Kumaş dilimleme (biye kesim)

Katılım
16 Eki 2017
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
34
Konum
istanbul

Merhaba,
Videodaki biye kesim makinasını CNC olarak yapmak istiyorum bu konu hakkında tekniki bilgi ve ortalama maliyeti ne kadar olur acaba bilgilendirirseniz sevinirim.
2 metre dişli mil ₺
2m düz mil ₺
Step motor nasıl olmalı?
Arduino ve CNC kartı
Rulman ve diğer parçalar

Saygılarımla.
 
:D Ardunio daha mı iyi ki mach3 den
Bah bi
Mach3 ile hiç uğraşma, değmez. Çok sorunlu bir program. En pahalı kontrol kartları ile bile çok fazla hata aldım, bezdim. Piyasanın en üst düzey amatör kontrol kartı KFLOP tur. Kendi G Code işleyicisi var. Sağlam PID hesaplamaları ile sistemi yönetir. Bedava çözümlerde GRBL, TINYG gibi açık kaynak kodlu arduino tabanlı kartlar bile daha sağlam iş çıkartıyor. Backlash ayarları yok ama çift somunlu çift yön bilya baskılı sonsuz vidalar ile kullanıldığında şahane daire kesimi yapıyor, sıfır hata ile. GRBL ile 47KHz gördüm. TINYG 200KHz e kadar destekliyor. 200KHz değerine ulaşamadım, motorlarım 200pulse/mm de ayarlı, sistem yapısından dolayı 40metre/dakikadan fazlasını zorlamadım.

Kesim hatasını gidermek için ölçümü büyük metre ile yaparsın. Y ekseni 1000 mm diyelin, ince uçlı bir kesiciyi tak, metrenin sıfırından 1000mm ye kadar takip et, motorlara gönderdiğin pulse sayısını 1000 e böl, ayarlara gir. En baba ölçü aletinden daha hassas ayar yaparsın.

Araba bilyalarını temizlemek için her türlü pas, kir sökücü kullanabilirsin fakat ardından gresle bu temizlik malzemesini uzaklaştırman şart. Ben toyotanın beyaz gresini kullanıyorum. Şimdiye kadar kullandığım en iyi gres.

Eğer step motorlarında çok yüksek voltaj okuyorsan bir sorun vardır. En fazla 5 volt okuman lazım. Sürücülerin amper ayarını kontrol et. Sürücüleri daha yüksek voltajla besle. Sürücü kaç voltu destekliyorsa o voltaja çık. Motorların daha hızlı kalkar ve daha hızlı durur. Kalkış torkları ve yüksek hız torkları katalog değerini görür. Düşük voltaj düşük güçte çalışan step motor demektir.

Amatör yapıdaki sistemler için Ripper CNC olarak google la. Sağlam yapı çıkartılmış, benim beğendiğim yapıdır.
 
arduino tabanlı kartlarla ancak 3d yazıcı tarzı makineler yapılır..
 
arduino tabanlı kartlarla ancak 3d yazıcı tarzı makineler yapılır..

O geçmişte kaldı. ARM tabanlı DUE var, onun üzerinde sağlam çalışma başlamış, TINYG. github a takılın biraz. Basit UNO üzerinde bile adamlar döktürmüşler. PWM Timer ile pulse yöneterek 47KHz hıza çıkmışlar. ATMEL serisi eski tip işlemcilere özel gıcığım var. Asla real time işlemcileri değillerdir. Hata verirler. ARM tabanlı yapıdan sonra işler değişti. Microchip Atmeli satınaldı. Arduino yaygınlaşması sonrası yazarlar PID öğrenmeye başladı.

CNC lerin geleceği artık değişiyor. Yeni trend artık mm/dk değil, güç-malzeme. Bir kaç seneye g kodlarında F1000 komutunun manası değişir, 1000mm/dk yerine F12.48 yani 12.48 newton gibi bir manaya kavuşur.
 
söylediğin işlemcileri iyi biliyorum. hatta due de dahil arduino tabanlı bir sürü projelerim var.
insanları bu tip şeylere yönlendirmeden önce onların bu tip yazılım bilgisinin ne seviyede olduğunu bilmen gerekmez mi ??

mach3 ile arduino tabanlı universal gcode sender programlarını kıyasalaman bile kocaman hata..
 
Gelecek ASIC te. Bu geçişin önayakçıları bu insanlar. Mach3 bana bela. Yavaş, hantal, gelişimi tekelde. Bu insanların kod yazmaları gerekmiyor. Kodları zaten yazan yazmış. Sistemlerine entegre edip kullanacaklar. Kod yazanlara sıkıntılarını dile getirecekler ve onlarda tüm kullanıcılar için bu istekleri yerine getirecekler. Büyük bir ücretleri var tabi :) teşekkür etmenizi istiyorlar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bir konuyu çok yi bilen arkadaşlar hep şu yanılgıya düşüyor. bu konular çok basit ve herkeste çok rahatlıkla yapanbilir. ama gel gör ki işin içine daldıktan sonra bir sürü karmaşa ile karşılaşılıyor. arduino projelri yapan birisi için githap tan kaynak kod yüklemek çok basit olabilir ama eline hiç arduino almamış birisi için bunu yüklemek kütüphaneleri ile uğraşmak daha sonrası sistemi konfigüre etmek çok kolay olacak şeyler olmuyor malesef. birde bu sistemler ile daha çok problemler ile karşılaşıldığı için yeterince uzman olmayınca karşılaşılan problemleride çözmesi zor oluyor. Buradaki arkadaşlarımızın çoğuda cnc işini hobi maksatlı yaptıkları için mesailerinin çok az kısmını bu işe ayırıyorlar. Böyle oluncada hazır sistemler üzerine yoğunlaşılıyor. Tabi şu söylenebilir mach3 için harcanan vakti arduino kodları için harcanabilinir. ama vakit kıymetli olduğu için kimse bu riske girmek istemiyor ve hazır denenmiş sistemlere yöneliyor.
tabi arduino ile herhangi bir mach3 kartın performans değerlendirmesini yapmıyorum ikisinide eşit varsayarak konuşuyorum. Tabi bu forumda baştan sona güzel anlatımlı bir arduino cnc projesi olsa belki biraz daha rahat karar verebilir arkadaşlar arduino hakkında.
Bu arada @gochisar kardeşim aramıza hoş geldiniz sanırım yeni katıldınız, tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için size çok teşekkür ederiz, burada herkes karınca kararınca bildiklerini anlatmaya çalışıyor birbirine. naçizane bir tavsiyem var size, niyetiniz elbette öyle değildir ama tavrınızdan şu anlaşılıyor ''ben çok şey biliyorum kardeşim'' belki ben yanlış anlamışımdır bundan dolayı özür dilerim. hani bunu bir polemik olsun diyede söylemiyorum, bazen insan takındığı tavrın farkında olamıyor ondan yani. saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Geri
Üst