Kablo Kesiti ve Gerilim Düşümü

hocam anlamak için soruyorum programdan hesapladığımda bunun için min sınır 3x300mm yeter diyor nasıl 500 çıktı,teşekkürler

Eski hesap yöntemi değişti eski sistemde iletkenlik katsayısı bakır için 56 aleminyum için 35 kabul ediliyordu ve hattın reaktansi ihmal ediliyordu.Yeni uygulamada bu değerler bakır için 44.44 aleminyum için 27.77 oldu ve hattın reaktans değerleri de eklenerek hesaplama yapılmaya başlandı.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Abi benim anlamadığım bu kimyasal bir olay değilmi, katsayı sabit değilmi nasıl değişebilir.(kablo yapımında bakıra yada alüminyuma başka bir madde katmadıkları sürece )Sıcaklığa bağlı değişen bir katsayı değil diye biliyorum nasıl olabiliyor anlamadım.Daha önce bununla ilgili attığın emo yayınını okumuştum ama bunun dayanağı ne anlayamadım açıkcası.Yanlış anlama abi ben nasıl böyle birşey olabiliyor onu merak ettim.

https://www.engineeringtoolbox.com/resistivity-conductivity-d_418.html burda da sabit bir katsayı var.
 

Kabloların dirençleri sıcaklığa bağlı olarak değişir.Kataloglarda verilen değerler 20 derece sıcaklık için geçerli değerlerdir.Eski hesapta tam yüke binmediği zaman sıkıntı çıkmıyordu.Yüklenme tam yüke ulaştığında hesaplanan değerler ile uygulamadaki değerler birbirini tutmuyordu.Bu nedenle değerler gerçek değerlere uyarlandı.
 
Tamamdır abi teşekkür ederim, linkin devamında yazıyomuş aslında sıcaklığa bağlı değişim tam olarak okumayınca böyle oluyor.
Example - Change in Resistivity
Aluminum with resistivity 2.65 x 10-8 ohm m2/m is heated from 20 oC to 100 oC. The temperature coefficient for aluminum is 3.8 x 10-3 1/oC. The change in resistivity can be calculated as

dρ = (2.65 10-8 ohm m2/m) (3.8 10-3 1/oC) ((100 oC) - (20 oC))

= 0.8 10-8 ohm m2/m


The final resistivity can be calculated as

ρ = (2.65 10-8 ohm m2/m) + (0.8 10-8 ohm m2/m)

= 3.45 10-8 ohm m2/m
 
@emodiyator hocam şuan toplam yükü 150kW 1x185 'lik besleme ile kullanıyorlarmış,tabi bu motorlar redüktörlü ,sürücülü de olabilir ve toplamda çok fazla akım çekmeyebilir bu durumda etkilemez mi? Bu yüzden yaklaşık bi 100-150 kW daha güç eklenmesi söz konusu yeni bir hatla halletmeye çalışıcaz .
 

Söylediğiniz sadece şu durumda geçerli olabilir ama çok zayıf ihtimal örnek verirsek toplam motor gücü 250 kw ise bunun 1/3 kadar motor millerinde yük varsa sorun çıkmama nedeni budur.İkinci bir hat ve uygun kesit kullanılmazsa sorun yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.Sürücü ile motorun sürülmesi sadece kalkış akımının demerajının absorbe edilmesini sağlar yoksa daha az güç tüketimi söz konusu değildir.
 
Son düzenleme:
30 metre mesafede 30 kw fırın için kablo kesiti ne olmalıdır.Teşekkürler
 
Şartları uygun bir kablo taşıma yöntemi ile 5x16mm2 lık bir kablo işini görür diye düşünüyorum
 
Son düzenleme:
bence 16m2 kablo kullanın bahsettiğiniz 30 kW çok fazla olduğu için 16m2 uygundur
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…