Kompanzasyonla ilgili

Süleyman kafanı hiç karıştırmana gerek yok eğer formullere girersek işin içinden çıkamayız sen mantık olarak benim dediklerimden yola çıkabilirsin ama daha derin incelemek istersen mesutelb in yazdıklarından yola çıkabilirsin
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Özür fazla teknik mi oldu ? :p
Basitçe:
Bobinin elektriksel ataleti kısaca ,devreye yani bobine gerilim verilir verilmez üzerinden akımı geçirmek istememesi ,yine tersinde akımı kesersek akımı üzerinden geçirmeye devam etmek istemesi diyebiliriz... İşte reaktif direnç ve güç de (bu etkiden yani zorlamadan) bu sebeple çekiliyor...
 
Elbette öncelikle kompanzasyonun mantığını bilmek gerekir. Biz paralel kondansatör bağlayarak yani kompanzasyon yaparak bonlerin üzerindeki manyetik alan oluşturmak için çektikleri akımları yok etmiyoruz. Bu konunun daha iyi anlaşılması için biraz daha tartışmak gerekir.
 
Bobinli devreye kompanzasyon uygulandığında onun akımında hiçbir değişiklik olmuyor.
Yanlızca çektiği reaktif akımı , kondansatörün kapasitif akımı ile kompanze (telafi) ediyoruz.
Böylece bir motor veya fluoresant lamba şebekeden daha az akım çekmiş oluyor.
Örneğin bir jeneratörle kompanzasyonsuz 15 fluoresant besleyebilirken, kompanzasyonlu 20 fluoresant lamba besleyebiliyoruz. Burada lambaların akımını ölçtüğünde hiçbir değişiklik göremezsin, ancak kondansatörden önce akım ölçersen, akımın düştüğünü bariz olarak görürsün.
Kompanzasyon neticesinde yanlızca alıcının gerilimi bir miktar yükselebir, oda kondansatörün gerilim düşümünü biraz azaltmasından olur...
Cos fi eğer indüktif 0.95 ise tedaş'ın istediği deger sınırındadır.
Cos fi eğer kapasitif 0.98 ise gene tedaş'ın müsade ettiği max sınır değerindedir.
Siz cos fi'yi endüktif 0.95 ile kapasitif 0.98 arasında tutuyorsanız mesele yoktur.
Bu oranları tutturamıyorsanız harcadığınız her kVAr için 5.8 ykr+ %18 kdv + % 5 belediye için enerji bedeli ödersiniz.
 
Yeni bir başlık açmak istemedim.

Bir banka şubesinde Entes rölesi ile kurulmuş kompanzasyon sistemi bulunmaktadır. PLC aydınlatma ların önemli bir kısmını kapattığı Kompanzasyon değerlerinde nasıl bir değişim olur.Cezaya düşmemek için revizyon vs gerekirmi.

Teşekkür ederim.
 
Sayaç endekslerini takip etmeden yapılan yorumlar yanlış sonuçlara götürür.Kompanzasyon tesisi normal
çalışıyor ise,revizyona neden gerek duyulsunki.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst