Kompanzasyon Takibi Excel Programı

kibele

Üye
Katılım
21 May 2008
Mesajlar
69
Puanları
1
Yaş
63
Acil bize ugrarmısın diye bir telefon aldım tanımadığım bir yerden. Gittiğimde %22 kapasitiften cezaya girmiş hiddetli bir işsahibi "ne olur beni kurtar, yine ceza yedim reaktiften. Hertürlü en son model roleleri satın aldırdılar bana ama yine ceza yedim." dedi. Nerden duyduysa bizi belki es dosttan herhalde. Sistemi incelediğimde monofaz, difaz, treefaz punta ve kaynak makineleri bolluğu ile birkac adet plazma kesici olan 165KVAR lik bir klasik kompanzasyon panosu vardı. Yüklenme dengesiz ve değişken olmakla birlikte anlık çok hızlı değişimler gösteriyordu. Iki vardıya calısıp sadece geceleri projector yakıyorlardı. Günlük alınan degerlerle göre kapasitif yazıyordu kompanzasyon panosunda herhangi bir sorun olmaksızın ve en detaylı ayarlamalara ragmen. Benden önceki bu işle ilgili elektrik muhendisi arkadaslar sisteme daimi baglı bir sont reaktörü koyup sistemi enduktife donusturmek ve dolayısıyla kompanzasyonun kapasitife kacamasını engellemeye calısmıs. Cok mantıklı bir tepki ama sistem dengesiz, değişken ve dinamik. cogu makina 0.3-0.5 sn yuksek akım cekiyor.

Bunun üzerine 25KVAR'lık kademesiz bir ALRON sistemini var olan panoya dokunmadan paralel bagladım. Sadece 3faz+notr ile akım trafoları baglantılarını bagladım. Zaten akıllı alet vesselam, akım trafosu ve faz baglantılarında yön ve sıra hatası yapsan bile kendisi sistemi tarayıp kendiliğinden adapte oluyor. Senin sök tak yapmana gerek kalmıyor. Sadece ekrandan 25Kvar ile akımtrafosu oranını girdim. Anında etkisini gösterdi. Eskiden diğer röle ekranında 0.50 ye kadar anlık düsen rakamları görür, cat-cut ceken bırakan kontaktör seslerini duyarken sabit 1.00 veya 0.99 sayısısnı gördüm, 5-10 dakikada bir giren veya cıkan kontaktör sesi duydum.

Ayrılmadan hemen once onlara ilişkteki excel dosyasını hazırlayıp verdim hem kendi takipleri hemde beni bilgilendirmeleri için. Sizlerde görebilirsiniz reaktif oranlardaki dramatik düzelmeyi.

Tablonun kullanımı:
BCDE sutunlarına sırasıyla tarik ve sayactan okunan degerler girilir. 3 nolu satıra ise bir onceki ayın son günü okunan degerler girilir. Dosya FGHI sutunlarında otomatik olarak bir önceki güne göre ve ay basından son kayda kadar olan oranları otomatik hesaplar. SAKIN FGHI sütunlarındaki formülleri oynamayınız. Eger tatil veya unutulan bir gün varsa herhangi bir satır bos bırakmayınız. Eger bırakırsanız program hata yapar. bos satırların oldugu satırlardaki reaktif değerlere dikkat etmeyiniz. Sadece en son yazdıgınız satır hizasındaki ve ustundeki satırlardaki bilgiler dogrudur. Ay sonu bu dosyayı yeni ayın adıyla kopyalayıp BCDE sütünlarındaki sadece bizim yazdıgımız gözleri silip tekrar aynı dosyayı doldurmaya baslayabilirsiniz.

Burada görüldüğü gibi %22 kapasitiften daha ay sonu bile gelmeden 175KVAR lık sistemin cözemediği sistemin 25KVAR'lık ALRON'la nasıl düzeltildiğini görüyorsunuz.

Benim nacizane önerim: Sorunlu, dengesiz, dinamik bir sistem varsa eski veya yeni model olsun farketmez, hala annenizin kullandıgı röleleri kullanmayınız basınıza dert alırsınız. Sadece Tubitak R&D destekli ve patentli, 0.02 saniyede cevapveren ve tam gerektiği kadar kompanse eden ALRON bu cözümü saglayabilir.
ALRON sistemi kadar hızlı olan tristörlü sistemlerin arasındaki en önemli fark kademe sayısıdır. Tristörlü sistemler de 0.02 saniyede kondansatörü devreye alır ama her faza aynı anda ve %100 kapasitede. Basitce anlatmak gerekirse: ihtiyac: R icin 2.3KVAR, S için 1.5KVAR, T içinse 5KVAR olsun. Tristörlü sistem anında 5KVAR lık kondansatörü devreye alırsa sayac: R fazı için kapasitif, S fazı için kapasitif, T fazı içinse sadece aktif yazar.
Bu anlık yazılanlar üstüste toplanarak belli bir değere ulasır ve cezaya girer. Halbuki ALRON'da her faza tam gerektiği kadar kompanzasyon uygulanır. Yani KADEME YOKTUR.
Tristörlü sistemler hem pahalı hemde kademe'li olduğu için hantal ve cok pahalı cözümdür. ALRON la cok daha basit ve ucuza daha küçük panoya tristörlü sistemlerden daha iyi performans elde edersiniz.
Size excel dosyası ile birlikte incelemeniz için ALRON brosürünüde gönderiyorum.
Dertli ve sorunlu olan tüm uygulamalarda anneannelerimizin kullandığı yeni veya eski model kademeli röleleri kullanmamanızı öneririm. Defalarca müşteriye gidip gelmekten rezil olmaktan kurtulursunuz.
Excel dosyası ve ALRON hakkında hertürlü sorularınız sormaktan cekinmeyiniz
 

Ekli dosyalar

  • Kibele.zip
    1.1 MB · Görüntüleme: 1,026
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
sayın kibele çok güzel bi paylaşım teşekkürler
 
Paylaşımınız için teşekkürler.keşke bu sistemin teknik olarak nasıl çalıştığı hakkında detay yazsaydınız.Çünkü bu yazıyı sadece benim gibi sorunlu bir kompanzasyona sahip olanlar okumayacak(yanlış anlamayın sorunlu olan ben değil kompanzasyon :) ) sorunu olmayanlar da okuyacak ve öğrenmek isteyecekler.
soru 1: Malumunuz detunned reaktörlü bir sistemde reaktörsüz kondansatör kullanılmadığı gibi,başka frekansta bir reaktör kullanılmaz,rezonans riski vardır.Bu sistem reaktörlü bir sisteme bağlanabilir mi?
Soru 2:Bu şey nasıl bir şey.Modül mü,kabin mi,elektronik devre mi? ne?
Soru 3:Böyle bir 'şey' e sahip olmamız için cebimizde kaç paramız olması lazım.
Soru 4:Bu sistemi yaptırırsam yapan kişi (mesela siz) ya da ALROn firması,durum düzelmediği taktirde sistemimi eski haline getirmeyi,sattığı şeyi geri almayı,o ay gelen cezayı ödemeyi (kusura bakma abi,ben ettim sen etme bir daha olmaz :) demeyi) taahhüt eder mi?Çünkü Türkiye'de panoma girişmeyen ve orasını burasını kurcalamayan firma kalmadı desem yeridir.Bir düşünürün dediği gibi,geldiler,gördüler gittiler.Geride hindistan elektrik direklerinden daha karışık bir pano ve Patrona izah ederken paçalarımdan ter akıttıran cezalı faturaları bıraktılar.
 
ALRON sistemi klasik standart kompanzasyon röleleri ile kıyaslanamaz. Neden mi? Çünkü kademe hiç yok ve calısma prensibi cok farklı. Tristorlu sistemlerle diğerleri arasımdada bir fark yok gercekte. Cunku onlarda kademeli. Sadece diğerlerine göre condansator guruplarını daha hızlı devreye alıyor ki tek farkı o. Biraz sıkısıklıktan dolayı semalar cizerek hemen yanıt veremeyecegim soruna, cunku yurt dısına cıkacagim bir toplantı için yarın. Ama haftaya genel calısma prensibini size sematik bir yazı hazırlar anlatmaya calısırım.

Sorularına gelince
1) Evet baglanır. Hemde sistemde hicbir kompanzasyon ihtiyacı olmadığı esnada bile ilgili reaktörü devrede tutarak harmonikleri bastırır. Bu özelliği ile annelerimizin kullandıgı rölelere göre en önemli farklılığıdır. Diğerleriyle vb tristörlü tristörsüz hic bir rölede bu özellik yoktur. ISTE zaten bu nedenle baska markalarla kıyaslanamaz.
2)Sistem üç parçadan oluşmaktadır. Adaptive ALRON röle, ALRON sürücü ile Endüktanslardan olusmaktadır. Bu parcalar tarafımızdan alınarak kondansatör ilave edilir ve sistem kurulur.
3) bir sonraki cevaba bakınız.
4)ALRON dogası geregi tüm sorunlu sistemlerde kolaylıkla kullanılabilir. Su sıralar temasta olan bazı firmalarla bazı bölgeler için bayilik calışmalaraımız sürmekte. Eger acil derseniz biz Kibele olarak veya bayimiz aracılığı ile sizin sorununuzu cozeriz. Sizin var olan panonuzda tornavida bile sokmayacagız. Ne marka olursa olsun rölenizi ellemeyecegiz. Siz sadece bizim panomuza 3 faz+notr kablosu ile akım trafoları uclarını cekeceksiniz. BU YETERLI. Zaten eski panonuza baglı olan akım trafosu kablolarını bizim kontrolorumuz girislerinde seri gecirsek te olur. PArasına gelince en kolay kısmı. Sen ne sart koyarsan koy ben kabul ederim sadece her koydugun sart benim teklif fiyatımı artırır. Game Theory kuralına  göre risk=kazanc, veya yerli deyimle ne kadar kofte o kadar ekmek. Ama en önemlisi ben senin patronun karsısına basın dik cıkartıp "abi sorun bitmistir" diyebilmeni garanti ederim desem  ;) ne dersin?
 
kibele den alıntı: Ama en önemlisi ben senin patronun karsısına basın dik cıkartıp "abi sorun bitmistir" diyebilmeni garanti ederim desem ne dersin?

Patrona abi diye hitap edersem asıl sorun o zaman başlar :)
 
Tabii haklısın, ama sorun cozulunce "abi" lafını belki "bey" diye algılar :D
 
Peki sistemimle rezonansa girmesini nasıl engelliyorsunuz.Bie de ortalama bir fiyat verirseniz sanırım herkesin aklında bir şeyler oluşmuş olur.Tabii bunu kampanya bildirir gibi yapmaz da bilgilendirme amaçlı yazarsanız sitenin anlam ve önemine daha uygun olur bence.Yoksa bunu size özelde de sorabilirdim.
 
Hfataya geldiğimde size semalı genis bir acıklama gondercegim boylece dha kolay anlasılacak. Resonans icin endiselenmenize gerek yok. Sorun olmayacak emin olun. Tabii bana sisteminizle ilgili bilgi vermeniz gerek.
hickimseyi baglamamakla birlikte 25KVARlık bir sistem panolu olarak 2500€+kdv civarında.
Bizim sistemlerimiz 25, 50,100KVAR olarak tasarlanmıstır. Moduler olarak bunların katlarıda elde edilebilmektedir.

Fakat sistem tasarlanırken birkac kriter göz onune alınmalıdır.
Diyelimki işletmeye 100KVAR'lık bir ihtiyac var. Işletme gunluk rutin calısırken ampermetrelerden ortalama ve pik akım degerleri izlenerek:
dengesiz yuklerin degeri ile anlık pik ihtiyac saptanarak büyük olanına en yakın ALRON sistem secilir. Bu deger diyelimki 25KVAR olsun.
Yani biz 25KVAR'lık bir ALRON sistemi+3x25KVAR kademe koyacagız.
DIKKAT: monofaz kondansator vs yok, koymuyoruz.
ALRON sistemi ilk 25KVAR için kademe kullanmadan 10-20msn içerisinde gereken mudaheleyi yaparak sistemi kompanse edecektir. Eger bu arada 25KVAR'ı asan bir stabil yuk girerse adaptive role ilk kademeyi cekecek kalan kısmını yine ALRON dinamik olarak karsılayacaktır. Ornegin 37KVARlık bir durum varsa 25(sabit)+12KVAR (dinamik) olarak anında ne eksik ne fazal tam olarak her faza ayrı ayrı karsılayacaktır. Fazlar tamamen birbirinden bagımsız kompanse edildiğinden herfazda cosQ=0.98'in altına düsmez.
Fakat tristörlü sistemler 3faz kondansatör kademesini %100 devreye alır veya cıkartır. O zaman bu alınan kademe bazı fazlarda kucukte olsa enduktif veya kapasitif yazacaktır. Yani tristörlü sistemler kademeli oldugu için mutlaka endüktif veya kapasitif yazar.
Halbuki ALRON sistemine yük olarak diyelim ki R-S arasında 1KVAR kondansatör S-T arasına 3KVAR enduktans, R-T arasına omik yuk, S-N arasın kapasitif yuk bile baglasanız hepsini aynı anda kompanse eder.
Sanıyorum boyle testi anneannelerimizin röleleriyle yapamayız degilmi? :D
Sisteminizle ilgili bana özelden teknik detay yazarsanız haftaya size donebilirim. Birkac gun yurtdısına cıkmak zorundayım.
 
sayın kibele açıklamalarınza göre mükemmel bi üründen bahsediyorsunuz alışılmış kalıplardan dışarı çıkabilmek içinde iyi bir tasarım olarak görünüyor.
sizden ricam müsait bir zamanınızda görsele dayalı bi anlatım yoluyla forumumuzda resimli ve açıklayıcı şemalar + hesap yöntemleri ile tanıtım yapmanızdır. şimdiden çok teşekkür ediyor iyi yolculuklar diliyorum
selametle hoşçakalın.
 
Türk malını gözümüze ufak gözüksün diye mi euroyla satıyorlar :)
Hocam beni patronun eline bırakmayın direkt siz vurun.
Bakın yine söylüyorum,vaktiniz olduğunda bize neden rezonansa girmeyeceğini yazar mısınız.Yazınız ki forumun amacına uygun olsun derim ben.Çünkü bana özelde yazarsanız ben faydalanırım.Ben faydalanmak istersem ararım alron firmasını sorarım.Amaç herkes faydalansın.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,688
Kullanıcılar
449,955
Son üye
seggzsy

Yeni konular

Geri
Üst