kumandada sorun

dostum tozlu ortamlarda kontakların gözle görülmeyen iç kısımlarına toz dolar.ben tekstil panolarında bunu çok gördüm.tavsiyem periyodik olarak kontakları temizlemen yada tozdan izole etmendir.kolay gelsin
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sn. frat

Arkadaşlarla aynı fikirleri paylaşıyorum.Benimde çalışmakta olduğum dokum fabrıkasında toz oranı oldukça fazla işe yeni başladığım zamanlarda bu tarz arızalarla çok karşılaştım elektronik kökenli olmamdan ötürü arızanın sebebini çabuk çözebildim.
Ben sorunu şu şekilde hallettim.Çalışmakta bulundugum bolumdekı en genc adam benım diğer arkadaşlar tabiri caizse kara düzen ceryancıdır ve panoların %95 inin kapakları acık yada kapaklarında lastık bulunmamakta,panoların kablo giriş yerleri teneke makasıyla açılmış e dolayısıylada toz girmemesi için bir neden yoktu.Bende bir pano firmasıyla konusup pano kapaklarına lastik ıstedim ayrıca pano kilitleri istedim.Daha sonra panoların kablolarını cıkarıp yerlerine sac kaynatıp tekrar delerek kablo rekoru bagladım.
Ama dersenki bu iş uzun bir iş buna fırsatım yok termık cıkısından tek fazdan paralel bi cıkış alarak 220 voltluk bır roleye kumanda verıp bu rolenın cıkıs ayaklarınada 24vdc arıza sinyalini verebilirsin ama eskı tıp roleler vardır mıka muhafazalı onlardan kullanmanı onerırım.
Biraz zahmetli bir iş ama kesin çözüm.

Kolay Gelsin
Saygılarımla...
 
fırat arkadaşım

Eğer kumanda da kullandığın enerji doğru akım ise ; @Dojo arkadaşımızın dediği tamamıyla doğrudur.Doğru akım geçiren kontakların açma anında çok büyük ark oluşturmasından dolayı kontaklar hasar görür. (Ufak bir bilgi :Alternetif akımda değil de doğru akımda daha fazla kontaklarda ark oluşur.Bu arkda açma anında daha fazladır.)
Tavsiyem a.c ile kumanda devresi kurman.

Eğer röle kontakları deseydin röle kontaklarını seri bağla derdim.
kolay gelsin
 
Arkadaşlar,

projessor ve dojo rumuzlu arkadaşlarımızın dediği doğrudur.

Ancak soruyu dikkatle incelemek gerekirse konuya odaklı cevaplar vermek daha makul olur.

Zira arkadaşlar konuya isabetli açıklamlar yapmışlar.

Soruda kumanda devresi 24 v denilmiş budurumda projessor arkadaşımızın atladığı bir detay vardır oda

24 volt'ta çok büyük ark oluşması biraz zor .Sonuçta kumanda devresinde büyük akım çekecek

bir şey yok.Ayrıca termiğiın yardımcı kontağı daima konum değiştirmeyeceğinden ark

olayı yuzunden bozulması imkansız. Kaldıki devrede 24 volt'luk ark'tan ilk bozulacak devre

elamanı devamlı acma kapama yapan start veya stop butonu olur. Kumanda devresinin Ac' ye

dönüştürülmesi önerilmiş ama , 24 V dc gerilimle kurulmuş kumanda devresi, olası durumda müdahale

esnası teknikelemanın çarpılma riskini ortadan kaldırmaktadır.
 
Arkadaşların belirttiği genelde biz teknik adamların başına gelen ve birebir yaşanmış hadiselerdir. Benim önerim kumanda gerilimi olan 24 V 'yi termik kontaklarından dolaştırmaman. Muhtemelen motor güç kontaktörü bobin beslemesi termik veya termik manyetiğin yardımcı kontaklarından dolaştırılmıştır. Dolayısıyla termik açınca kontaktör bırakacak ve motor duracaktır. Motorun termikten durduğunu anlamak için termiklerin yardımcı kontağını kullanabilirsin.

Eğer 5 termikten beslenen sistem birbirinden bağımsız ise; yani biri durduğunda öbürünün durmasında bir sakınca yoksa, termik yardımcı kontaklarından biri arızalansa dahi diğer taraflar çalışacağı için üretim kayıplarını minimize etmiş olacaksın.

Sonuç olarak önerim; kumanda gerilimini ne kadar az yerde kullanırsan kumanda problemlerin o kadar azalır.
 
Arkadaşlarımın geneli, kontak kirlenmesinden bahsediyor, doğrudur. Temizlik yapmak için genelde basınçlı hava kullanırız, bu kaş yaparken göz çıkarmaya benziyor. Basınçlı hava, tozları kontakların içlerine kadar itiyor, mümükünse enerji yokken, emici süpürge kullanmak, bu işi yaparken kontakları elle hareket ettirmek olacak arızaları azaltacaktır. Ölneyici tedbirleri almak gereklı vede gözardı etmemeli derim.
 
Tamamen tozdan kaynaklanır ve tek çözüm tozu pano içerisinden atmaktır.Özellikle 24 dc yi sever bu ortamlar (tozlu)
 
Frat merhaba
Sorun için üyelerden değişik fikirler gelmiş.Benim arada sırada karşıma çıkan problemlerden biri olan bu olay gerçekten ilginç.Çünki bende kontakların içini açmıştım fakat hiç bir sorunla karşılaşmadım,sanırım üretim hatası var.
Bu konu SADECE Telemekanik termik şalterlerin üstten takmalı serilerinde sorun çıkarıyor.Bende her defasında yan taraftan takmalı seri yardımcı kontak ile değiştiriyorum.Şu an kodları aklımda değil.
Senin kullandığın Termik şalterler ne marka ? Yardımcı olur umarım.
 
arkadaslar herkesin ilgisine ve paylasımına tesekkur ederim,sorun talas tozunun yaglanma ve oksitlenmeye sebep olması ve 24 v un bunu asamamasından kaynaklanıyordu ,tozdan koruma ve periyodik bakımla hallettik.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,425
Mesajlar
917,513
Kullanıcılar
450,340
Son üye
Samsunumut

Yeni konular

Geri
Üst