Redresörün Neden Olduğu Akım ve Gerilim Dalgalanması

Katılım
28 Ağu 2017
Mesajlar
163
Puanları
1
Sorun yaşadığım bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. Bir tesiste bir jeneratör, 2 adet 110V DC ve 2 adet 50V DC olmak üzere toplamda 4 adet redresörü beslemektedir. Redresör aküleri %60-70 arası dolu olduğunda ve bu noktada jeneratör redresörün AC girişini enerjilendirmeye başladığı anda jeneratörün sağladığı akımlar çok fazla değişmeye başlıyor. Akımın değişimi herhangi bir doğrusal veya düzenli bir artış göstermiyor. Ani artışlar ve ani azalışlar meydana geliyor. Buradaki sorunun redresörden kaynaklı mı jeneratör kaynaklı mı olduğu hususunda fikirlerinizi rica ederim. Sistemdeki toplam akım harmonik bozunumu %37'dir. 5. harmonik %50, 7. harmonik %30 civarında seyrediyor. Haliyle jeneratör gerilimi de bozuluyor ve dalgalanıyor. Faz başına ortalama akım 45A civarında ama bahsettiğim anlık azalış ve düşüşlerle bu akım değeri 25 ve 65A arasında ani olarak değişmekte. Bilmek istediğiniz başka bir şey varsa belirtmeye çalışırım. Benim tahminim redresörün güç elektroniği devresinde bir sorun olduğu yönünde. Şimdiden teşekkür ederim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Kullandığınız redresörler "Switch Mode" ise büyük miktarda akım harmonikleri oluşturur. Akım Harmonikleri, akım sıçramalarına ve dalgalanmalarına sebep olur. Gözlemlediğiniz durum büyük ihtimalle bundan kaynaklanıyor, tabi sisteminizde bir arıza söz konusu değilse. (Daha önce düzgün çalışan sistem şimdi problem mi yaratıyor)
Çözüm yolları var ancak kullandığınız redresörlerin teknik özelliklerine ulaşmak gerekir, marka model bildirebilirmisiniz.
 
Son düzenleme:
Bende bir ekleme yapayim. Bazi tesislerde redrrsor devresi tristorlerle kurulur.

Tristorler bir trigger board ile tetiklenir. Burada faz acısı kontrolu yapılmıyor ise sinusun yanlış noktasında ateslenoyor ise akim ve gerilim faz farkları oluşuyor buda tetikliyor olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,174
Mesajlar
915,637
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst