invertör sigorta atma sorunu

Katılım
4 Nis 2015
Mesajlar
38
Puanları
1
Yaş
54
Bende savior marka invertör var fakat ben invertöre Şebeke ve 2 adet 120 amp akü bağladım. İnvertörüm 10 amper gücünde ve şebeke kesildiğinde 1 saat gidiyor. Şebeke gittiğinde 2 amper gücünde jeneretör bağlı ve bybass özeliği oldugu için 2 amperlik sigortam atıyor. Benim sorunum; bybass özeliğini nasıl kapatabilirim? yada solar panele acaba ben 2 amperlik enerjiyi nasıl bağlarım ? yani 2 amper sureklı şarj edecek ben 10 amper kulanacağım . Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • invetör.jpg
    invetör.jpg
    40.5 KB · Görüntüleme: 34
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Elinizdeki solar inverterin tam modelini mümkünse etiket resmini buraya eklermisiniz? Bir inceleyeyim nasıl bir cihazmış. Bağlantı şekli nasıl mış?

Birde jeneratör olayını tam anlamadım. Senaryonuz nasıl?

Bu invertere şebeke voltajı giriyor. Bu invertere aynı zamanda şebeke giderse jeneratör bağlı. Ve solar paneller mi bağlı. Şebeke gittiğinde inverter devreye giriyor ve bu süreçte solar inverter mi sistemi besliyor. Transfer işlemini nasıl yapıyorsunuz ?

Daha detaylı anlatırsanız sorunuza daha kolay cevap bulabilirsiniz.
 
Şebeke varken problem yok fakat jeneratör 2 Amper çekilen güç 8 amper bybass yaptığı için 2 amperlik sigorta atıyor ben bybass özeliğini kapatmak istiyorum sadece aküleri şarj etsin solar panel bağlı değil ben diyorumki solar yerine jeneratör hattını bağlasam ne yapmalıyım
 

Ekli dosyalar

  • IMG_0312.PNG
    IMG_0312.PNG
    350.3 KB · Görüntüleme: 32
İnverter cihazınıza akü şarjı için solar panel veya şebeke girişi yerine bir jeneratör bağlama özelliği, kendi tanıtım bilgilerinde zaten özellik olarak vardır. 2 amper çıkışlı jeneratörün girişten şebekenin yerine verilip by-pass’la geçerek 8 amperlik çıkış yükünü beslerken atması normaldir. Çünkü jeneratör aşırı yüke karşı kendini korumaya alıp yanmaktan korunmuş oluyor.

By-pass hattını iptal etmenizi hiç tavsiye etmem,çünkü çok sayıda röle otomasyonuyla olan bir işlemdir bu ve bu düzen bir kere bozulursa, sonrasında şebeke varken ac ile 8 amper çeken bu yükleri bir daha direk (By-pass’la) beslemeniz pek mümkün olmayabilir.

Benim önerim düşük VA kapasiteli bu jenaratör ac çıkışına, ac/dc redresör (Voltaj düşürüp doğrultan) koyup solar panellerin dc.çıkış voltajında bu akımı tam olarak (Doğrultulmuş ve tam dc.ye çevrilmiş dc akımla) sağlayarak,solar panellerin bağlantı portlarından bu dc. akımı direk verirseniz,bu jeneratörün 2 amperlik ac çıkışındaki sigortası hiç atmadan, aküleri sanki solar panelle şarj ediyormuş gibi olursunuz. Jeneratörün 220 vac,2 amperlik gücü, örneğin 17-19 volt dc,23-25 ampere,24 voltluk sistemse,aküler seri bağlıysa 34-38 volt,11-12 ampere jeneratörün tüm gücünü kullanan trafo-köprü diyotlu doğrultucuyla dönüşür. İnverter kendi solar port girişinden, bu fazla amperin, sadece akü şarjı kadar ihtiyaç olanını alarak ,böylece bu aküleri solar paneller tam devredeymiş gibi, ac çıkışındaki 2 amperlik sigortası hiç atmadan, çok güvenle şarj edebilir.

Not: Seri bağlı bu 2 aküye (24 volt) veriecek max.şarj akımı 12 amperdir,esasen asıl kapasitenin 1/10' u baz alınarak. Redresör çıkış amperini,solar panellerin invertere max. olarak giren anma amper değeri olarak seçebilirsiniz, 34-38 volt,10 amper max. panel giriş amperi ise, tam bu çıkış değerindeki ac/dc redresörünü seçin. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bu redresörü nerden bulabilirim peki değerli kardeşim
 
Bakın,bu konuda çok kesin bir şey söyleyemiyorum,çünkü çok standart kullanılan dc.çıkış değerlilerini elektronik parça satıcılarında bulabileceğiniz,ancak çok standart olamayanları bulamayabileceğiniz için,bu dc. çıkış değerlilerini bulamaz ve biraz (amatör düzeyde) elektrik-elektronik tecrübeniz varsa uygun güçte (VA) ve sekonder çıkıştaki ac/dc trafoyu elektronikçilerden seçip buna köprü diyot (35 amperlik yekpare; KBP3510 gibi) ve çıkışına elektrolitik kondansatörleri paralelde (Amper başına en az 1000 mF kapasiteli olmalı) üzerindeki - işaretine göre dikkat ederek ve köprü diyodun üzerindeki + ve - işaretlere göre de doğru bağlayıp,standartlar dışında kalabilen bu redresörü kendiniz de yapabilirsiniz.

Yani bulamazsanız ya yapmak ya da birilerine (elektronikçilere) mutlaka da yaptırmak zorundasınız,bu seçimi (Solar panel yerinden jeneratör>redresörle beslemeyi) tam olarak seçtiğinizde bunun başka bir çözümü yoktur,sevgili ustam.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Elektrikte problemim yok fakat elektronik denince beynim duruyor kime yaptırırım nerden alırım bu konuda yardımcı olacak arkadaş varsa çok ii olur şimdiden tşk
 
Evet,elektrikten türemiş olsa da elektonik başlı başına bir meslek ve bilim dalıdır hiç kuşkusuz.Çoğu zaman bir hobi sayılamayacak (Sn. elektronik müh. Main_ Loop'un kendi imzasında da belirttiği üzere) kadar da ciddi bir meslektir.

Son olarak şunu ekleyeyim; seçilen redresör mutlaka trafolu seçilmeli,smps'li (anahtarlamalı ve hafif tipte) olanları kısa /aşırı akım korumalı olacağından akü çok boşken devreyi koruma amaçlı açacaktır,bir sıkıntı olabilir.Bu nedenle pek uygun değildir.Hazır da bulsanız,yaptırsanız da ağır (klasik) trafolu olanlarını mutlaka tercih edin. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,759
Kullanıcılar
449,975
Son üye
yamanelektronik2023

Yeni konular

Geri
Üst