Musluk Suyundan Çarpılma

nefer87

Üye
Katılım
11 Eyl 2008
Mesajlar
287
Puanları
1
Değerli meslektaşlarım,

Az önce başıma gelen olayı paylaşmak isterim;

Banyo yaparken elektrik akımına maruz kaldım. Aşırı rahatsızlık veren bir çarpılma değildi ama hafiften bir acı hissettirdi parmaklarımda. Şüphelenip kontrol kalemiyle evi gezmeye kalktığımda, musluklardan tutun ocaktaki tencereye kadar kaçak elektrik akımı dolaşıyordu evin içinde..

2 katlı müstakil evimizde kaçağın alt katta da olabileceğinden şüphelenerek alt katta da kontroller yaptım. Aynı şekilde doğalgaz borularında, peteklerde ve musluklarda elektrik akımı dolaşıyordu.

Kofralardan tek tek iki katın elektriğini kesip tekrar doğalgaz boruları üzerinden kontrol yaptım. Bu sayede kaçağın öncelikle alt kattan kaynaklandığını, daha sonra alt kattaki panonun sigortalarını kapatarak yaptığım testte de evin bir bölgesindeki elektrikli cihazda kaçak olmasından dolayı kaynaklandığını tespit ettim..

Peki bu kaçak akım banyodaki suya kadar nasıl geliyordu?

Onun tanımını da şu şekilde yaptım;

Cihazdaki kaçak topraklama hattına veriliyordu ancak topraklama direnci yüksek olduğundan (öyle tahmin ediyorum) kaçak akım deşarj edilemiyordu. (Bu arada evde Kaçak Akım Koruma Rölesi de yok.) Malumunuz doğalgaz borularına da topraklama yapılır. İşte bu yapılan topraklama sayesinde cihazdan toprağa gönderilmesi gereken kaçak akım doğalgaz borusu topraklaması vesilesi ile bütün evin su ve gaz tesisatlarına yayılmış bulunuyordu.

Alt kattaki cihazın birindeki kaçak, topraklama hattı üzerinden doğalgaz borusuna atlamış. İki katta da musluk suyundan tutun da, ocak üzerindeki tencereye kadar kaçak elektrik akımı dolaşmasına sebep olmuştu.
 
geçmış olsun gunumuzde tesısat borularının plastık olmasından kaynaklanan olay allah korusun çok tehlıkelı bilhassa islak hacımlerde dırek banyo bataryası çamaşir makınesı vs. dokunulması halınde ölümcül tehlıke tekrar geçmış olsun
 
Doğalgaz boru tesisatınızın topraklamasını düzeltirseniz sorun çözülür. Muhakkak topraklı priz kullanan bir cihazınızda gövde kaçağı var. Tehlikeli durumlar olabilir Allaha emanet deyip geçmeyelim.
 
Çok geçmiş olsun, mazallah daha kötü sonuçlarda doğurabilirdi. Bir çok açıdan yararlı bir bilgilendirme olmuş, teşekkürler
 
Büyük geçmiş olsun.
Topraklamanın ve kaçak akım rölesinin ne denli önemli olduğunun bir hikayesini daha dinlemiş olduk.
Topraklama direnci yüksekse kaçak akım iletken olan her noktadan yayılır.
 
Öncelikle çok geçmiş olsun.Buradaki bir diğer önemli nokta ise eşpotansiyel dengeleyici topraklama barasının kullanılıp kullanılmadığı ve hangi linyeden ve cihazdan kaynaklandığının tespitini yaptınız mı ?
 
bu sorun aslinda eski evlerin tamaminda olur,
nedeni!
toprak hatti ile notr un kontak edilmesidir,
bu durum eski ve sakincali bir topraklama yontemi. birincisi mutlaka akim gecer ve voltaj bina genelinde duser, bu hem hassas aletleri bozar hem de dusen voltaj giden watt demektir, enerji ve para kaybettirir,
diger yandan misal bir tv de bu tip topraklamayi yapip 3 damar kablo alma zahmetinden kurtuldun, bazi anlarda notr ile faz yer degeistirebilir bu tehlikeyi gectim. sen fisi her zaman faza takacagina nasil emin olursun? illa bir gun takarsin ve iste bu anda konuyu acan ustadin yasadigini yasarsin. onu gectim, bir noktada duszun bagladigin bir fis var, birinde ters, saseler bir dokunursa kisa devre olur,
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst