Kalorifer peteğine fan takma

IxB8J7.jpg

BKAKGI.jpg

89HUBy.jpg


Merhaba. Peki o zaman hep birlikte biraz ders (ısı transferi konusunda) çalışalım, özel izninizle. Bu kitaptaki "İnce çubuklarda (kanatçıklarda) ısı transferi" konu başlığında yer alan "c" maddesinde (2. jpeg) ; "kanatçık yüzeyinden transfer edilen ısı miktarı, bu kanatçık tabanından iletilen ısıdır" ifadesi aslında çok fazla soru işaretine yer bırakmadan bu konudaki birçok açmazı veya anlaşılmazı çok iyi açıklamış oluyor. Bu ifadede kanatçık yüzeyine kadar iletimle gelen ısının aslında tabandan ya da radyatörün içinden gelen sıcak suyla temas eden radyatör gövdesininin metal yüzeyinden başka bir kasıtla olamadığı açıkça ifade edilmiştir.(Isının termodinamik bilim dalında yer alan teorisi yönden)

Fan-coil uygulamasının aslında ben de sizin dediğiniz şekliyle evlerde ısıtmayla ilgili olarak bulunamadığını, pratik bir uygulamanın bu noktalarda şimdiye kadar bulunmadığını, ama spor salonlarında, sinema salonlarında kullanılan çelik lamelli, serpantin sıcak borulu ve fanlı konvektörlerlerin, klimaların dış ve iç ünitelerinde kullanılan cebri fan uygulamalarının, elektrikli yağlı radyatörlerin bazılarında eskiden beri fanlı olanlarının opsiyonel olarak çalışabilir olarak bulanabildiğini zaten çok çeşitli uygulamalarından da biliyoruz. Kolay gelsin.

Alıntıdır. Kaynak: ODTÜ Örneklerle Isı Transferi, Sadık KAKAÇ, Mak. Müh. Bölümü Profesörü, 6. Baskı, Güven Kitabevi, Ankara 1972




 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Panel radyatöre fan eklemenin fazla bir faydası olmaz, az da olsa fayda görmek istiyorsanız radyatörün ortalama sıcaklığını yüksek, fan hızını oldukça düşük tutmanız gerekir.
 
Merhaba. Orijinal bir fan-coil’deki “fan” ve “coil” ayrı ayrı değil, birlikte tam uyumludur. Çünkü “coil” deki serpantinli borular kanatçıklı (lamelli) yapıdadır ve ısı iletim yüzeyi serpantinlere eklenen bu kanatçıklarla çok fazla artırılır. Normal havayla ısıtma yapıp soğuyacak olan panel veya döküm radyatörle “fan” uyumu bu yüzden düşünülemez. Radyatör yapısında sadece “fan” tadilatı bu nedenle ısı transferini hiç artıramaz, lamelli (kanatçıklı) yapıda olan sistem “fan” ile birlikte değiştirirlirse işte o zaman ısıl yük değiştirilip artırılmış olur. Normal radyatöre “fan” eklenmesi sonucu bu nedenle kanatçıklı yapıya sahip olamayan yüzeyden daha fazla ısıyı almak mümkün olamadığı için bu sonuç olumsuz veya çok az verimle olabilecektir.

“Fan-coil” sistemini orijnal olarak kullanan uygulamalı bazı örnekler;

1- Yeni buzdolaplarında “coil” görevli radyatör benzeri hermetik (kompakt) yapıda sistemi kullanılan ve fanla birlikte tam bir “fan ve “coil” uyumu sağlanan kondenserli bu kompakt örnek, eski tip buzdolaplarındaki fansız serpantinlii siyah borulu kondenserlerin yerini almıştır, ama bu sistem değişikliğiyle artısı olarak daha az yer kaplayarak bu mümkün olmuştur. Tek başına “coil” in devrede kalmasıyla fanın durmasıyla ısı transferinin başarılı olabilmesi düşünülemez, iki parçanın uyumlu çalışmasıyla gereken ısı transferi bu şartlar altunda çok başarılı olabilir.

2- Klimalarda dış ve iç ünitelerde kullanılan “fan” ve “coil” yine birlikte uyumludur, kanatçıklı yapıdaki kondenser ve evaporatör 4 yollu vanayla görev değişimiyle (ısıtma ve soğutma amaçlı) gereken ısı transferini her 2 modda başarıyla yapabilmektedir.

3- Çok büyük hacimlerde kullanılan ısıtıcı konverterlerde yer alan “fan” ve “coil” kısmı yine tam uyumludur. Bu “fan” ın bozulması veya tam devreden çıkmasıyla bu hacime ısı transferi yine aksar ve sağlıklı hava sirkülasyonuyla iyi bir ısıtma yine sağlanamaz. Çünkü bu ısıtma sistemlerinde 2 parça ayrı değil birleşik olacak şekliyle çalıştığında gerekli ısı transferinin olacağı mutlaka düşünülmeldir. Sıradan radyatöre "fan" eklemek havayla soğuyacak veya ısıtma yapacak bir sisteme, onun dış yapısına çok da uygun olmayan bir komponenti eklemek demektir, sn. Acemi'nin de açıkça belirttiği gibi. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Ne demiş oldun anlamadım. Kanatçık falan bir şey demek istedin. Dediğim gibi, bir doğru söylüyorsun ama o doğrunun konu ile alakası olmuyor :D

"Sıradan radyatöre "fan" eklemek havayla soğuyacak veya ısıtma yapacak bir sisteme, onun dış yapısına çok da uygun olmayan bir komponenti eklemek demektir" kısmını en baştan bu şekilde söylesen ve diğer bilimi katlettiğin cümleleri söylemesen daha iyi anlaşırdık :) Önceki paylaşımımda dediğim gibi, fanı panelin altına koyup hava akımını kanatçıklardan geçirmeyi düşünüyorum. Geometrik açıdan verimsiz olur diyorsun, ok (Kaldı ki bu da bir varsayım ama mantıklı). Bunun da çözümü aranabilir. Belki içerisine bulaşık teli gibi bir tel basılır. Böylece kanatçık sayısı artmış gibi olur, petek içindeki ısı kanatçıklara daha iyi iletilir ve bu iletilen ısı fan ile odaya verilir.
 
Fan ses çıkarır rahatsız eder.
En iyisi doğal sirkülasyon.
 
Siz düşündüğünüzü yapın bence . Ben de evimdeki en uçtaki ve kuzeydeki odada ( diğer mahallere göre kıssam da açsam da 2 derece daha soğuktu) radyatör altına 12 V ile tahrik olan 3 adet fan koyarak sorunumu çözdüm. Kesinlikle fark olacaktır .
 
Siz düşündüğünüzü yapın bence . Ben de evimdeki en uçtaki ve kuzeydeki odada ( diğer mahallere göre kıssam da açsam da 2 derece daha soğuktu) radyatör altına 12 V ile tahrik olan 3 adet fan koyarak sorunumu çözdüm. Kesinlikle fark olacaktır .

Adamsın

Fan ses çıkarır rahatsız eder.
En iyisi doğal sirkülasyon.

Çok sessiz çalışan fan koyarız be usta. Hemen pes etme :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ehm [emoji3] övülmek nefsimin hoşuna gitti. Şunu da yazayım o zaman : bir de bu Modülün sensörünü bağladım radyatör giriş borusunun üzerine, böylelikle kombi yanmadığı zaman fanlar çalışmıyor. Ne zaman ki kombi açılırsa su sıcaklığının arttığını hissedip fanları çalıştırıyor. Siz aynı devreyi , oda istenilen sıcaklığa gelince fanları durduracak şekilde de ayarlayıp oda ısındığında fanları durdurmak suretiyle hem sesi hem de sıcaklık yükselmesini önlemiş olursunuz.


IMG_0034.jpg
 
Şiddetle "yapılamaz" "işe yaramaz" denilen şeyi yapıp bize anlattığınız için aynı şiddetle sizi kınım kınım kınıyorum.
 
Çok sessiz çalışan fan koyarız be usta. Hemen pes etme :)



Davranış ve hitap şeklinizden MIT mezunu olduğunuz ! anlaşılıyor.Sadık Kakaç ( Türkiyenin yüzakı.Benim, 44 yıl önceki Termodinamik hocamdır ) olsanız ne yazar .İrrite lafı sizin gbiler için kullanılıyor olmalı.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,182
Mesajlar
915,684
Kullanıcılar
449,953
Son üye
bavenes

Yeni konular

Geri
Üst