Orta gerilimde koruma teli mevzusu ??

verdiğiniz bilgiler için sağolun meslektaşlarım bazı resimlerdede görüldüğü gibi orta gerilimdede kullanım alanı mevcut,, maliyeti yüksek olduğundan tercih edilemiyor denmekte hattın yükü 12 MW gerilimin de düşük olması sebebiyle (33 kV) mecburen 154 kV hatların kesitinde kullanılan ( hawk 477 mcm ) kullanmaktayız ,yıldırımın düşme aralığı senede iki defayı buluyor ,mütahitin hattı onarıp tekrar eski düzenine getirmesi ve bu süreçte santralin elektrik üretememesi bize yaklaşık 20 bin liraya mal oluyor sizcede 17 km mesafede koruma iletkeninin tesis edilmesi gereklimi yoksa değilmidir sayın meslektaşlarım ???
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
arkadasım koruma teli yada diger seylerle ugrasacagına kablo çekilseydi daha hesaplı olabilirdi sizin icin...
 
Bildigim kadarıyla og de koruma teli olmaz.sadece koruma topraklaması tutmayan yerlerde koruma topraklaması gibi hat çekilir. Ama yg de ki gibi koruma teli hatı çekilmez.ve ayrıcaformül şu an aklımda yok ama og teçhisatının dayanıklılıgı yg dekinden düşük oldugu sebebiyle ve formül deki sonuca göre og nin teçhisat direnci koruma telinin direncinden küçük oldugu için koruma teli kullanılmaz diye biliyorum

Koruma teli kullanılırsa yıldırım düşme esnasında koruma telinin direnci yüksek oldugu için bütün hatta gerilimi yayacagı için ve bu sebeble diger teçhsatların daha az etkilenmesi için koruma teli kullanılmaz

arkadasım koruma teli yada diger seylerle ugrasacagına kablo çekilseydi daha hesaplı olabilirdi sizin icin...

KABLO DERKEN

YER ALTI KABLOSUMU
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadasım koruma teli yada diger seylerle ugrasacagına kablo çekilseydi daha hesaplı olabilirdi sizin icin...

mesafesi 17 km iletken kesiti hawk 477 mcm havai hattan bahsediyorum muhendis sen hangi kablodan bahsediyorsun :rolleyes:
 
muhendis0606 bey XLPE'den bahsediyor bence. yani havai hat yerine yeraltı olsa yıldırım gibi sıkıntınız olmaz demek istiyor.
bunun mantıklı bi çözüm olduğunu düşünmüyorum lakin mesafe çok uzun o mesafeye xlpe çekmek akıl karı değil
 
Sn.ssektorss,koruma iletkeninin uygun olmadığını düşünüyorum.Eğer izolatörlerin tamamında atlama ark boynuzu yok ise tamamına uygulanmalı,ayrıca bir çok noktaya kaliteli yüksek kısadevre kesme kapasiteli parafudrlar tesis edilmelidir.Arıza gösterge ışıkları ile hat belli bölümlere ayrılıp arızanın daha kısa sürede bulunmasına yönelik tedbirler alınmalıdır.İzolatörlerin aşamalı olarak silikon izolatörler ile dönüşümü sağlanabilir.Bütün bunlar çok faydalı olur.Koruma teli çekseniz bunlar kadar faydası olmaz.
 
koruma teli şuanki og hatlarında kullanılmamaktadır. Ağaç direkli og hatlarında direğin yanmasını önlemek için kullanılabilir. direğin traversini koruma teliyle birleştirince sıkıbağ kopmalarında direk yanmayacaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst