lambalar (Tasarruflu ampüller ise çok daha hassastır,bu yüzden de hariçtir) ve sadece rezistans temeline dayalı omik yükler rahatça da çalışırlar,voltaj az da olsa,çok da olsa.Ancak hassas olabilen diğer tüm ev elektroniği cihazları da bunun dışında tutulmalıdır mutlaka.Kolay gelsin.
 
Sayın meraklı.
Bizlerin yaptığı alternatörlerin sinüs eğrilerinin nasıl olduğunu pek bilmiyoruz. Bir osiloskop ile görebilseydik bir fikrimiz olurdu. Bir kaç gün önceki bir yazımda sayın Orca17' ye elinde osiloskop olup, olmadığını sormuştum. Ben de çok merak ediyorum.

Her ne kadar mıknatısları N S N S sıralamasıyla dizsek de mıknatıs aralarındaki boşluğun az ya da çok olması ne derece etkili oluyor bilmiyoruz. Sinüs eğrisi 0 noktasından başlayıp tepe noktasına gelinceye kadar hafif bir eğri çizer, tepe noktasından sonra aynı eğri açısıyla 0 noktasına ve oradan eksi alternasta da aynı eğriyi çizmeli. Bu eğri şekillerinin istenen tepe noktasına gelmeden inişe geçmiş olması pek istenmez.

Aslında burada yazmayla pek anlatabileceğimi sanmıyorum. İnternetten bakabilirseniz tam sinüs ve bozuk sinüsün ne olduğunu daha kolay anlayacağınızı sanıyorum.
 
Açıklamalarınız için çok teşekkür ediyorum sayın binbaşı'm, sağolun.
Ayrıca bu konuyu da takip ediyor olmanızdan ziyadesiyle memnun oldum.
 
sayın binbaşım veya komutanım diyeyim askerlik günlerimi hatırladım :)
cevabınız için teşekkür ederim. netice olarak özetle şimdilik rüzgar turbinlerimizdeki alternetörler düzgün sinusiodal dalga üretemediğimiz için direk kullanımı bu belirtilen alanlarla sınırlı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,394
Mesajlar
917,213
Kullanıcılar
450,279
Son üye
tesla444

Yeni konular

Geri
Üst