Korumalı prizler ( akım koruma surge protector v.s. )

serkan_48

Üye dümdüz üye
Katılım
5 Ağu 2009
Mesajlar
13,971
Puanları
4,156
Yaş
43
Konum
Antalya
Değerli arkadaşlar,

Merhabalar. Piyasada akım korumalı yada surge protector adı altında satılan prizler var. Bu prizler ne kadar güvenli neyi neyden koruyor teknik olarak bilgisi olan varmı varsa bizleri aydınlatır ise sevinirim.

Voltaj dalgalanmasında nasıl koruyor aşırı akımda termik mi atıyor ? Yani gerçekte bu pirize bağlanan cihazlarımız ne kadar korunaklı? Yoksa gerçekten korunaklı değil mi? Bizlere satışı sunulan bu ürünler iş görmüyormu?
 
Açıp bakmadım ama,içlerinde,50 kuruşluk varistörden başka bir şey olduğunu sanmıyorum.Ektekine benzer koruyucuların,daha etkin olduğunu onlarca örnekle biliyorum.
 

Ekli dosyalar

  • Ener pro 220 ZW.pdf
    86 KB · Görüntüleme: 19
bende bir kaçını inceledim evet varistor var birde termik koymuşlar o kadar pahalıya satılan urunden daha fazlasını beklerdim.
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/akım-korumalı-priz.87050/
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/akım-korumalı-priz.87050/


Merhaba,sn Serkan_48,bu konuda sn.Hırçın 41 ve sn.by lent (Ayrıca Bülent ustam içini de açıp resimle göstermişti)'in yaptığı yorumlar çok doğrudur.Gerçek manadaki dalgalanmalardan asla koruyamaz,bunun için çok kaliteli ups'ler gereklidir.Ama içinde yer alan varistorun yüksek voltajda tüm hassas elektronik cihazlar için koruyuculuğu şüphesiz ki bir ölçüde de vardır.Ama son zamanlarda satış fiyatları oldukça yükselmiş olduğu için elektronikten biraz anlayan birisi kanımca varistorun olmadığı hassas devrelere bunu girişte lehimle ekleyebilir,bu kadar para vermeden pratik bir çözüm için.Zaten kaliteli elektronik cihaz girişlerinde çoğunlukla akım korumalı prizlerdeki bu elemanlar yer almakta.Ama bunun dahili yer aldığını bilmeden bu prizden sonra kullanım çifte,2 kat bir emniyet de oluyor,bir anlamda.

Buna verilecek paranın yerine daha ciddi bina dış koruma sistemleri (Parafudr,manyetik paratoner,vb.) yatırım yapılması bence çok daha güvenli olur kanısındayım.Yani bu basit sistemler normal uzatma prizinden biraz farklı olan sistemlerdir de diyebiliriz.Burada önemli olan psikolojik olarak size güven ve tam bir destek verebilmeleri bence.Şimşek,yıldırım,vb. büyük yüklerden,hem cihaz hem de uydu antenden gelen lbn bağlantısının reciever'a olan girişi için de ayrıca bir koruma da sağlamaları,elinizdeki elektronik cihaz girişinde varistor türü koruyucu bir elemanı eğer bulunmuyorsa bu eksikliği bir ölçüde de tamamlamalarıdır aslında.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Koruyuculuğu mutlaka vardır ama Sn.Serkan Beyin dediği gibi satıldığı paraların karşılığını kesinlikle vermeyen cihazlardır kendileri.
 
25 yıl önce rusya yıkıldığında Rize rus pazarından birkaç çeşidini almıştım farklı yapılarda... 1dolar tanesiydi.. Herşeyden korumasıdiye birşey yok. kimi termik uzun süreli aşırı akım için, kimi varistorlu aşırı pik gerilimler için ve kimide kısadevrelere karşı. Normalde halkın kullanmasında yaygın ve uygun değil gbi o sebepten pahalı sanırm satışı düşük. Aslında anahtarlamalı adaptörlerde, elektronik balastlarda bu önlemler eklenmiş ancak varistor patlıyor sigortayı attırıyor ama balastta yanmış oluyor.
Tek kelimeyle ifade edilemez sanırım uygulumaya göre olmalı ve sürdürülebilir bir kullanım için ciddi bir devre tasarımı gerektiriyor. Önemli yerlere yaptığım tasarımlarda ve uygulamalarda bu tip ön devreler kullandam. Örenek verecek olursam; fabrika aydınlatmasında 220V tek faz için olan cihazları
yanlışlıkla 380V iki faz arası yanlışlıkla takıldığında arıza yapmaması gibi uygulamalarım olmuş.
 
Açtığım konuda özellikle GDT ön planda tuttum, pikler ve yıldırım kaynaklı hasarlarda bu eleman koruyucu görev yapmakta ama görevini tam yapması için binanın topraklamasınn iyi olması da şarttır.
 
gdt yi biraz arastıralım bakalım
Aslında sen biraz araştırmıştın sanırım unuttun :) https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/pcb-ark-boşlukları-pcb-spark-gap.97605/, telekom sistemleri eskiden beri kullanıyor diye biliyorum gdt leri, bir de kendin cihazlarına bu tip güvenlik eklemek istersen neon ampul kontrol kalemlerindeki iş görür, şahsen led tv deki akım koruyucu dışında extra koruma yok evde şükür bu güne kadar olumsuluk görmedim :).
 

Forum istatistikleri

Konular
128,182
Mesajlar
915,684
Kullanıcılar
449,953
Son üye
bavenes

Yeni konular

Geri
Üst