Kurullu bir sistemde harmoniklerin olduğu nasıl anlaşılır ?

verdiğiniz bu yararlı bilgilerden dolayı teşekkür ederim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
hocam sistemde harmonik olduğunu nasıl ve neyle ölçmemiz gerektiğini sade bir dille anlatabilirmisiniz.benim trafolarımdan birinde ana panodaki dijital ampermetre normalin altında değer gösteriyor. şöyle açıklayayım.tafo çıkışındaki 2500/5 akım trafolu ampermetre 600 A gösteriyor.ana baradan kollara ayrılan akım bir kolda 1000/5 akım trafolu ampermetrede 700 A gösteriyor.Elektrikte tüm kollardan geçen akım toplamı ana koldaki akıma eşit olmalıdır.Yukarıdaki mesajları okuyunca harmonik etkisi olabilrmi diye geçti aklımdan .Siz değerli ustalarımızın ve mühendislerimizin yorumlarını bekliyorum .saygılarımla...
 
Selam

İşletmenizde yok ise çevre işletmelerden veya özel firmalardan edinebileceğiniz Fluke 41b veya 43b gibi cihazlar ile akım ve gerilim harmoniklerini ölçebilir, sonuçları pc ortamına taşıyarak uzman firmaların görüşlerini alabilirsiniz.
 
sonerbal ' Alıntı:
hocam sistemde harmonik olduğunu nasıl ve neyle ölçmemiz gerektiğini sade bir dille anlatabilirmisiniz.benim trafolarımdan birinde ana panodaki dijital ampermetre normalin altında değer gösteriyor. şöyle açıklayayım.tafo çıkışındaki 2500/5 akım trafolu ampermetre 600 A gösteriyor.ana baradan kollara ayrılan akım bir kolda 1000/5 akım trafolu ampermetrede 700 A gösteriyor.Elektrikte tüm kollardan geçen akım toplamı ana koldaki akıma eşit olmalıdır.Yukarıdaki mesajları okuyunca harmonik etkisi olabilrmi diye geçti aklımdan .Siz değerli ustalarımızın ve mühendislerimizin yorumlarını bekliyorum .saygılarımla...
Akım trafosunun bağlı olduğu ampermetrenin, akım trafosu oranı yanlış girildiği taktirde, yanlış bilgi gösterir (dijitallerde). Sapmalılarda ise uygun akım trafosu seçilmelidir.
Her ikisinide kontrol etmenizde fayda var.
 
abicim harmonik filtre reaktörleri harmonikleri yok etmek için kullanılan elemanlardır
 
Selam
Arkadaşlar iş yerinde aşırı harmonik sorunu olan varsa Allah Yardımcısı olsun.Harmoniklerin zararlı etkilerini yukarıda arkadaşlar yazmışlar.Buna ilave olarak harmonikler yüzünden reaktif güç sınırı sorunu da çekebilirsiniz.Kompanzasyon rölelerinin belki hepsi belki de büyük çoğunluğu kosinüsfi ye göre kompanzasyonu ayarlar.Fakat digital sayaçlar power factor ya da türkçesiyle güç faktörü dediğimiz değere göre çalışırlar.(bu konuda da sayaç üretici ya da ithalatçıları da farklı görüş bildiriyorlar)Pf=m.cosfi dir.m=1/1+(THD(I))^2 dir.Burada toplam harmonik bozulmayı ifade eder.Uzun lafın kısası eğer sisteminizde harmonikler varsa PF nizin 1 olma olasılığı yoktur.Eğer yapılabiliyorsa harmonikler azaltılıp THD yi sıfıra yaklaştırmak,dolayısıyla da power factörü 1 e yaklaştırmak lazımdır.Aksi taktirde cosinüsq niz 1 de olsa (eğer gerçekten sayaçlar power factöre göre okuyorsa-ki bunu yaşamış birisiyim-) mutlaka sayacınız reaktif güç yazacaktır.
Harmoniği ölçmek için; enerji kalite ölçümü yapmalı ya da yaptırmalısınız.Hatırı sayılır analizörler hatırı sayılır paralara satılıyor.Onun için almak yerine bir firmaya ölçüm yaptırmak daha ekonomik olur.Fakat trafo daireleri için panoya sabit olarak takılan analizörlerde var.(mesela bizde merlin gerin PM500 var) ama bu thd(ı) ve THD(v) yi gösteriyor harmonikleri ayrı ayrı göremiyorsunuz.Yine şu meşhur entes in son model rölesinde 19. harmoniğe kadar görebiliyorsunuz.Bunun için akım konumundayken set e basıyorsunuz.THD(I),THD(v) ve 19, harmoniğe kadar tek tek değerleri görebiliyorsunuz.
Harmoniği önlemek için ise (harmonik üreten cihazları kullanmama gibi bir lüksünüz yoksa) REAKTÖR denilen cihazlar kullanılır. Bunların en çok kullanılanları pasif detunned reaktörlerdir.Bunlar da sorununuzu çözmüyorlarsa aktif reaktör denilen ve maliyetli bir cihaz kullanılır.Bu cihaz şebekeye çekilen harmonik akımının tersini basarak harmoniği yok etmeye sağlayan elektronik bir cihazdır ve bildiğim kadarıyla yerlisi yoktur.Pasif filtreler ise bir tür,frekansı ve endüktansı özel olarak hazırlanmış bobindir.Türkiyede üreten bildiğim 2 firma:hilkar ve yukarıda bir arkadaşımızın da yazdığı ergun elektriktir.yabancı firmalardan ise SCHNEIDER ,ABB,SIEMENS,CIRCUTOR gibi firmaların bu sistemleri vardır.
Şunu unutmayın ki sakın ha sakın sağdan soldan araştırıp reaktör bağlamaya kalkmayın.Bu çok hassas ve çok ince bir iştir.Mutlaka bu işin bir uzmanı tarafından,tam gün enerji analizi yapılarak ,simülatörde test edilerek yapılmalıdır.Gerçekten zor bir iştir.İşçiliği zor değil ama teknik yönü zor.Bir de bu işin rezonans riski vardır ki Allah muhafaza göreceğiniz en küçük zarar reaktörlerin yanmasıdır,ki koruma sistemleri iyi değilse komple panoyu da yakma tehlikesi vardır.
Ben bu işten canı çok yanmış ve hala yanmakta olan bir arkadaşınız olarak şunu öneririm bu tip şeylerde profösyönel yardım alın ve tarfo dairesinde çok iyi bilmiyorsanız fazla vakit geçirmeyin.Oradaki bir kısadevre kesinlikle prizlerdekine benzemiyor.Umarım yardımcı olmuşumdur.
 
Emeğinize sağlık arkdaşlar konuya dair ekleyecek bişey bırakmamışsınız ;D


sayın;agucino anlamdıysanız iyi okuyun anlamaya çalışın zira bu konunun daha açıklayıcısını kimse anlatmaz.
 
Yukarıdaki yazımda aktif reaktör demişim.Özür dilerim.O cihazın ismi Aktif filtredir.Düzeltiyorum.
 
Entes MPR 63 analizörü 31. harmoniğe kadar ayrı ayrı ölçüm yapabiliyor ve RS 485 haberleşme protokolüne sahip, ancak sabit bağlanacak bir bilgisayar yoksa sonradan gidip taktığınız analizörden bilgileri bilgisayarınıza indirebilirsiniz, okuma programıyla ilgili bazı sorunlar var, üretici firmayla temas halindeyim, herhalde çözeceklerdir sorunu. eğer harmonik filtreli kompanzasyon kullanacaksanız ve nasıl bir sistem kuracağınıza karar verecekseniz işletmeden ölçmeniz gereken değerler şunlar
Akımın toplam harmonik bozulması
Gerilimin toplam harmonik bozulması
 
Evcioglu, arkadaşım Entes MPR 63 analizör, kullandım ben. Harmonik ölçümü düzgün değil, dha doğrusu yetersiz, harmonik ölçüm altında frekans ölçümü de yapabiliyorlar piyasada, sadece harmonik ölçüm için piyasada cihazlar var ve bunlara ait özel yazılımları.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,674
Kullanıcılar
449,946
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst